Om Vitemölla

Vitemölla är vidsträckta sandstränder, betade strandängar, blommande backlandskap, knotiga tallar och regnskogsliknande lövskog. Hela strövområdet är naturreservat. Här vandrar du på omarkerade stigar, badar eller njuter av lugnet. Eller besöker utemuseet Lindgrens länga i Haväng. Naturvårdsarbetet SandLife har lett till positiva resultat i strandmarkerna genom insatser från bl a Stiftelsen Skånska Landskap.

Göra och uppleva

Vandra och promenera

I Vitemölla finns inga markerade vandringsstigar, utan du följer några mindre naturstigar som du kan vandra och promenera på tack vare Stiftelsen Skånska Landskap. Stigarna beskrivs i vår folder för Vitemölla, som du kan ladda ner som pdf. Arbetet med att restaurera strandmarker har pågått i flera år i området i projektet SandLife med insatser från bl a Stiftelsen Skånska Landskap. Läs gärna mer om det längst ned på sidan. Skåneleden passerar också genom området.

Under våren 2018 gjorde Kronprinsessan en av sina landskapsvandringar i bl a Vitemölla. Vill du göra samma vandring på ca 1 mil? Gå från Vitemölla strövområde till Klammersbäck. I området får du veta mer om vårt projekt SandLife med Länsstyrelsen, precis som Kronprinsessan gjorde. Därefter fortsätter du till Stenören, förbi Lindgrens länga och Haväng vidare på Skåneleden till Kungsmölle. Sista biten mot Brösarps station går du på Backaleden.

Bada

Sandstranden lockar många besökare under sommaren. Men var beredd på friska bad, vattnet på Österlen är betydligt kallare än på västkusten. Vid kraftig pålandsvind finns risk för undervattenströmmar.

Rida

Du får rida i området, men bara inom ett särskilt markerat område och aldrig på den centrala gångstigen. Tänk på att ta hänsyn till övriga besökare. Var du får rida beror också på årstid. Information och karta över ridområdet.

Besök utemuseum och Örakaren

I det gamla korsvirkeshuset Lindgrens länga ryms idag ett utemuseum, som berättar om omgivningarna och dess historia. Regionmuseet Kristianstad och Havängs museiförening ansvarar för museet.

I Stenörens ålabod, som renoverats av Havängs museiförening, kan du se gamla redskap till ål- och öringsfiske. Vid Örakaren finns idag åtta små anlagda vattenfall. Informationstavlor berättar hur de använts.

Fiska

Kusten längs Hanöbukten är känd för sitt havsöringsfiske, särskilt under vårvintern. Tänk på att det är fiskeförbud för lax och öring från 15 september till 31 december, samt kring åmynningarna vid Mölleån, Klammersbäck och Verkeån fram till 30 april.

Vågsurfa

Vid rätt vindar går det utmärkt att vågsurfa i Vitemölla året om. Kolla in vindprognosen och läs också på surfsajter om aktuella ställen. Om du vill inspireras att surfa skånskt, läs denna artikel i DN.

Spana ovanliga växter

På de torra strandängarna kan du hitta den ovanliga sandliljan, som blommar i juni. I backarna kan du också spana efter tofsäxing, sandtimotej och fältsippa, liksom en mängd fjärilar och insekter. Projektet SandLife har gynnat både flora och fauna.

Bo och äta

Det finns gott om caféer, restauranger, vandrarhem, pensionat och hotell i närheten.
Mer information: www.visitystadosterlen.se eller www.simrishamn.se

Hitta hit

Vitemölla ligger mellan Haväng och Kivik. Från väg 9 är det skyltat mot Vitemölla för den södra parkeringen, mot Haväng för den norra. SkåneExpressen mellan Kristianstad-Simrishamn stannar 600 meter från den södra parkeringen.

Med bil+

Från väg 9 är det skyltat mot Vitemölla för den södra parkeringen och mot Haväng för den norra.

Med buss+

SkåneExpressen 3 mellan Kristianstad och Simrishamn går alla dagar till två hållplatser i anslutning till strövområdet - Vitemölla Källebacken och Ängdala. Läs mer i tidtabell för SkåneExpressen 3. 

Från Vitemölla Källebacken är det ca 600 meter till den södra parkeringen, längs med asfaltväg in i byn. Från Ängdala måste du gå en bit längs med väg 9, som är relativt hårt trafikerad. Du tar dig sedan på stigar genom betade hagmarker och längs grusväg genom Havängs sommarby in i strövområdet.

Bra att veta

Naturreservat

Hela Vitemölla strövområde består av naturreservaten Haväng och Vitemölla strandbackar. Det betyder att särskilda bestämmelser gäller för området som innebär vissa inskränkningar i allemansrätten.
Föreskrifter för Vitemölla på Länsstyrelsens webb

SandLife

Inom ramen för EU-projektet SandLife har en stor rad insatser gjorts för att bevara och återskapa de unika sandmarkerna i området, där Stiftelsen Skånska Landskap varit en av aktörerna.
Mer information på sandlife.se

  • Besökscentra (0)
  • Hållplats (2)
  • Parkering (3)
  • Rastplats (2)
  • Stuga (0)
  • Vindskydd (0)