På gång i Vedema

Om Vedema

Vedema är skog. Dunkel granskog, en del tallskog men också torra bokbackar och fuktdrypande lövskog. I dalgången ringlar Rökeån fram och här är växtligheten närmast tropisk. Landskapet är kuperat och backarna är branta. Från Vedema hall får du en hisnande utsikt. I Barsjön kan du fiska utan fiskekort och när snön lägger sig är det full fart nerför i pulkabacken.

Göra och uppleva

Vandra & promenera

Stiftelsen Skånska Landskap har många markerade vandringsleder, i strövområdet. Många stigar går i kuperat landskap. Längs en kortare sträcka söder om Barsjön går det även att gå med barnvagn eller rullstol. Skåneleden korsar området. Alla stigarna beskrivs i vår folder för Vedema, som du kan ladda ner som pdf.

Fiska

I Barsjön är fisket fritt. Fiskebryggan är tillgänglig. Fiske i Rökeån är däremot inte tillåtet.

Spana utsikten

Utsikten från Vedema hall är väl värd klättringen upp. Stigen är bitvis brant, men väl uppe är det värt mjölksyran.

Fika & sov ute

Det finns flera grill- och rastplatser i området. Vid Stora Dammvägen nära Hågnarp finns två enkla raststugor, Backstugan och Hågnarpsstugan, om du vill stanna ute lite längre.

Upptäck Rökeåns natur

Runt Rökeån är växtligheten nästan tropisk. På våren blommar den gula kabbelekan och har du tur kan du få syn på den fridlysta orkidén grönvit nattviol.

Åk pulka

En av backarna väster om Barsjön är populär bland pulka- och skidåkare vintertid. Var beredd på lite fart, backen är riktigt brant.

Hitta-vilse

Lär dig mer om vad du ska göra om du råkar gå vilse i skogen. Längs Svenska Civilförsvarsförbundets Hitta-vilsestig väster om Barsjön finns flera informationsskyltar.

Hitta hit

Vedema ligger ca 15 km norr om Hässleholm. Från väg 24 är det skyltat mot Vedema. Härifrån är det ca 1.5 km till Barsjöparkeringen.

Med buss+

Regionbuss 511 mellan Ängelholm-Örkelljunga-Hässleholm går alla dagar till "Hörlingegården". Härifrån är det ca 2 km till strövområdets östra del längs med en byväg i jordbrukslandskap som går parallellt med väg 24. När man korsat bäcken tar man vänster längs med skogskanten för att komma till den blå slingan. Läs mer i tidtabell för buss 511.

Samma buss går också till "Hörja skolan". Härifrån är det ca 2 km till Hågnarpsstugans parkering i strövområdets västra del längs med en lågtrafikerad byväg. Vid flervägskorsningen ta grusvägen till höger utan bom.

Med bil+

Från väg 24 är det skyltat mot Vedema. Härifrån är det ca 1.5 km till Barsjöparkeringen.

Gps till parkering

Barsjöparkeringen:
WGS84 DDM 56°12.677'N, 13°38.234'E
RT90 6233573, 1365482

  • På grund av häckande svanar och änder finns inte längre någon eka att låna i Barsjön. Visa hänsyn.

  • Nordväst om Hågnarpsstugan i Vedema pågår avverkning. Främst berörs Skåneleden under ca 200 meter från toaletten till vändplanen. Tänk på att hålla avstånd!

  • Besökscentra (0)
  • Hållplats (2)
  • Parkering (5)
  • Rastplats (10)
  • Stuga (0)
  • Vindskydd (2)