Om Vedby

I Vedby strövområde är trädslagen ovanligt många. Längs Trädslingan möter du till exempel gran som luktar apelsin och barrträd som fäller sina barr på hösten. I det småkulliga landskapet växer omväxlande bok- och barrskog. Vedby har länge varit småskaligt odlingslandskap och det finns gott om spår efter åkrar och odlingsrösen. Stiftelsen Skånska Landskap tar hand om området med flera kortare vandringsleder.

Göra och uppleva

Vandra och promenera

Stiftelsen Skånska Landskap har tre kortare vandringsleder i området, den längsta på 2,7 kilometer. Den 800 meter långa trädslingan kantas av informationsskyltar som berättar om de olika trädslagen och om skogsbrukets historia. Hämta karta och kartfolder över strövområdet. Vandringslederna syns även i appen Viewranger.

Äta

Det finns iordningsställda rastplatser med bänkar och bord i anslutning till parkeringsplatsen.

Plocka svamp

Trattkantareller, gula kantareller och annan svamp finns i området för den som vill ge sig ut på skogspromenader om hösten.

Tänk på #allemansskyldigheten

Tänk på Allemansrätten & skyldigheten. Elda och grilla säkert vid fasta eldplatser, aldrig på berghäll, torv och mossa. Bryt inte kvistar, grenar och bark från levande träd. Sov ute en natt på ett ställe. Ta ditt skräp till våra soptunnor eller ta med hem för att sortera. Hunden måste vara kopplad 1 mars-20 aug, gärna året om av hänsyn till andra besökare och djurliv. Läs mer om Allemansrätten.

Hitta hit

Öster om Klippan, från Oderljungavägen, är det skyltat mot Vedby strövområde. Buss 528 går mån-fre till området och kan beställas i förväg via Skånetrafiken.

Med buss+

Alla vardagar går buss 528 mellan Klippan och Perstorp. Bussen beställs i förväg via Skånetrafiken. Ta bussen till Söndraby Hjälmsjövägen. Ta av in på Åkervägen och följ den 150 m till en cykelstig. Sväng vänster in på den och följ till du kommer till ett elljusspår. Följ detta åt höger ca 200 m där du tar av in på en stig som tar dig över Bäljane å. Korsa bilvägen och ta vänster in på traktorvägen som tar dig upp i området. Läs mer i tidtabell för buss 528.

Med bil+

Öster om Klippan, från Oderljungavägen, är det skyltat mot Vedby strövområde.

Gps till parkering

WGS84 DDM 56°8.941'N, 13°11.228'E RT90 6227613, 1337298

Ladda ner & beställ

Ladda ned kartor och foldrar digitalt över våra strövområden.

Beställ broschyrer och kartor

Avverkning i Vedby pågår

  • En del av granskogen har angripits av rotröta. Vi har därför beslutat oss för att det är tid att ersätta den med ny skog. Under avverkningsarbetet ber vi alla att hålla ordentligt avstånd till maskiner och skogsarbetare (90 m). Den gula och blåa stigen norr om P-platsen kan tidvis vara avspärrad med plastband ”Riskområde”. Respektera alltid dessa avspärrningar. Vi ber om överseende för att det är lite stökigt under tiden fram till mitten av mars månad. Har du frågor eller synpunkter? Ring Stefan Olsson 0768-870223.

  • Besökscentra (0)
  • Hållplats (0)
  • Parkering (1)
  • Rastplats (1)
  • Stuga (0)
  • Vindskydd (0)