Om Järavallen

Naturen i Järavallen är skiftande. Stiftelsen Skånska Landskap erbjuder sex markerade vandringsleder, en mountainbikeled samt en ridstig. I det långgrunda strandområdet och på de torra strandängarna trivs många olika fågelarter. De centrala delarna domineras av tallskog och i öster finns Hofterups mosse, ett igenväxt kärrområde. Stor del av området är naturreservat där du t ex inte får elda, tälta och ställa upp husbil utanför anvisade platser.

Göra och uppleva

Vandra och promenera

Stiftelsen Skånska Landskap har sex olika markerade vandringsleder i Järavallen där de utgår från två olika parkeringar. Två av stigarna är tillgänglighetsanpassade. Samtliga beskrivs i vår folder för Järavallen, som du kan ladda ner som pdf. Skåneleden passerar också genom strövområdet.

Springa

Stigarna i området är i första hand gjorda för vandring och promenader. Men det går självklart utmärkt att springa - och slingorna uppskattas av många löpare. Var beredd på rötter på stigarna.

Rida

Det finns en ridled på 3,4 km öster om motorvägen. I naturreservat samt andra delar av området får du inte rida.

Cykla

Mountainbikeslingan är en lätt kuperad slinga på 6,6 kilometer med inslag av mer tekniska partier. Var särskilt uppmärksam där slingan korsar vandringsleder. Se informationsskylt vid slingans start vid västra delen av parkeringen.

Äta och grilla

Det finns flera iordningställda rastplatser med bänkar, bord och i vissa fall grillplats. I naturreservatet får du däremot inte elda utanför anvisade platser.

Spana efter fågel

Hela Järavallen är ett paradis för fågelskådare - oavsett om du spanar nere vid havsstranden, inne i tallskogen, vid sjöarna eller i Hofterups mosse. Bäst spanar du kanske från utsiktsplattformen vid havet.

Skräpprojektet Håll Järavallen ren

Sedan våren 2019 pågår ett projekt i syfte att medvetandegöra, minska och mäta skräp i Järavallen strövområde, detta tillsammans med Håll Sverige Rent och Skåneleden. Vid olika stationer finns skräppåsar för den som vill plocka skräp själv och vid Badsjön finns en mini-utställning om olika materials påverkan på naturen.

Leka & klättra

Vid den västra parkeringen finns en hinderbana för stora och små barn. Under hösten 2019 blev den dessvärre vandaliserad, men är tillfälligt lagad. 

Övernatta

Det finns ett vindskydd med grillplats väster om Badsjön. I naturreservatet är det däremot förbjudet att tälta och ställa upp husvagn eller husbil.

Skridskor och pulka

Vintertid går det att åka skridskor på sjöarna. Tänk på att du ger dig ut på egen risk. Naturis är ett levande och föränderligt material. Vid den nordvästra parkeringen har vi valt att använda lite av sanden från Badsjön för att göra en pulkabacke.

I närheten

Äta, bo och göra i närheten av strövområdet: se Kävlinge kommun, www.kavlinge.se eller Visit Skåne, visitskane.se

Hitta hit

Från E6/E20 ta avfart 24 mot Bjuv och följ skyltar mot Järavallen (till västra parkeringen) eller mot Bjuv (till norra parkeringen). Buss 138 går också dagligen Landskrona-Löddeköpinge-Malmö och passerar någon kilometer från strövområdet. Tidtabell finns nedan.

Med buss+

Regionbuss 138 Landskrona-Löddeköpinge-Malmö går dagligen och stannar vid flera hållplatser längs Grand Prixvägen. Från två hållplatser kan du ta dig direkt in i strövområdet - från hållplats "Furuhillsvägen" är det ca en kilometer till Blå stigen, från "Davidslid" är det ca 1,5 km till Badsjön. Läs mer i tidtabell för buss 138. 

Med bil+

Från E6/E20, ta avfart 24 mot Bjuv. För att komma till huvudparkeringen följ skyltning mot Järavallen i rondellen. Till Badsjön, följ skyltning i rondellen mot Bjuv. Efter ungefär 500 m sväng höger mot "Brukshundklubb". Följ vägen till parkeringen.

Tänk på att utryckningsfordon måste kunna komma fram till Badsjön, parkera inte så att du blockerar infarten.

Gps till parkering

Järavallen:
WGS84 DDM 55°48.331'N, 12°56.522'E
RT90 6189990, 1320486

Badsjön:
WGS84 DDM 55°49.177'N, 12°57.032'E
RT90 6191537, 1321083

Ladda ner & beställ

Ladda ned kartor och foldrar digitalt över våra strövområden.

Beställ broschyrer och kartor

Bra att veta

Tillgänglighet

En av stigarna är tillgänglighetsanpassad liksom utsiktsplattformen vid havet. Det finns en kortare tillgänglig stig ner till stranden vid Badsjön. Området är certifierat av Equality.
Beskrivning av Järavallen på equality.se

Naturreservat

Nästan hela Järavallens strövområde är naturreservat. Det betyder att särskilda bestämmelser gäller för området som innebär vissa inskränkningar i allemansrätten. Du får t ex inte elda, rida, tälta eller ställa upp husvagn/husbil utanför anvisade platser. Hunden måste kopplas 1 mars-20 aug. Läs om övriga föreskrifter:

Föreskrifter för Järavallen på Länsstyrelsens webb

Parkeringsböter för felparkerade bilar

  • Vi har stora problem med parkering på otillåtna platser samt blockering av räddningsvägar i Järavallens strövområde. Respektera skyltning och parkera rätt, annars riskerar du böter av patrullerande vakter. Om parkeringsplatsen är full måste du söka dig till andra platser. Vi har ordnat minst 25 nya parkeringsplatser under sommaren. Tips är att ta cykeln eller bussen ut.

  • Besökscentra (0)
  • Hållplats (2)
  • Parkering (6)
  • Rastplats (8)
  • Stuga (0)
  • Vindskydd (1)