Om Järavallen

Naturen i Järavallen är skiftande, från hav och strand till djup skog. Stiftelsen Skånska Landskap erbjuder sex markerade vandringsleder, en mountainbikeled samt en ridstig. I det långgrunda strandområdet och på de torra strandängarna trivs många olika fågelarter. De centrala delarna domineras av tallskog och i öster finns Hofterups mosse, ett igenväxt kärrområde. Stor del av området är naturreservat där du t ex inte får elda, tälta och ställa upp husbil utanför anvisade platser. Tips på annan natur i närheten finns längre ned på sidan.

Göra och uppleva

Vandra och promenera

Stiftelsen Skånska Landskap har sex olika markerade vandringsleder i Järavallen där de utgår från två olika parkeringar. Två av stigarna är tillgänglighetsanpassade. Samtliga beskrivs i vår karta och kartfolder över strövområdet. Vandringslederna syns även i appen Viewranger. Skåneleden passerar också genom strövområdet.

Springa

Stigarna i området är i första hand gjorda för vandring och promenader. Men det går självklart utmärkt att springa - och slingorna uppskattas av många löpare. Var beredd på rötter på stigarna.

Rida

Det finns en vitmarkerad ridled på 3,4 km öster om motorvägen. I augusti förlängdes ridleden med ytterligare några kilometer. Mer info i denna karta samt på lokala skyltar. I naturreservat samt andra delar av området får du inte rida.

Cykla

Mountainbikeslingan är en lätt kuperad slinga på 6,6 kilometer med inslag av mer tekniska partier. Var särskilt uppmärksam där slingan korsar vandringsleder. Se informationsskylt vid slingans start vid västra delen av parkeringen.

Fiska

Fiske är förbjudet i båda sjöarna i Järavallen. Lokala skyltar finns uppsatta vid respektive sjö som en extra påminnelse.

Äta och grilla

Det finns flera iordningställda rastplatser med bänkar, bord och i vissa fall grillplats. I naturreservatet får du däremot inte elda utanför anvisade platser.

Spana efter fågel

Hela Järavallen är ett paradis för fågelskådare - oavsett om du spanar nere vid havsstranden, inne i tallskogen, vid sjöarna eller i Hofterups mosse. Bäst spanar du kanske från utsiktsplattformen vid havet.

Leka & klättra

Vid den västra parkeringen finns en hinderbana för stora och små barn. Under hösten 2019 blev den dessvärre vandaliserad, men är tillfälligt lagad. 

Övernatta

Det finns ett vindskydd med grillplats väster om Badsjön. I naturreservatet är det däremot förbjudet att tälta och ställa upp husvagn eller husbil.

Tänk på att Järavallen delvis är naturreservat med regler och tänk på #allemansskyldigheten

Järavallen är delvis ett naturreservat med känslig natur och fåglar, vilket kräver speciella regler. Du får inte ha hund okopplad under tiden 1 mars - 20 augusti, inte heller elda utanför anvisade platser (se karta) och inte heller rida utanför anvisade platser. Samma gäller för tältning: du får bara tälta på vissa platser (se karta) och samma förbud gäller husvagn/husbil. Det är även förbjudet att köra vattenskoter/jetski, kitesurfa inom markerat område samt rida i vissa områden. 

Tänk alltid på Allemansrätten & skyldigheten. Elda säkert vid fasta eldplatser, aldrig på berghäll, torv och mossa. Bryt inte kvistar, grenar och bark från levande träd. Ta ditt skräp till våra soptunnor eller ta med hem för att sortera. Läs mer om Allemansrätten

Skridskor och pulka

Vintertid går det att åka skridskor på sjöarna. Tänk på att du ger dig ut på egen risk. Naturis är ett levande och föränderligt material. Vid den nordvästra parkeringen har vi valt att använda lite av sanden från Badsjön för att göra en pulkabacke.

I närheten

Äta, bo och göra i närheten av strövområdet: se Kävlinge kommun, www.kavlinge.se eller Visit Skåne, visitskane.se

Hitta hit

Från E6/E20 ta avfart 24 mot Bjuv och följ skyltar mot Järavallen (till västra parkeringen) eller mot Bjuv (till norra parkeringen). Buss 138 går också dagligen Landskrona-Löddeköpinge-Malmö och passerar någon kilometer från strövområdet. Tidtabell finns nedan.

Med buss+

Regionbuss 138 Landskrona-Löddeköpinge-Malmö går dagligen och stannar vid flera hållplatser längs Grand Prixvägen. Från två hållplatser kan du ta dig direkt in i strövområdet - från hållplats "Furuhillsvägen" är det ca en kilometer till Blå stigen, från "Davidslid" är det ca 1,5 km till Badsjön. Läs mer i tidtabell för buss 138.

Med bil+

Från E6/E20, ta avfart 24 mot Bjuv. För att komma till huvudparkeringen följ skyltning mot Järavallen i rondellen. Till Badsjön, följ skyltning i rondellen mot Bjuv. Efter ungefär 500 m sväng höger mot "Brukshundklubb". Följ vägen till parkeringen.

Tänk på att utryckningsfordon måste kunna komma fram till Badsjön, parkera inte så att du blockerar infarten.

Gps till parkering

Järavallen:
WGS84 DDM 55°48.331'N, 12°56.522'E
RT90 6189990, 1320486

Badsjön:
WGS84 DDM 55°49.177'N, 12°57.032'E
RT90 6191537, 1321083

Ladda ner & beställ

Ladda ned kartor och foldrar digitalt över våra strövområden.

Beställ broschyrer och kartor

Bra att veta

Tillgänglighet

En av stigarna är tillgänglighetsanpassad liksom utsiktsplattformen vid havet. Det finns en kortare tillgänglig stig ner till stranden vid Badsjön. Området är certifierat av Equality.
Beskrivning av Järavallen på equality.se

Naturreservat

Nästan hela Järavallens strövområde är naturreservat. Det betyder att särskilda bestämmelser gäller för området som innebär vissa inskränkningar i allemansrätten. Du får t ex inte elda, rida, tälta eller ställa upp husvagn/husbil utanför anvisade platser. Hunden måste kopplas 1 mars-20 aug. Läs om övriga föreskrifter:

Föreskrifter för Järavallen på Länsstyrelsens webb

Hitta till lugn natur & tipsrunda & förlängd ridled

  • Mycket folk? Parkeringen vid Badsjön blir snabbt blir full på helger, så sök upp andra parkeringar. Parkera alltid smart så att andra kommer fram.

  • I Järavallen kan du gå en digital tipsrunda om Allemansrätten & skyldigheter på röda slingan. Info finns på anslagstavlor.

  • Den vitmarkerade ridleden har förlängts och är idag cirka dubbelt så lång, ca 6 km. Strax väster om södra Saxtorpssjön finns även ett ridområde. Läs mer i kartan.

  • Besökscentra (0)
  • Hållplats (2)
  • Parkering (6)
  • Rastplats (9)
  • Stuga (0)
  • Vindskydd (1)