Om Järavallen

Naturen i Järavallen är skiftande. I det långgrunda strandområdet och på de torra strandängarna trivs många olika fågelarter. De centrala delarna domineras av tallskog och i öster finns Hofterups mosse, ett igenväxt kärrområde. Längst i norr ligger en badsjö. Stiftelsen Skånska Landskap erbjuder många markerade vandringsleder, mountainbikeslinga och ridstig. Stor del av området är naturreservat.

Göra och uppleva

Vandra och promenera

Stiftelsen Skånska Landskap har många markerade vandringsstigar i Järavallen där de utgår från två olika parkeringar. Här kan du gå både korta och längre rundor. En av stigarna är tillgänglighetsanpassad. Alla stigarna beskrivs i vår folder för Järavallen, som du kan ladda ner som pdf. Skåneleden passerar också genom strövområdet.

Springa

Stigarna i området är i första hand gjorda för vandring och promenader. Men det går självklart utmärkt att springa - och slingorna uppskattas av många löpare. Var beredd på rötter på stigarna.

Rida

Det finns en ridled på 2,5 kilometer öster om motorvägen.

Cykla

Mountainbikeslingan är en lätt kuperad slinga på 6,6 kilometer med inslag av mer tekniska partier. Var särskilt uppmärksam där slingan korsar vandringsleder. Se informationsskylt vid slingans start vid västra delen av parkeringen.

Äta

Det finns flera iordningställda rastplatser med bänkar, bord och i vissa fall grillplats.

Spana efter fågel

Hela Järavallen är ett paradis för fågelskådare - oavsett om du spanar nere vid havsstranden, inne i tallskogen, vid sjöarna eller i Hofterups mosse. Bäst spanar du kanske från utsiktsplattformen vid havet.

Bada

Det går att bada i den anlagda Badsjön och det finns en mindre sandstrand, dit du kan ta dig med rullstol. Tänk på att det blir djupt snabbt. Det är inte tillåtet att fiska i Badsjön eller den närliggande Fågelsjön. Tänk på att Badsjön är gjord i ett tidigare sandtag så kanterna kan vara rasbenägna. Vid Badsjön ser du också vår mini-utställning om skräp som är en del av projektet Håll Järavallen ren tillsammans med Håll Sverige Rent och Skåneleden.

Skräpprojektet Håll Järavallen ren

Sedan våren 2019 pågår ett projekt i syfte att medvetandegöra, minska och mäta skräp i Järavallen strövområde, detta tillsammans med Håll Sverige Rent och Skåneleden. Vid olika stationer finns skräppåsar för den som vill plocka skräp själv och vid Badsjön finns en mini-utställning om olika materials påverkan på naturen.

Leka & klättra

Vid den västra parkeringen finns en hinderbana för stora och små barn. Sedan augusti 2019 är den dessvärre avstängd, då någon vandaliserat och bränt av repen. Stiftelsen Skånska Landskap avser att reparera, så snart det är möjligt.

Övernatta

Det finns ett vindskydd med grillplats väster om Badsjön. I hela naturreservatet är det förbjudet att tälta och att ställa upp husvagn eller husbil.

Skridskor och pulka

Vintertid går det att åka skridskor på sjöarna. Tänk på att du ger dig ut på egen risk. Naturis är ett levande och föränderligt material. Vid den nordvästra parkeringen har vi valt att använda lite av sanden från Badsjön för att göra en pulkabacke.

I närheten

Äta, bo och göra i närheten av strövområdet: se Kävlinge kommun, www.kavlinge.se eller Visit Skåne, visitskane.se

Hitta hit

Från E6/E20 ta avfart 24 mot Bjuv och följ skyltar mot Järavallen (till västra parkeringen) eller mot Bjuv (till norra parkeringen). Buss 138 går också dagligen Landskrona-Löddeköpinge-Malmö och passerar någon kilometer från strövområdet. Tidtabell finns nedan.

Med buss+

Regionbuss 138 Landskrona-Löddeköpinge-Malmö går dagligen och stannar vid flera hållplatser längs Grand Prixvägen. Från två hållplatser kan du ta dig direkt in i strövområdet - från hållplats "Furuhillsvägen" är det ca en kilometer till Blå stigen, från "Davidslid" är det ca 1,5 km till Badsjön. Läs mer i tidtabell för buss 138. 

Med bil+

Från E6/E20, ta avfart 24 mot Bjuv. För att komma till huvudparkeringen följ skyltning mot Järavallen i rondellen. Till Badsjön, följ skyltning i rondellen mot Bjuv. Efter ungefär 500 m sväng höger mot "Brukshundklubb". Följ vägen till parkeringen.

Tänk på att utryckningsfordon måste kunna komma fram till Badsjön, parkera inte så att du blockerar infarten.

Gps till parkering

Järavallen:
WGS84 DDM 55°48.331'N, 12°56.522'E
RT90 6189990, 1320486

Badsjön:
WGS84 DDM 55°49.177'N, 12°57.032'E
RT90 6191537, 1321083

Bra att veta

Tillgänglighet

En av stigarna är tillgänglighetsanpassad liksom utsiktsplattformen vid havet. Det finns en kortare tillgänglig stig ner till stranden vid Badsjön. Området är certifierat av Equality.
Beskrivning av Järavallen på equality.se

Naturreservat

Nästan hela Järavallens strövområde är naturreservat. Det betyder att särskilda bestämmelser gäller för området som innebär vissa inskränkningar i allemansrätten.
Föreskrifter för Järavallen på Länsstyrelsens webb

Nytt i Järavallen

Under 2015 utvecklade vi Järavallen strövområde.
Läs mer i pressmeddelande (mynewsdesk)

  • Besökscentra (0)
  • Hållplats (2)
  • Parkering (6)
  • Rastplats (8)
  • Stuga (0)
  • Vindskydd (1)