På gång

Om Fulltofta

Fulltofta strövområde är ett vandringsparadis mitt i Skåne. Där finns Fulltofta Naturcentrum med utställningar om naturen, café, konferenslokal och aktiviteter. Stiftelsen Skånska Landskap erbjuder fjorton olika markerade vandringsleder, men här finns inga cykelleder. Landskapet är omväxlande med djupa skogar, öppna gläntor och hagmarker, vida fälader med mäktiga ekar, dammar och flera små bäckar. Tänk på att du t ex inte får tälta eller ställa upp husvagn i naturreservaten i Fulltofta. Vi på Stiftelsen Skånska Landskap tar hand om hela strövområdet.

På gång i Fulltofta

Göra och uppleva

Vandra och promenera

Stiftelsen Skånska Landskap har fjorton markerade vandringsleder av olika längd, där tre är barnvagns- och rullstolsvänliga som Ravinslingan, Strandpromenaden och nyrenoverade Fiskestigen (nytt namn Lugna linjen) i Bjeveröd. Andra längre vandringsleder är Vasahusslingan på 6 km, Dansbanerundan på 5,3 km, Sjömossen på 5,2 km samt Magnhilds runda på 17 km. I området passerar också Skåneleden. Ladda ned karta här. Längs Skåneleden och Sjömossestigen kan du se konstverket Multiplera med fullstora lerfigurer av barn. Verket står på vår mark, men har finansierats av bland andra Region Skåne och Postkodlotteriet.

Fulltofta Naturcentrum med café - öppet onsdag-söndag

Välkommen in att se utställningarna "SKOOGLA - upptäck och må bra i skogen" om skogens alla gröna sidor samt "Sötvatten - en värld av liv". Fulltofta Naturcentrum har öppet onsdag-söndag under oktober-mars. I vårt café kan du köpa med dig enklare lunch, matiga mackor, rödbetshamburgare med fetaost, värmande grytor eller soppa. Även bullar/kakor där det mesta är hembakat och hemlagat. Vi använder ibland även halvfabrikat från lokala producenter som Adolfssons Fisk i Ringsjön. Maila fulltofta@skanskalandskap.se eller ring 0415-51245 för att få menyn.

Nytt vindskyddskontor

Vid årsskiftet flyttar vi in i nytt vindskyddsliknande kontor bakom Naturcentrum. Det känns kreativt att arbeta mitt i naturen och därför gör vi valet att lämna kontoret i Höör. Datum kommer senare.

Spana efter sjöfågel,  storkar och djur

Kika efter rastande flyttfågel, sjöfåglar och djur vid Gäddängen från utsiktstorn i västra Fulltofta. Vid det östra utsiktstornet kan du pausa under tak i nybyggt fågelskådarhus, Gjuseboet. Höst och vinter är bommen öppen så att du kan du köra ända fram via infart Fulltofta gård (när korna inte är på bete). Hela året kan du vandra dit.  En liten bit därifrån, vid Storkhägnet, kan du också se ett 25-tal storkar på nära håll och lära dig mer om arbetet med att återfå en livskraftig stam. Storkprojektet som pågått sedan 1989 står bakom arbetet för att få tillbaka en vild storkstam i Skåne. Flera aktiviteter för allmänheten finns att boka in sig på!

Satsa på vandringskonferens

Boka vår fullt utrustade konferenslokal på Fulltofta Naturcentrum och ge dig ut för att vandra under delar av dagen för en walk-and-talk. Vandra till exempel vår Konferensstig på 3 km, rullstolsvänliga Ravinslingan genom lövverket eller dagslång vandring på Magnhilds runda på 1,7 mil. Runt Fulltofta Naturcentrum finns alla möjligheter att skapa just det möte som du vill ha. Konferenslokalen rymmer 40-50 personer. Från café och restaurang kan du beställa frukost, fika eller lunch. Vill du flytta ut hela eller delar av mötet i naturen går det utmärkt. Läs mer om vår konferenslokal.

Rida

Under hösten 2023 öppnas en ny ridled i Fulltofta strövområde. I övrigt går det utmärkt att rida på grusvägar. Håll dig till mittsträngen för att skona vägen från hovarna som lätt river upp underlag. I Bjeveröd finns arrangerade ridturer på islandshäst på en utvald slinga för entreprenören Aspås turridning.

Fiska i Fulltofta

Du får meta i Bjeverödsdammarna utan fiskekort. Ett spö/person gäller. Fiske i Kvesarumsån och övriga dammar i Fulltofta är däremot förbjudet. I Ringsjön, som är Skånes näst största sjö, kan du fiska abborre, gös, gädda och sik. Fiskekort för Ringsjön köper du via www.ringsjon.net Öster om utsiktstornet vid Gäddängen finns också ett fågelskådarhus för den som vill spana sjöfågel - eller skyla undan regn.

Kul för barn

En bit bort från Fulltofta Naturcentrum finns Sagostubben. Ta din fika inne i stubben eller bara pausa undan regnet.

Cykla

I november eller december 2023 kommer en särskild MTB-led att öppna i Fulltofta strövområde. Övriga vandringsleder är tillägnade vandrare, så vi rekommenderar endast cykling på MTB-led. Hjyl kan lätt skada rötter och annan känslig mark. Allemansrätten innebär en skyldighet: du får aldrig cykla i naturen om du orsakar spår efter dig. Läs mer om våra råd för MTB och övriga MTB-leder.

Övernatta

I området finns två vindskydd. Ved kan du köpa på Fulltofta Naturcentrum. Du får sätta upp ditt tält ett dygn eller två enligt Allemansrätten. I naturreservaten Fulltofta gård och Fulltofta-Häggenäs får du dock inte tälta eller ställa upp husvagn - läs mer längst ned på sidan. Våra stugor Jägarbostaden samt Bjeverödshuset är inte tillgängliga pga långtidsuthyrning.

Tänk på att Fulltofta delvis är naturreservat med regler och tänk på #allemansskyldigheten

Områdena Fulltofta Gård, Fulltofta-Häggenäs och Östra Fulltofta är tre naturreservat med känslig natur och djurliv, där reglerna skiljer sig. I Fulltofta Gård får du t ex inte tälta och ställa upp husbil annat än på anvisade platser och i Fulltofta Häggenäs får du t ex inte ha okopplad hund, göra upp eld, tälta och ställa upp husbil. I Östra Fulltofta får du t ex inte ha okopplad hund, inte heller elda på annat än fasta eldplatser (se karta) och inte samla ved och pinnar.

Tänk alltid på Allemansrätten & skyldigheten. Elda säkert vid fasta eldplatser, aldrig på bergshällar, torv och mossa. Bryt inte kvistar, grenar och bark från levande träd. Ta ditt skräp till våra soptunnor eller ta med hem för att sortera. Läs mer om Allemansrätten.

Åka pulka

Det finns en liten pulkabacke invid parkeringen vid Fulltofta Naturcentrum. Några pulkor samt stjärtlappar finns för utlåning när Naturcentrum är öppet, så ta helst med egen pulka.

Kika in i ett bibo

Se hur bina gör honung i Biboet en bit från Naturcentrum. Under maj-september (lördag och söndag kl 13-16) finns Ringsjöbygdens biodlarförening på plats och berättar om hur ett bisamhälle fungerar och hur honungen tas till vara.

I närheten

Äta, bo och göra i närheten av strövområdet: se Hörby kommun, www.horby.se, Höörs kommun, www.hoor.se eller visitskane.se

Hitta hit

Från väg 13 mellan Höör och Hörby är det skyltat till Fulltofta Naturcentrum. På helgen går Natur- och kulturbussen linje 469 hela vägen till naturcentrat. Vardagar stannar buss 470 längs väg 13, härifrån är det 1,5 km till naturcentrat. Tidtabeller finns nedan.

Med tåg och buss+

Regionbuss 469 går mellan Höör och Hörby på lördagar och söndagar, där Fulltofta Naturcentrum är en av hållplatserna. Bussen är synkad i Hörby med SkåneExpressen från Malmö, Lund och Kristianstad. Läs mer i tidtabellen för buss 469.

Buss 470, Höör-Hörby går dagligen och stannar vid flera hållplatser längs väg 13. Från hållplatsen "Ramstorp Fulltofta" kommer du direkt till den röda slingan. Härifrån är det ca 1,5 km till Naturcentrum. Till södra delen av strövområdet är det närmast från hållplats "Fulltofta Riksvägen". Då följer man en lågtrafikerad asfaltsväg in i området. Obs, på helger är det flera turer som körs med taxi och måste förbokas. Läs mer i tidtabellen för buss 470.

Med bil+

Från väg 13 mellan Höör och Hörby är det skyltat mot Fulltofta Naturcentrum. Från E22 mellan Malmö och Kristianstad, ta avfart 29 (väg 13, Hörby) och sväng sedan vänster på väg 13 mot Höör.

Gps till Fulltofta Naturcentrum

WGS84 DDM 55°53.320'N, 13°38.448'E
RT90 6197654, 1364577

Bra att veta

Kontakt

Fulltofta Naturcentrum
Tel 0415-512 45
fulltofta@skanskalandskap.se

Naturreservat

Delar av Fulltofta strövområde är naturreservat såsom Fulltofta-Häggenäs, Fulltofta gård och Östra Fulltofta. Det betyder att särskilda bestämmelser gäller för delar av området som innebär vissa inskränkningar i allemansrätten. Du får t ex inte tälta eller ställa upp husvagn i naturreservaten. I Fulltofta-Häggenäs måste du koppla hunden året om och du får inte heller elda här. I Östra Fulltofta måste du koppla hunden året om och du får inte elda utanför anvisad plats.
Föreskrifter för Fulltofta-Häggenäs och Fulltofta gård - samt föreskrifter för Östra Fulltofta på Länsstyrelsens webb.

Tillgänglighet för rullstol och barnvagn

Tre stigar är tillgänglighetsanpassade; Ravinslingan/Trädpromenaden nära Fulltofta Naturcentrum, Fiskestigen vid Bjeverödsdammen och Strandpromenaden vid Ringsjön. Fulltofta Naturcentrum och båda våra stugor är rullstolsvänliga. Området är certifierat av Equality.
Beskrivning av Fulltofta på equality.se

Senaste vandringskartan & blött i marker

  • Hämta aktuell vandringskarta här på webben. Grönmarkerade Konferensstigen är borttagen, men syns fortfarande på våra kartskyltar. Dansbanerundan är ommålad till ljusblå färg, men är vitmarkerad på kartskyltar.

  • Tänk på att det kan vara blött i markerna. Till exempel är delar av Magnhilds runda i Fulltofta just nu svårframkomlig. Invid Prästamöllan väster om väg 13.

  • Besökscentra (1)
  • Hållplats (6)
  • Parkering (13)
  • Rastplats (17)
  • Stuga (0)
  • Vindskydd (2)

Café och utställning

Öppet på Fulltofta Naturcentrum med café

Okt-Mars: Ons-sön kl 11-16 och café 11.30-15.30.

Välkommen in att se utställningen "Uteliv i Skåne" där du får tips kring friluftsliv. På nedervåningen bygger vi nu om inför utställningarna "SKOOGLA - upptäck och må bra i skogen" samt "Sötvatten - en värld av liv".

Fika, soppa, lunchmackor och lättare luncher mm finns i vårt café med platser både inom- och utomhus.

 

 

 

Mer information