På gång i Fulltofta

Om Fulltofta

Mitt i strövområdet ligger Fulltofta Naturcentrum, med utställning, servering, konferenslokal och olika aktiviteter. Stiftelsen Skånska Landskap erbjuder tolv olika markerade vandringsstigar, både för den korta och långa vandringen. Landskapet är omväxlande med djupa skogar, öppna gläntor och hagmarker, vida fälader med mäktiga ekar, små och stora dammar och flera små bäckar.

På gång i Fulltofta

Göra och uppleva

Vandra och promenera

Stiftelsen Skånska Landskap har tolv olika markerade vandringsslingor av olika längd, där några är barnvagns- och rullstolsvänliga som t ex Ravinslingan som är en "trädpromenad" där du delvis går uppe bland trädkronorna. Eller gå en tur på Natur- och kulturstigen. I området passerar också Skåneleden. Under helger och lov arrangerar vi många aktiviteter och vandringar i Fulltofta. I september 2019 kommer vårt nya programblad för aktiviteter i många av våra strövområden. Ladda ned vårt höstprogram här!.

Alla vandringsstigar beskrivs i vår folder för Fulltofta, som du kan ladda ner som pdf. Fiskestigen vid Bjeverödsdammen har restaurerats under 2018. I maj 2019 öppnades den östra slingan som är en tillgänglighetsanpassad rundslinga på bred träspång. Den västra slingan är ännu av äldre modell och kan vara svår att ta sig fram på med rullstol.

Tips på vandringar i Fulltofta

Fulltofta Naturcentrum med utställningen Småkryp

Just nu pågår utställningen Småkryp - Inga små stjärnor får slockna som handlar om insekter, maskar och kryp som finns i Fulltoftaskogen. Fritt inträde utan avgift. Ordinarie utställning om människan, naturen och de spår som vi lämnar efter oss är stängd från vecka 36 hösten 2019. Fulltofta Naturcentrum har öppet tisdag-söndag. Se klockslag nedan.

Satsa på vandringskonferens

Vandra, klättra i träd och laga mat över eld. Skapa team-anda. Runt Fulltofta Naturcentrum finns alla möjligheter att skapa just den konferens som du vill ha. Utanför finns skog och naturreservat med över tio olika markerade vandringsleder, korta som långa, för dem som vill satsa på trendig vandringskonferens. Inne på Fulltofta Naturcentrum finns en fullt utrustad konferenslokal för 40-50 personer. Från café och restaurang kan du beställa frukost, fika eller lunch.

Vill du flytta ut hela eller delar av mötet i naturen går det utmärkt. Vandra till exempel vår Konferensstig på 3 km eller hyr vår festplats med enkla bänkar och bord nära Naturcentrum. Andra alternativ är rullstolsvänliga Ravinslingan som är en trädpromenad genom lövverket eller dagslång vandring på Magnhilds runda på 1,7 mil för dig som vill göra en ”walk-and-talk”.

Hos oss kan du välja olika tilläggspaket som t ex Vandra med guide, Klättra i träd, Femkamp och Laga lunch eller fika över öppen eld. För dig som vill övernatta finns stugor i Fulltofta strövområde. Boka möte, kickoff eller event på Fulltofta Naturcentrum som ligger i ett vandringsparadis mitt i Skåne. 

Boka bord i naturen - vi lyfter fram lokal mat med The Edible Country

Under hösten 2019 kan du även boka bord ute i naturen i Fulltofta vid några tillfällen, bl a 16 okt. Vi tänder eld och ni lagar själva en DIY-lunch av till exempel Karl-Johan, blåbär, rönnbär, kirskål, lokal fisk eller kött samt efterrätt från trakten. Vi samarbetar med Visit Sweden vars idé The Edible Country är att hylla svensk natur samt inspirera till naturlig, lokal säsongsbaserad mat. Smaka gärna på några av Fulltoftas delikatesser här redan:

-Bakad gös från Ringsjön med harsyra och hassel.

-Ute-tapas på hemmagjort knäcke med krämig kantarell och rökt kött med rönnbärsmarmelad.

Luncha eller fika i serveringen på Fulltofta Naturcentrum

I vårt café och restaurang serveras varma och kalla drycker, kakor, smörgåsar och luncher. Några exempel på menyn kan vara svampsoppa, kycklinglasagne, hemgjorda rödbetsburgare, grönsakspaj, pizzabullar, pannkakor, matiga smörgåsar, bullar och kakor. Det mesta är hembakat, ekologiskt eller närproducerat. Ring 0415-512 45 för att höra om dagens läckerheter.

Det finns flera iordningställda rastplatser utomhus i området för den som vill ta med egen fika. I närheten av Naturcentrum finns ett grillhus med tak.

Kul för barn

En bit bort från Fulltofta Naturcentrum finns en hinderbana och skogslek. Det finns en detektivrunda för barn, där du letar efter saker som inte borde finnas i naturen. Eller utmana varandra i den 3 kilometer långa bokstavsjakten. Instruktioner får du i caféet. På skollov och vissa helger arrangerar vi aktiviteter för familjer. Håll utkik i vårt kalendarium. Läs också i vårt Höstprogram för Sept-Dec 2019 där du hittar massor av olika aktiviteter i många av våra strövområden!

Övernatta

I Fulltofta finns två fullt utrustade stugor att hyra, Jägarbostaden och Bjeverödshuset. I området finns två vindskydd. Ved kan du köpa på Fulltofta Naturcentrum. Du får sätta upp ditt tält ett dygn eller två enligt allemansrätten. 

Fiska

I Bjeverödsdammen kan du fiska inplanterad regnbåge, öring och bäckröding (flug- eller spinnfiske, mete är inte tillåtet). Fiskeplatsen är tillgänglighetsanpassad. Vid Fiskarehus vid Ringsjöns strand kan du fiska abborre, gädda, regnbåge och ål. Kom ihåg att köpa fiskekort!
Bjeverödsdammen: www.bjeveröd.se
Ringsjön: www.linderodsasensturism.se

Kika in i ett bibo

Se hur bina gör honung i Biboet en bit från Naturcentrum. Under maj - september (lördag och söndag kl 13-16) finns Ringsjöbygdens biodlarförening på plats och berättar om hur ett bisamhälle fungerar och hur honungen tas till vara.

Spana fågel

Spana rastande fåglar vid Ringsjön och Gäddängen. I Storkhägnet kan du se storkar på nära håll och lära dig mer om arbetet med att återfå en livskraftig stam. Storkprojektet står bakom Storkhägnet.

Åka pulka

Det finns en liten pulkabacke invid parkeringen vid Fulltofta Naturcentrum. Några pulkor samt stjärtlappar finns för utlåning, så ta helst med egen pulka.

Spela boule

Strax utanför Naturcentrum finns en boulebana. Du kan spela med egna klot eller hyra på Fulltofta Naturcentrum.

I närheten

Äta, bo och göra i närheten av strövområdet: se Hörby kommun, www.horby.se, Höörs kommun, www.hoor.se eller visitskane.se

Hitta hit

Från väg 13 mellan Höör och Hörby är det skyltat till Fulltofta Naturcentrum. På helgen går Natur- och kulturbussen linje 469 hela vägen till naturcentrat. Vardagar stannar buss 470 längs väg 13, härifrån är det 1,5 km till naturcentrat. Tidtabeller finns nedan.

Med tåg och buss+

Regionbuss 469 går mellan Höör och Hörby på lördagar och söndagar, där Fulltofta Naturcentrum är en av hållplatserna. Bussen är synkad i Hörby med SkåneExpressen från Malmö, Lund och Kristianstad. Läs mer i tidtabellen för 469.

Buss 470, Höör-Hörby-Sjöbo, går dagligen och stannar vid flera hållplatser längs väg 13. Från hållplatsen "Ramstorp Fulltofta" kommer du direkt till den röda slingan. Härifrån är det ca 1,5 km till naturcentrat. Till Jägarbostaden eller södra delen av strövområdet är det närmast från hållplats "Fulltofta Riksvägen". Då följer man en lågtrafikerad asfaltsväg in i området. Obs, på helger är det flera turer som körs med taxi och måste förbokas. Läs mer i tidtabellen för 470.

Med bil+

Från väg 13 mellan Höör och Hörby är det skyltat mot Fulltofta Naturcentrum. Från E22 mellan Malmö och Kristianstad, ta avfart 29 (väg 13, Hörby) och sväng sedan vänster på väg 13 mot Höör.

Gps till Fulltofta Naturcentrum

WGS84 DDM 55°53.320'N, 13°38.448'E
RT90 6197654, 1364577

Bra att veta

Kontakt

Fulltofta Naturcentrum
Tel 0415-512 45
fulltofta@skanskalandskap.se
www.facebook.com/skanskalandskap

Naturreservat

Delar av Fulltofta strövområde är naturreservat såsom Fulltofta-Häggenäs och Fulltofta gård. Det betyder att särskilda bestämmelser gäller för delar av området som innebär vissa inskränkningar i allemansrätten.
Föreskrifter för Fulltofta på Länsstyrelsens webb

Tillgänglighet

Tre stigar är tillgänglighetsanpassade; Ravinslingan/Trädpromenaden nära Fulltofta Naturcentrum, Fiskestigen vid Bjeverödsdammen och Strandpromenaden vid Ringsjön. Fulltofta Naturcentrum och båda våra stugor är rullstolsvänliga. Området är certifierat av Equality.
Beskrivning av Fulltofta på equality.se

Ordinarie utställning stängd från v 36

  • Den permanenta utställningen på FNC är stängd tillsvidare from v 36. Besökare hälsas välkomna till den tillfälliga utställningen om Småkryp. Låna även småkrypskit!

  • Besökscentra (1)
  • Hållplats (6)
  • Parkering (13)
  • Rastplats (17)
  • Stuga (2)
  • Vindskydd (2)

Café och utställning

Fulltofta Naturcentrum med café och utställning

Öppettider 2019/2020

Öppet tis-sön (stängt mån) 5 nov-31 mars: Öppet tis-sön, kl 11-16, café och servering kl 11-15

Under 30 mars-29 dec pågår utställningen Småkryp.

Stängt helger/högtider: Midsommarafton, Julafton, Juldagen, Nyårsafton, Nyårsdagen, Trettondagen.

Boenden i området

Mer information