Filtrering
Om Frostavallen
Frostavallens strövområde är bokskogar, glittrande sjöar och öppet landskap. Stiftelsen Skånska Landskap erbjuder flera markerade vandringsleder i området. Bokskogen dominerar i området och på våren är marken täckt av vitsippor. Rester av gamla vulkaner och rasbranter finns i området. Tänk på att du inte får tälta eller elda utanför fasta eldplatser i naturreservatet Frostavallen-Ullstorp. Inte heller i naturreservatet Dagstorp får du elda utanför fasta platser och du måste koppla hunden året om.
Göra och uppleva
Vandra och promenera
Stiftelsen Skånska Landskap har flera markerade vandringsleder i området, den kortaste på knappt 3 kilometer och den längsta på 9,9 kilometer. Vaxsjöslingan är anpassad för rullstol och till den östra badplatsen vid Dagstorpssjön finns tillgänglig stig från parkeringen. Ladda ned karta och kartfolder över strövområdet. Tänk på att koppla hunden året om i naturreservatet Dagstorp. Skåneleden passerar genom området.
Se rester efter skånska vulkaner
Vandra Bjäretslingan på drygt 3 km fram till vulkanen Ulfsbjär i nästan orörd, spännande skog och rasbranter. Inne i skogen hör du fåglarnas kvitter och bäckens rofyllda porlande. På vandringsledens högsta punkt passerar du över Ulfsbjär och förbi gården Bjäret. Ulfsbjär är resterna av en vulkan som var aktiv på dinosauriernas tid. Växtligheten på Ulfsbjär är speciell. Här trivs blåsippa och myskmadra och andra ovanliga arter som gillar basisk jord.
Även strax norr om blåmarkerade Dagstorpsslingan, ligger basaltberget och vulkanen Hästhallarna som egentligen består av tre branta berg med dalgångar emellan. De kläs av ängslövskog som domineras av bok. Längs grönmarkerade Långstorpsslingan hittar du även Djuraliden där du kan beundra rasbranten och basaltkupper.
Fiske
I Dagstorpssjön kan du fiska abborre och gädda, i Vaxsjön finns även gös. Kom ihåg att köpa fiskekort, info om Dagstorpssjön och info om Vaxsjön.
Åka pulka
Det finns flera fina pulkabackar i området, några riktigt branta.
Äta och grilla
Det finns flera iordningsställda rastplatser med bänkar och bord, varav några har grillplats och flera är tillgänglighetsanpassade. Tänk på att du inte får elda utanför eldplatser i naturreservaten Dagstorp och Ullstorp-Frostavallen i området. Läs mer nedan.
Bo
Det finns fyra vindskydd i området med eldstad och ved. Många fina platser finns för tält eller hängmatta. Tänk dock på att du inte får tälta i naturreservatet Ullstorp-Frostavallen. Läs mer nedan. Vill du bo mer bekvämt finns gott om boenden i närheten. På kartan finns Frostavallens vandrarhem markerad, men är i dag endast namnet på busshållplatsen.
I närheten
Äta, bo och göra i närheten av strövområdet: se Höörs kommun, www.hoor.se eller visitskane.se
Hitta hit
Från väg 13 mellan Höör och Hörby är det skyltat mot Frostavallen. Från Höör går buss 441 som stannar på flera hållplatser i området, till de norra delarna av området går buss 448. Tidtabeller för bussar finns nedan.
Till Höör går tåg från Malmö, Lund och Kristianstad. Ringbuss 441 (Höörs station via Skånes Djurpark)går dagligen och stannar vid flera hållplatser i strövområdet (Frostavallen, Frostavallens vandrarhem, Långstorp, Ullstorp Lundagård och Skånes Djurpark). Ringbuss 448 från Höörs station via Norra Rörum går vardagar och stannar vid hållplats Länghult i den norra delen av strövområdet. Härifrån är det ca 500 m till närmaste led. Läs mer i tidtabellen för buss 441 samt buss 448.
Från väg 13 mellan Höör och Hörby är det skyltat mot Frostavallen. Det finns även en cykelväg som går från väg 13 till Frostavallens stigar. För Dagstorpssjön, följ skyltning mot Norra Rörum. Från väg 1323 är det skyltat mot Frostavallen som tar dig söder om sjön och de norra parkeringarna. Den tillgänglighetsanpassade parkeringen ligger precis invid vägen.
Gps till parkering
Frostavallen
WGS84 DDM 55°58.123'N, 13°30.980'E
RT90 6188085, 1399732
Dagstorp östra - Tillgänglighetsanpassad
WGS84 DDM 55°59.441'N, 13°30.087'E
RT90 6209291, 1356238
Ladda ner & beställ
Ladda ned kartor och foldrar digitalt över våra strövområden.
Beställ broschyrer och kartorBra att veta
Ägare och skötsel
Höörs kommun är huvudansvarig för strövområdet som helhet. Stiftelsen för Fritidsområden i Skåne äger tre delar av området, som förvaltas av Stiftelsen Skånska Landskap.
Naturreservat
Delar av Frostavallen strövområde är naturreservat. Det betyder att särskilda bestämmelser gäller för delar av området som innebär vissa inskränkningar i allemansrätten. I Frostavallen-Ullstorp får du t ex inte tälta och inte elda utanför anvisade eldplatser. I Dagstorp naturreservat får du inte heller elda utanför anvisad plats och hunden måste vara kopplad. Läs om övriga föreskrifter här:
Föreskrifter för Frostavallen-Ullstorp på Länsstyrelsens webb
Föreskrifter för Dagstorp på Länsstyrelsens webb
- Besökscentra (0)
- Hållplats (6)
- Parkering (6)
- Rastplats (16)
- Stuga (0)
- Vindskydd (4)