På gång i Frostavallen

Om Frostavallen

Frostavallens strövområde är bokskogar, glittrande sjöar och öppet landskap. Bokskogen dominerar i området och på våren är marken täckt av vitsippor. Vid Dagstorpssjön finns rester av gamla vulkaner från Juratiden och här är landskapet mer dramatiskt med rasbranter och sluttningar. När det snöat finns pulkabackar att susa ner ifrån.

Göra och uppleva

Vandra och promenera

Stiftelsen Skånska Landskap har flera markerade vandringsstigar i området, den kortaste på knappt 3 kilometer och den längsta på 9,9 kilometer. Vaxsjöslingan är anpassad för rullstol och till den östra badplatsen vid Dagstorpssjön finns tillgänglig stig från parkeringen. Skåneleden passerar genom området.

Bad

I Vaxsjön och Dagstorpssjön kan du bada. Vid Vaxsjön finns sandstrand och badbryggor, vid Dagstorpssjön är det gräs och klippor.

Fiske

I Dagstorpssjön kan du fiska abborre och gädda, i Vaxsjön finns även gös. Kom ihåg att köpa fiskekort, info på Höör kommuns webb.

Åka pulka

Det finns flera pulkabackar i området, några riktigt branta.

Äta

Det finns flera iordningsställda rastplatser med bänkar och bord, varav några har grillplats och flera är tillgänglighetsanpassade.

Bo

Det finns fyra vindskydd i området med eldstad och ved. Vill du bo mer bekvämt finns gott om boenden i närheten. På kartan finns Frostavallens vandrarhem markerad, men är i dag endast namnet på busshållplatsen.

I närheten

Äta, bo och göra i närheten av strövområdet: se Höörs kommun, www.hoor.se eller visitskane.se

Hitta hit

Från väg 13 mellan Höör och Hörby är det skyltat mot Frostavallen. Från Höör går buss 441 som stannar på flera hållplatser i området, till de norra delarna av området går buss 448. Tidtabeller för bussar finns nedan.

Med tåg och buss+

Till Höör går tåg från Malmö, Lund och Kristianstad. Ringbuss 441 (Höörs station via Skånes Djurpark)går dagligen och stannar vid flera hållplatser i strövområdet (Frostavallen, Frostavallens vandrarhem, Långstorp, Ullstorp Lundagård och Skånes Djurpark). Ringbuss 448 från Höörs station via Norra Rörum går vardagar och stannar vid hållplats Länghult i den norra delen av strövområdet. Härifrån är det ca 500 m till närmaste led. Läs mer i tidtabellen för buss 441 samt buss 448.

Med bil+

Från väg 13 mellan Höör och Hörby är det skyltat mot Frostavallen. Det finns även en cykelväg som går från väg 13 till Frostavallens stigar. För Dagstorpssjön, följ skyltning mot Norra Rörum. Från väg 1323 är det skyltat mot Frostavallen som tar dig söder om sjön och de norra parkeringarna. Den tillgänglighetsanpassade parkeringen ligger precis invid vägen.

Gps till parkering

Frostavallen
WGS84 DDM 55°58.123'N, 13°30.980'E
RT90 6188085, 1399732

Dagstorp östra - Tillgänglighetsanpassad
WGS84 DDM 55°59.441'N, 13°30.087'E
RT90 6209291, 1356238

Ladda ner & beställ

Du kan beställa foldrar för våra strövområden gratis.

Beställ broschyrer och kartor

Bra att veta

Ägare och skötsel

Höörs kommun är huvudansvarig för strövområdet som helhet. Stiftelsen för Fritidsområden i Skåne äger tre delar av området, som förvaltas av Stiftelsen Skånska Landskap.

Naturreservat

Delar av Frostavallen strövområde är naturreservat. Det betyder att särskilda bestämmelser gäller för delar av området som innebär vissa inskränkningar i allemansrätten.
Föreskrifter för Frostavallen-Ullstorp på Länsstyrelsens webb
Föreskrifter för Dagstorp på Länsstyrelsens webb

  • Besökscentra (0)
  • Hållplats (6)
  • Parkering (6)
  • Rastplats (16)
  • Stuga (0)
  • Vindskydd (4)