Om Friseboda

Friseboda lockar med vidsträckta sandstränder och friska bad. Där sanddynerna slutar tar den trolska tallskogen med promenadvänliga småstigar. Arkeologiska fynd visar att människor bott och fiskat här sedan stenåldern och ålabodarna ligger tätt längs hela kusten. Sandmarkerna är unika och hela strövområdet är naturreservat. Tänk på att det är förbjudet att cykla utanför cykelled, ha hunden okopplad och att ställa upp husbil/husvagn över natten. Naturvårdsarbetet SandLife har gett fina resultat i strandmarkerna tack vare bl a Stiftelsen Skånska Landskaps insatser.

Göra och uppleva

Vandra och promenera

Strövområdet, som mestadels är ett naturreservat, förvaltas av Stiftelsen Skånska Landskap. Här finns många naturstigar och traktorvägar, dock inga markerade stigar. Från parkeringsplatserna i områdets norra och södra del finns även rullstolsvänliga stigar ner till de tillgänglighetsanpassade utsiktsplattformarna. Karta över området hittar du i folder för Friseboda, som du kan ladda ner som pdf. Ta gärna del av naturvårdsarbetet med SandLife genom insatser från bl a Stiftelsen Skånska Landskap, läs mer längst ned på sidan. Tänk på att hunden alltid måste vara kopplad i strövområdet som är naturreservat.

Övernatta i tält - inte i husbil

Du kan tälta i området trots att det är naturreservat. Däremot är det förbjudet att ställa upp husbil och husvagn över natten.

Bad

Bad är den självklara aktiviteten i Friseboda sommartid. Tänk på att kraftiga pålandsvindar kan ge farliga undervattensströmmar. Bad sker på egen risk. Du får inte ha med hund på stranden 1 maj-30 sept.

Cykla på Sydostleden - aldrig utanför

Cykla på Sydostleden genom området, en cykelled mellan Växjö och Simrishamn. Etappen genom Friseboda går på gamla markvägar alldeles intill havet. Du får däremot inte cykla i övriga strövområdet som är naturreservat.

Fiske

Den skånska ostkusten är känd för sitt fina havsöringsfiske. Det är dock förbjudet att fiska från den 15 september till den 30 april.

Äta

Det finns inte några iordningsställda rastplatser i området, inte heller några fasta eldplatser. Därför får du inte elda och grilla i området på grund av regler i naturreservatet.

I närheten

Äta, bo och göra i närheten av strövområdet: se Kristianstad kommun, www.kristianstad.se eller visitskane.se

Hitta hit

Friseboda ligger söder om Åhus längs den skånska ostkusten. Det finns tre parkeringar i området. Du når alla från väg 19. Regionbuss 551 går också dagligen från Åhus till Åhus Glashyttan. Se tidtabell nedan. Ta cykeln ut på Sydostleden som går genom Friseboda strövområde. Tänk på att du bara endast får cykla på leden, men i strövområdet/naturreservatet måste du leda cykeln.

Med bil+

Från väg 19 följ skylt mot Åhus in på väg 118. Efter ca 3 km är det skyltat mot Friseboda. Följ asfaltvägen rakt fram. Ta höger på asfaltsvägen Slussvägen, sedan första till vänster för att komma till norra parkeringen eller tredje till vänster till Kongaboden. För att komma till parkering Stockholmsboden följ skyltar mot Olseröd från väg 19. Efter ca 1 km följer du skylt mot Nyagrop. Följ vägen ca 3 km till parkeringen.

Gps till parkering

Norra parkeringen:
WGS84 DDM 55°48.681'N, 14°12.356'E
RT90 6188085, 1399732

Stockholmsboden:
WGS84 DDM 55°47.306'N, 14°12.055'E
RT90 6185541, 1399359

Med buss+

Regionbuss 551 går dagligen från Åhus till Åhus Glashyttan. Tidigare fanns närtrafikservice från glashyttan till Friseboda - dock inte idag. Därifrån kan ni samåka el hyra cykel i Åhus för vidare färd. Läs i tidtabell för buss 551. 

 

 

Bra att veta

Tillgänglighet

Utsiktsplattformarna i norr och söder är tillgänglighetsanpassade, liksom stigarna hit från parkeringarna. Området är certifierat av Equality.
Beskrivning av Friseboda på equality.se

Naturreservat

Hela Friseboda strövområde är naturreservat. Det betyder att särskilda bestämmelser gäller för området som innebär vissa inskränkningar i allemansrätten. Du får inte ställa upp husbil/husvagn över natten. ha hunden okopplad, inte ha hund på stranden 1 maj-30 sept och inte elda eller grilla i området. Du får inte heller cykla i naturreservatet - endast på markerad cykelled.
Föreskrifter för Friseboda på Länsstyrelsens webb

SandLife

I delar av området pågår restaureringsåtgärder inom ramen för EU-projektet SandLife där en stor rad insatser gjorts för att bevara och återskapa de unika sandmarkerna i området. Stiftelsen Skånska Landskap har varit en av aktörerna. Mer information på sandlife.se

På gång

  • Det är förbjudet att cykla utanför markerade Sydostleden, då strövområdet är ett naturreservat. 

  • Besökscentra (0)
  • Hållplats (0)
  • Parkering (3)
  • Rastplats (0)
  • Stuga (0)
  • Vindskydd (0)