Om Djurholmen

Djurholmen strövområde på Hallandsåsens södra branter är en plats för dig som söker det avskilda och tysta. I denna vildmark med norrländska vibbar hittar du Stiftelsen Skånska Landskaps markerade vandringsleder över en väldig mosse, in i en bäckravin med små vattenfall och genom omväxlande bok- och barrskog. Djurholmamossen är en av få bevarade högmossar i Skåne, där du kan möta både orre och älg. Mossen är naturreservat, så tänk på att hunden alltid måste vara kopplad och att det är förbjudet att elda. Århultsbäcken är ett nytt naturreservat sedan juli 2022. Vi på Stiftelsen Skånska Landskap tar hand om hela strövområdet.

Göra och uppleva

Vandra och promenera

Stiftelsen Skånska Landskap har flera markerade vandringsleder i Djurholmen. Mossestigen på 4,4 km, Källstigen på 2,1 km, Gubbalyckestigen på 1,5 km samt Grönalidsstigen på 1,7 km. Vid bäcken längs Grönalid finns ett vadställe som vid högt vatten kräver vattentäta kängor.

Stigarna korsar varandra så att det är möjligt att vandra längre. Hämta karta här. Lederna finns även i appen Outdooractive Trots att området är litet är variationen stor. Tänk på att hunden alltid måste vara kopplad i naturreservatet Djurholmamossen.

Grilla och fika ute

Det finns flera iordningställda grillplatser i skogen nära parke­ringen. i naturreservatet Djurholmamossen finns ytterligare en rastplats. Tänk på att du aldrig får elda och grilla i naturreservatet, endast vid fasta grillplatser vid parkeringen.

Besök unik "norrländsk" myr och lummig lövskogsravin

Naturreservatet Djurholmamossen är en av få bevarade högmossar i Skåne med öppen mosse, laggkärr, barr- och lövsumpskogar. Djurholmamossen ingår - liksom Århultsbäcken - i Natura 2000, EU:s nätverk för skyddsvärda naturmiljöer. Ute på myren växer den speciella klockljungen som brinner i starka färger på sensommaren och i de öppna kärren blommar myrlilja. Här växer även hjortron och tranbär. Vandra ut på mossen på spångar och lär dig mer om mossen via informationsskyltar. 

I juli 2022 bildades även naturreservatet Århultsbäcken som skär ned i en djup ravin med gammelskog och dvärghäxört. Sprickan som löper genom Hallandsåsen är ett myller av liv. Här finns även ett litet vattenfall.

Spana efter vilt

Bäst spanar du kanske efter vilt från det åtta meter höga utsiktstornet på mossen. Gå upp tidigt i gryningen så får du kanske se älg.

Hör orren spela på mossen och se sparvuggla i skogen

Störst chans att se orre är under tidig vår och särskilt i gry­ningen. I strövområdet kan du även ffå syn på enkelbeckasin, morkulla, trana och tjäder. I de skogligare delarna av området finns bland annat spillkråka och sparvuggla.

Känn historiens vingslag

Överallt hittar du spår, stenhögar, ruiner och odlingsrösen efter dem som en gång levt här. Längs Källstigen finns särskilt många rester, bland annat en välvd jord­källare.

Plocka bär och svamp

På sensommaren kan du plocka blåbär och vildhallon, på hösten lingon och kantareller. Tranbären mognar sent och smakar bäst efter frosten, då de är som sötast.

Tänk på att du är i ett naturreservat med regler och tänk på #allemansskyldigheten

Hela Djurholmamossen är ett naturreservat med känsligt fågelliv, insekter, djur och natur. Koppla hunden året om och elda aldrig där (fasta grillplatser syns på vår karta). Läs mer om alla reservatsregler. Århultsbäcken är ännu ett naturreservat där du inte heller får ha hunden lös, inte elda och grilla eller cykla. Läs mer.

Tänk alltid på Allemansrätten & skyldigheten. Elda säkert vid fasta eldplatser, aldrig på berghäll, torv och mossa. Bryt inte kvistar, grenar och bark från levande träd. Sov ute en natt på ett ställe. Ta ditt skräp till våra soptunnor eller ta med hem för att sortera. Läs mer om Allemansrätten.

I närheten

Äta, bo och göra i närheten av strövområdet: se Ängelholms kommun, www.engelholm.se eller visitskane.se

Hitta hit

Djurholmen ligger på Hallandsåsens södra sluttningar. Från E6 ta avfart Hjärnarp (avfart 37), kör mot Hjärnarp och följ skyltarna mot Djurholmen. Från Hjärnarp är det ca 8 km. Buss 507 Ängelholm-Munka Ljungby-Svenstorp går vardagar samt lördagar. Läs mer nedan.

Med bil+

Kör av E6 vid avfart Hjärnarp (avfart 37), kör mot Hjärnarp och följ skyltarna mot Djurholmen därifrån i ca 8 km. Den sista sträckan går på grusväg. Skylten "Här slutar allmän väg" kan du bortse ifrån. Parkeringen ligger några minuter längre fram, efter att du svängt höger vid en sista mindre vägvisningsskylt.

Gps till parkering

WGS84 DDM 56°20.452'N, 13°1.735'E
RT90 6249350, 1328330

Med buss+

Regionbuss 507 Ängelholm-Munka Ljungby-Svenstorp går vardagar och lördagar. Bussen stannar vid Hjärnarp torget. Därifrån är det ca 1 mil att gå till Djurholmen längs mindre väg. Läs mer i tidtabell för buss 507.

 

Bra att veta

Naturreservat

Djurholmamossen är naturreservat sedan 2016 med särskilda bestämmelser som innebär vissa inskränkningar i allemansrätten. Du får t ex aldrig ha hunden okopplad i naturreservatet och du får inte heller elda eller grilla där - endast vid fasta grillplatser vid parkeringen. Sedan sommaren 2022 är även Århultsbäcken ett naturreservat som t ex innebär koppeltvång, du får inte elda och grilla och inte heller cykla.

Föreskrifter för Djurholmamossen samt föreskrifter för Århultsbäcken på Länsstyrelsens webb.

Högt vattenstånd vid Grönalidsstigen - svårt att ta sig över

  • Det är mycket vatten i Århultsbäcken, vilket innebär att det krävs vattentäta kängor för att passera det nya vadstället längs Grönalidsstigen.

  • Besökscentra (0)
  • Hållplats (0)
  • Parkering (1)
  • Rastplats (3)
  • Stuga (0)
  • Vindskydd (0)