Om Breanäs

Breanäs strövområde passar för dig som vill vandra i vildmark. I det lilla området längs Immelns västra strand möter du Stiftelsen Skånska Landskaps markerade vandringsleder i trollskog med mossbevuxen mark, blandskog, blöta myrar och betad skog. Rester från tjärdalar, övergivna stenbrott och ruiner från torp och boplatser vittnar om spår efter människan. I Immeln kan du paddla kanot, bada och fiska. Skåneleden passerar området.

Göra och uppleva

Vandra och promenera

Stiftelsen Skånska Landskap har två markerade vandringsleder på 3,4 samt 2 km, Sjöstigen samt Stenstigen, i området. En kortare tillgänglig slinga på 0,3 km finns också. Hämta karta och kartfolder för att läsa mer om området. Lederna syns även i appen Viewranger. Vill du vandra längre är det bara att följa Skåneleden, norrut kom­mer du till angränsande Kullaskogen.

Paddla kanot

Immelns sjösystem är perfekt att utforska från kanoten eller kajaken som kan glida runt i den "miniskärgård" som finns. Ö-luffa och vandra är ett härligt sätt att upptäcka naturen på. Kanoterna hyr du på Immelns kanotcentrum. Eller ta med din egen.

Övernatta

Slå läger med utsikt över sjön. Lägerplatsen i områdets södra del har vindskydd och grillplats, och är i första hand tänkt för kanotister och vandrare.

Bada

Det finns en kommunal badplats i områdets sydöstra del.

Fiska

Du kan fiska bland annat abborre, brax, gädda, mört, sik och öring i Immeln. Kom ihåg att lösa fiskekort via Immeln Fiske eller Ifiske.

Gör historisk avstickare

I det angränsande strövområdet Kullaskogen ligger Rodatorpet, ett soldattorp från tidigt 1800-tal som hålls öppet för allmänheten, www.rodatorpet.se

Tänk på #allemansskyldigheten

Tänk på Allemansrätten & skyldigheten. Elda och grilla säkert vid fasta eldplatser, aldrig på berghäll, torv och mossa. Bryt inte kvistar, grenar och bark från levande träd. Sov ute en natt på ett ställe. Ta ditt skräp till våra soptunnor eller ta med hem för att sortera. Hunden måste vara kopplad 1 mars-20 aug, gärna året om av hänsyn till andra besökare och djurliv. Läs mer om Allemansrätten.

I närheten

Breanäs hotell, som även har afternoon tea, ligger vid parkeringen till strövområdet. Mer info på breanashotell.se  Mer info om att äta, bo och göra i närheten av strövområdet: se www.ostragoinge.se eller visitskane.se

Hitta hit

Från Lönsbodavägen är det skyltat mot Breanäs. Buss 541 Sibbhult-Lönsboda stannar på hållplats Breanäs Lönsbodavägen (vardagar), därifrån är det 800 meter på mindre väg in i strövområdet. Bussen beställs i förväg via Skånetrafiken. Tidtabell finns nedan.

Med bil+

Från Lönsbodavägen är det skyltat mot Breanäs. Ta sedan tredje grusvägen till höger (i dagsläget finns ingen skyltning här). Efter ungefär 300 m kommer du fram till parkeringen som ligger på vänster sida.

Med buss+

Regionbuss 541 mellan Sibbhult och Lönsboda går vardagar och stannar på hållplats "Breanäs Lönsbodavägen". Därifrån är det ca 800 meter på mindre väg in i strövområdet. Bussen beställs i förväg via Skånetrafiken. Läs mer i tidtabell för buss 541.

Gps till parkering

WGS84 DDM 56°16.797'N, 14°17.793'E
RT90 6240126, 1406553

Ladda ner & beställ

Ladda ned kartor och foldrar digitalt över våra strövområden.

Beställ broschyrer och kartor
  • Besökscentra (0)
  • Hållplats (1)
  • Parkering (1)
  • Rastplats (3)
  • Stuga (0)
  • Vindskydd (1)