Om Bockeboda

Bockeboda ligger på Nävlingeåsens sluttning, ner mot Kristianstadslätten. Från Bockatorpet utgår flera av Stiftelsen Skånska Landskaps markerade vandringsstigar och en mtb-stig. I området finns också motionsslingor för den som vill löpträna. I Bockeboda möter du granskog i norr och blandad lövskog i söder. De hundraåriga ekarna vid Uddarp är särskilt värdefulla och ingår i Kristianstad Vattenrikes temalandskap ”Värdefulla trädmiljöer i odlingslandskapet”.

Göra och uppleva

Vandra och promenera

I området hittar du Stiftelsen Skånska Landskaps markerade vandringsleder, en ridled samt en mtb-led. Från Bockatorpet finns också några motionsslingor. Det finns även tillgänglig stig och natur- och kulturstig. Läs mer i folder för Bockeboda, som du kan ladda ner som pdf.

Springa

Det finns flera motionsspår, som utgår från Bockatorpet. Motionsanläggningen drivs av Härlövs IF, som också arrangerar orientering och terränglöpning i området.

Leka & klättra

Vid Bockatorpet finns en hinderbana för stora och små barn. 

Rida

Det finns en 2,4 kilometer lång ridstig som börjar vid parkeringen i Uddarp.

Cykla

I området finns Stiftelsen Skånska Landskaps trail- och mtb-slinga på drygt 6 km, som utgår från Bockatorpet. Slingan är en smal och teknisk skogsstig. I den norra delen är den dessutom kuperad. Slingan har också reflexer för den som vill träna i mörker. Välj antingen hela slingan, eller enbart den lättare sydliga slingan på 2,8 km eller den svårare norra slingan på 3,6 km. 

Ett nytt cykelområde avsett för barn finns också sedan våren 2019. Vuxna får endast vistas i området i sällskap med barn. Cykelområdet ligger strax intill Bockatorpet, se mer info i pdf. Så snart Stiftelsen Skånska Landskap uppdaterat Bockebodakartan kommer området att synas även där.

Åka skidor

Härlövs IF spårar både långa och korta längdåkningsspår beroende på snötillgång, inklusive ett elljusspår.

Äta

Det finns flera iordningställda rastplatser i området. På Skepparslövs golfbana i sydöst finns restaurang och på Bockebodagården ett café.

Bo

Bockebodagården finns Bed & Breakfast och Bed & Box för hästburna besökare.

I närheten

Äta, bo och göra i närheten av strövområdet: se Kristianstad kommun, www.kristianstad.se eller visitskane.se

Hitta hit

Bockeboda ligger en dryg mil väster om Kristianstad. Från väg 21, ta av mot Önnestad och Bockeboda och följ skyltning mot Bockeboda. Buss 554 stannar 2 km från södra parkeringen. Aktuell tidtabell finns nedan.

Med buss+

Regionbuss 554, Kristianstad C - Äsphult går vardagar till "Skepparslöv kyrkan" sydöst om strövområdet. Härifrån är det ca 2 km till den södra parkeringen längs med en lågt trafikerad väg. Läs mer i tidtabell för buss 554.

 

Med bil+

Från väg 21, ta av mot Önnestad och Bockeboda. Följ sedan skyltning mot Bockeboda. För norra parkeringen, ta vänster in på Bockebodavägen och följ sedan skylt mot Bockatorpet. För södra parkeringen, kör till Skepparslöv. Vid Skepparslöv kyrka, följ skylt mot Uddarp från Uddarpsvägen.

Gps till parkering

Bockatorpet:
WGS84 (lat, lon) 56.035813, 13.994479
RT90 6213399, 1387132

Uddarp:
WGS84 (lat, lon) 56.014265, 14.039669
RT90 6210927, 1389887

Bra att veta

Ägare och skötselansvar

Området ägs av Stiftelsen O D Krooks Donation i L-län, som förvaltas av Stiftelsen Skånska Landskap. Kristianstad kommun står för skötseln av området kring Bockatorpet (genom Härlövs IF), Stiftelsen Skånska Landskap för de södra delarna. Området ingår också i Kristianstad Vattenrikes temalandskap ”Värdefulla trädmiljöer i odlingslandskapet”.

Projektstöd från EU

Både Stiftelsen Skånska Landskap och Kristianstad kommun har gemensamt satsat på att utveckla området. Delar av strövområdet utvecklades under 2013-2014 och har finansierats med hjälp av projektstöd från EU:s och Länsstyrelsens landsbygdsprogram. Mer info på EU-kommissionens webbplats för jordbruk och landsbygdsutveckling.

Tillgänglighet

I Uddarp finns en tillgänglig stig på 1,9 kilometer och vid parkeringen finns tillgänglig grillplats och toalett. Området är certifierat av Equality.
Beskrivning av Bockeboda på equality.se

På gång

  • Naturvårdsanpassad avverkning pågår inom Uddarpsområdet sedan en tid tillbaka. Påverkar gula slingan, ridstigen och tillgängliga stigen.

  • Besökscentra (0)
  • Hållplats (1)
  • Parkering (3)
  • Rastplats (2)
  • Stuga (0)
  • Vindskydd (0)