Hitta till våra tillgängliga strövområden

Träspång i Bjeveröd

Vandra på hjul: Elva turer för rullstol och vagn

Rulla ut på trygg träspång vid porlande å eller ta dig ned till utsiktsplattform med havsutsikt. I elva av våra 19 strövområden finns stigar, spångar eller plattformar som är barnvagns- och rullstolsvänliga.. Våra tillgängliga leder är alltid markerade som en röd linje i kartan. Till några av dem kan du även ta färdtjänst via Skånetrafiken.

Frostavallens strövområde - ta dig runt en sjö

Den knappt 3 kilometer långa stigen runt Vaxsjön - Vaxsjöslingan - är anpassad för barnvagn och rullstol. Det är en vacker stig som går genom bokskog och till stor del nära sjökanten. Det finns flera rastplatser längs vägen. Till den östra badplatsen vid Dagstorpssjön finns tillgänglig stig från parkeringen.

Arriesjöns strövområde - en slinga förbi sjö med utsikt

Arriesjön ligger en mil från Malmö. Parkera vid industribyggnaden och ta dig upp för backen. På höjden går du lätt med barnvagn (ca 1,5 km) och blickar ner över sjön. I hagen finns hästar att hälsa på och vid industribyggnaden finns hinderbana för barn. Det finns också kortare stig ner till utsiktsplattformen.

Breanäs strövområde - se gammal ståtlig tall

Du går genom tallskog på tillgänglig stig 0,3 km, delvis kuperad, fram till en grillplats med utsikt över sjön. Här kan du njuta av lugnet och tystnaden.

Fulltofta strövområde - upplev ravin, gå längs å eller strand

I Fulltofta finns Ravinslingan på träspång/grus, drygt 1 km, uppe bland träden. I norra delen finns Lugna linjen 1,6 km på bred spång och grus som följer porlande Kvesarumsån medan Strandpromenaden längs Ringsjöns strand (700 meter) går på grusad stig I Fulltofta finns även Vasahusslingan, ca 6 km, som fungerar för barnvagn, dock ej för rullstol.

Två killar sitter och fiskar från Snogeholm brygga
Träspång i skuggan av träd i Fulltofta

Snogeholms strövområde - upptäck en sjö och högrest bokskog

I Snogeholm, mellan Sjöbo och Ystad, följer den tillgängliga stigen på ca 2 km Snogeholmssjöns strand. Det finns flera små vikar längs stigen, så ta med håven. Vill du gå längre finns flera skogsvägar där du lätt kan ta med barnvagnen.

Järavallens strövområde - rulla ut på plattform i havskanten eller ned till badsjö

Den hårdgjorda stigen på 1,2 km i Järavallen, norr om Barsebäck, tar dig genom tallskog. Därutöver finns en kortare stig som leder ner till havet ut på utsiktsplattformen. Ta med kikare, i strandlinjen trivs många fåglar. I områdets norra del finns en badplats vid en av sjöarna. Här finns tillgänglig stig ner till stranden och till några av rastplatserna kan du ta med barnvagnen hela vägen.

Bockeboda strövområde - se hundraårigt eklandskap

Stigarna i Bockeboda, en mil från Kristianstad tar dig genom mäktig bokskog med flera hundra år gamla ekar. Den tillgängliga leden på knappt 2 kilometer börjar och slutar vid parkeringen i Uddarp. Vill du promenera längre finns flera skogsvägar att följa, bland annat Baslinjen, en skogsväg som går genom hela södra delen av området.

Finnstorp strövområde - upptäck näckrosdamm med bokskog intill

Här finns bara en kortare sträcka på 100 meter fram till Fiskedammen där du kan meta. Intill dammen finns ett stort grillhus under tak.

Friseboda strövområde - rulla på spång ned till havet

En kort spång på ca 100 meter går ned till stranden och en tillgänglig plattform.

Kronoskogen strövområde - ta dig ned till stranden på spång

I Sibirien i Kronoskogen finns en spång ned till havet. Likaså i mellersta delen går en bred träspång ca 1 km till vindskyddet 4Rest dit du kan ta dig med vagn och rullstol.

Skrylle strövområde - turer i granskog och lövskog

I Skrylle är motionsslingorna många och här kan du gå båda korta och långa rundor med vagn. Här finns naturum, skogslek och lekplats, café/restaurang och hitta vilse-stig. Det är Lunds kommun som ansvarar för stigarna i Skrylle.

Arbetet med att tillgängliggöra naturen

Vi försöker anpassa så många strövområden som möjligt så att det ska vara lätt att ta sig fram med  barnvagn och rullstol. Mer om hur vi gör våra områden tillgängliga kan du läsa om här. Vill du ta färdtjänst ut till några av dem - läs mer om hur du beställer!