Vandra i Snogeholm

Dra på vandringsskängorna

Dra till skogs i Snogeholms strövområde. Här finns förslag på flera vandringar i Snogeholm.

Snogeholms strövområde erbjuder nio olika vandringsleder med olika längd och svårighet, från 1,6 km till 16,5 kilometer. I de skiftande landskapen mellan de tre sjöarna finner du sandiga gräshedar, mörk granskog, öppna fälader och blöta alkärr. Området har ett rikt djurliv med stor chans att se vilt som kronhjort, vildsvin och även örn.

Här är sex olika förslag på vandringar:

Stora Sjöslingan, 2,3 km

Slingan går delvis sjönära längs Snogeholmssjön, i bok- och blandskog, genom en bokpelarsal. En del av stigen går på en grusväg. Gör gärna en avstickare till utsiktstornet i norr.

Roshusslingan, 3,9 km

Vandringsstigen går på en naturstig och grusväg genom blandskog, granskog och längs öppen betesmark. Här doftar det av kaprifol. Inne i hagen finns ett utsiktstorn. Tänk på att det finns betande djur, undvik att gå in med hund.

Gydarpsslingan, 3,7 km

Leden går både på naturstig och grusväg, genom blandskog, öppna områden, tät odlad granskog och utmed beteshagar. Det finns toalett, rastplats och tältplats vid Raftarp.

Snogeholmsleden, 16,5 km

Leden går runt hela strövområdet i varierad terräng, mest på naturstigar och vissa sträckor i beteshagar. Stigen passerar Kejsardammen, Landskapslabbet, Snogeholmssjön och Navröds naturreservat.

Ridled 8 km samt 3,5 km (som även går att vandra på)

Ridleden fungerar även utmärkt att vandra på, men lämna företräde till ryttare. Leden går genom varierad terräng, på varierat underlag. Det går att välja en kortare eller en längre runda. Den längre går delvis genom en kohage, ibland längs vandringsstigar. Vissa sträckor kan vara blöta vintertid. 

Strandslingan, 1,6 km

Lättpromenerad stig för rullstol och barnvagn längs Snogeholmssjöns strand. Går genom bok- och tallskog, och genom bokpelarsal. Finns flera fikabord och grillar längs vägen. Det är inte tillåtet att rida på stigen. 

Vill du stanna ute lite längre finns fyra ombonade och fullt utrustade stugor att hyra längs stigen. Eller ta med sovsäcken och bo i vindskydd i strövområdet.


 

Mer om Snogeholm

Äventyr mellan sjöarna

Mycket folk? Se tips på andra parkeringar >> I Snogeholm strövområde möter du ett skiftande landskap med sjöar, sandiga hedar, öppna...

Läs mer

Mer information