Personalens favoriter

Picknicka i en grotta, se örnar eller njut av vidder

Vandra vid himmel och hav. Leta efter troll. Lyssna till tystnaden och kanske se en örn. Vi tipsar om våra "halvhemliga" ställen.

I strövområdena gömmer sig många fina ställen som ännu är oupptäckta för majoriteten. Några av de anställda på Stiftelsen Skånska Landskap kan avslöja egna pärlor i naturen. Här hittar du garanterat en eller två bra idéer innan du ska ut.

Anders R:

Snogeholms strövområde: "Gå den gula Snogeholmsleden. I den norra delen av Navröds naturreservat i höjd med Sövdesjön kan du stanna upp, spana åt väster och nordväst där du kan ha turen att få se örn eller andra fåglar. Det är mycket fint här."

Anders L:

Vedema strövområde: "Hälsa på trollen utanför stigarna. Vedema hall har i alla tider omgärdats av sägner. Trollen sägs bo inne i berget, under hallen och ingången utgörs av en numera igenrasad grotta. Terrängen är besvärlig och kan vara lite farlig, så ta en vuxen i hand.

Vill du höra en av de gamla sägnerna om trollen? En gång rövade trollen bort en liten flicka från en bonde i Vedema. Bonden visste dock på råd och skickade efter prästen. Liksom trollen, hade prästerna på den tiden krafter lite ut över det vanliga och han visste precis hur han skulle gå till väga för att rädda flickan. Lika mycket som trollen avskydde dagsljus, avskydde de Guds ord. Tillika var trollen mycket raska och arbetsamma. Gav man dem en uppgift så var de kvicka till att utföra den. Allt detta visste prästen. Han lyckades locka trollen ur berget och kastade så en skäppa med råg på marken. –Plocka! Kommenderade han. Trollen satte genast i gång med att plocka upp rågen och under den tid det tog för dem att utföra uppgiften hann prästen läsa en bön. Och vips, trollen försvann i intet och flickan blev fri."

Breanäs strövområde: "Titta efter lämningar efter tjärdalar och kolmilor i Breanässkogen. Ute på Näset strax öster om den blå Sjöstigen kan du se spår efter tjärdalar (se kartan). Förr i tiden var trätjära en viktig produkt för skånska bönder i skogsområden för impregnering av olika träkonstruktioner. Tjärdalarna placerades ofta nära gårdarna, nära de sk "brännarnas" bostäder, och beskrivs i Linnés resa i Skåne år 1749: "Tjäremilan är anlagd på en sluttande backe, i vilken några långa störar lägges på botten, så att tjäran må rinna rätt. Härpå fylles tjärveden till ett par alnar (ca en meter) högre än jorden och täckes med mossa. Ovanpå mossan fylles sedan med jord i tre tvärfingers tjocklek, så att röken icke må tränga ut. Vid den nedre delen ställdes en tunna där tjäran kunde rinna ned."

Sofia:

Vedema strövområde: "Vandringen bjuder på storslagen natur med vackra bokebackar, mysigt slingrande å, fantastiska vyer och skön motion i och med den varierande höjdskillnaden. Lite av en wowfaktor för mig."

Agneta:

Djurholmen strövområde: "Djurholmens mosse som breder ut sig är makalöst vacker. Du får en gnutta fjällkänsla på den karga mossen som är bedårande vacker med martallar, ljung och tuvull. Måste ses helt enkelt. Vandra först röda och sedan viker du in på gula leden så att du ser hela strövområdet."

Skåneleden, SL4 Österlen: "Vandra Skåneleden gärna hela vägen från Nybrostrand några mil österut och stanna upp i höjd med Hammars backar eller Backåkra. Gå en bit upp i grässlänterna. Du kommer nära både himmel och hav. På våren är det fullt av örter och blommor i gräset, som gjort för att stanna flera timmar."

Klåveröd strövområde: "De branta klippravinerna och den halvvilda känslan är sevärda i detta strövområde. Pausa gärna vid grottan i Snuvestuan."