Surfa skånskt till havs

Vågsurfa, vindsurfa, paddla

Den sandiga skånska kusten ger fina chanser att vågsurfa året om, i till exempel Vitemölla, Kronoskogen och Friseboda strövområden. Vindsurfing, SUP och kajak är andra tips.

Hav och sjöar lockar året om i Skåne: våg- eller vindsurfing i kulingvindar eller kajakpaddling i stilla vatten. Här finns tips på vart du kan bege dig:

Vågsurfa

För den som gillar att vågsurfa finns det ypperliga möjligheter längs den långa skånska sandiga kusten.  I sydost kan du surfa i södra delen av Vitemölla strövområde och även i Friseboda strövområde vid rätt vindar. Flera klassiska surfspots som Kåseberga och Vik finns i öster. I västra Skåne är det fint att surfa strax nordväst om Kronoskogen strövområde utanför Ängelholm, likaså i Mölle och Båstad.

Viktigt som alltid är att ha våtdräkt, leash, aldrig ge sig ut ensam samt vara uppmärksam på de starka strömmar som kan uppstå. Mer information finns här om Vitemölla, Friseboda och Kronoskogen strövområden samt en artikel Surfa skånskt året om

Vindsurfing/kite

Att få vindsurfingbrädan att plana fram över vattenytan när vinden tar tag i seglet, ja det är en härlig känsla. I nordvästra Skåne i bl a Kronoskogen strövområde, men även i Vitemölla, Tjörnedala och Friseboda strövområden i öster, är det fint att både vindsurfa och använda kite. Uthyrning av utrustning finns på flera ställen i Skåne, som t ex Lomma vindsurfingklubb.

Paddling med havskajak

Havspaddling är en fantastisk upplevelse, även under vår och höst, runt hela den skånska kusten. Ett exempel är kajaka utanför Kronoskogens strövområde. I sydöstra Skåne är det också fint att paddla. Läs mer om vindar och väder just nu på SMHI.

Paddla SUP eller kajak

Genom Kronoskogen i Ängelholm går Rönne å där du kan paddla kanot, kajak eller SUP (Stand Up Paddle board). Ett tips är att paddla sjö till hav, från Ringsjön i Fulltofta strövområde ut till havet i norra Kronoskogen strövområde vid Skälderviken som är en sträcka på ca 7-8 mil vilket kräver tre dagars paddling. Allt du behöver kan du hyra på plats av www.paddlakanot.nu. Du kan även paddla kanot i Snogeholmssjön i Snogeholm strövområde samt Breanäs strövområde vid Immeln. 

 

 

 

 

 

 

 

Mer om Vitemölla

Ålakustens pärla

Vitemölla strövområde är långa stränder, betade strandängar, blommande backlandskap, knotiga tallar och regnskogsliknande lövskog. Tänk...

Läs mer

Mer om Friseboda

Sand och salta bad

I detta paradis möts du av vidsträckta sandstränder och friska bad. Där sanddynerna slutar tar den trolska tallskogen vid med...

Läs mer

Mer om Kronoskogen

Tallskog, hav och lummig skog

Kronoskogen är salta bad, lång vit sandstrand, unika sandmarker, sanddyner och tallskog. I denna idyll finns Stiftelsen Skånska Landskaps...

Läs mer