14 fina sovaute-ställen

Siesta under tallar, sov vid raviner eller tälta med utsikt

Vet du inte vart du ska bege dig med tält eller hängmatta? Här har vi samlat många fina tips där du kan slå läger. Du vet väl också att du kan sova ute en natt i stort sett överallt - men håll koll på undantagen.

I våra strövområden finns tusentals underbara ställen att sova på. Det finns bara en gyllene regel: inte störa, inte förstöra. Aldrig nära någons hus, någons åker och sällan i naturreservat. Läs mer längst ned på sidan om Allemansrätten och specialregler i naturreservat.

14 sköna sovaute-ställen

 • Slumra på stranden i Friseboda - slå upp tältet på stranden eller hängmatta i tallskogen. Inget tältförbud råder i detta unika fina naturreservat, men du får inte elda här. Var rädd om den unika naturen genom att använda friluftskök.
 • Kryp in i vindskydd i Grytåsa med alla bekvämligheter du kan tänka dig, vindskydd, grillplats och ibland ved. Rulla ut ditt liggunderlag och sovsäck och sov sött. Rödmarkerade leden Bäckaslingan samt Skåneleden passerar.
 • Somna och vakna till storlommen i Breanäs - längst ut på udden i strövområdet kan du sätta upp tältet och slå dig till ro. Stor chans finns att höra storlommens stämningsfulla läte. i Breanäs finns också vindskydd att sova i längs vår vandringsled samt Skåneleden.
 • Tälta med utsikt i Vedema – slå ned tältpinnarna uppe på höjden på Vedema hall och beundra kvällssolen och den betagande utsikten över Vedema strövområde. Ingen grillplats finns här, men använd dig av trangia istället.
 • Häng vid bäcken i Djurholmen – längs Århultsbäcken i Djurholmen strövområde är naturen vildvuxen och sevärd. Området är nu ett naturreservat, där du inte får göra upp eld. Sätt upp hängmatta här och låt bäckens porlande vagga dig till sömns. Ta en tur ut på mossen. Tänk på att även Djurholmamossen är ett naturreservat där du inte får elda och grilla (endast på fasta grillplatser vid parkeringen). Stormkök fungerar däremot bra!
 • Vila i eftermiddagssolen i Snogeholm - i tallskogen längs norra delen av gulmarkerade Snogeholmsleden (strax väster om Snogeholmsån) i strövområdet finns det perfekta stadiga tallar att spänna upp hängmattan i. Ta en eftermiddagslur eller sov hela natten här.
 • Vakna med morgonsol i ansiktet i Vitemölla - slå upp tältet strax norr om Vitemölla strövområde, utanför naturreservatet. Där kan du slå ned tältpinnarna på sandheden. Här är du på första parkett för att se solen gå upp i öster. Obs! Under v 18 pågår militärövningen Aurora på Ravlunda skjutfält norr om Vitemölla.
 • Ta en natt vid Barsjön i Vedema - vid sjön finns brygga och grillplats som gör det bekvämt att sova här. Om du har tur kommer sångsvanarna för att säga hej till dig.
 • Njut en natt i Bjeveröd i norra Fulltofta - för dig med rullstol kan du enkelt komma åt grillplats, vindskydd och vandringsled på träspång. Naturen med porlande bäck under lövverk är rogivande.
 • Spontanövernatta i Snogeholm - gör en "Markus Torgeby" som är en sovaute-guru. Ta en skummadrass och täcke. Kör till närmaste parkering i Snogeholm strövområde och lägg dig under en gran.
 • Övernatta på en vulkan i Frostavallen i naturreservatet Bjäret - där du kan vandra och vila i vacker bokskog. Uppe på vulkanen Ulfsbjär har du även en viss utsikt. Tänk på att du befinner sig i naturreservatet Bjäret där du får tälta, men inte göra upp eld. Ett vindskydd finns också vid södra delen av Dagstorpssjön.
 • Tälta med andra i Snogeholm - i Snogeholm strövområde vid Raftarp finns en tältplats med toaletter att använda sig av, som kan vara praktiskt att använda för förstagångs-utesovaren.
 • Sov i raviner i Klåveröd – slå upp tält i bokskogen kring Snuvestuan vid mäktiga tio meter höga klippor. Grillplats finns också nedanför Snuvestuan.

Sov ute en natt i naturen - utom på några ställen

Allemansrätten gör det möjligt att sova ute en natt med ett par, tre tält i skog, mark och på stränder. Det finns några undantag: aldrig på odlad mark eller betesmark, aldrig nära någons hus, aldrig så att du skadar växter, mark eller djur och sällan i naturskyddade områden som t ex naturreservat. I vissa naturreservat råder tältförbud och/eller eldförbud, i andra naturreservat får du tälta. Kolla upp reglerna i området innan du ger dig ut. På kommunal mark som stadsparker och kommunala badplatser råder lokala regler, kolla upp dem i förväg.

Sova ute på nya sätt i hängmatta, under tarp och bar himmel - vad gäller?

Om det enligt föreskrifterna i ett naturreservat är förbjudet att ”tälta”, är övernattning i hängmatta förbjuden, både under en tarp och under bar himmel. Att ”tälta” syftar till att övernatta, och det är vad man avsett att förbjuda.

Om det enligt föreskrifterna är förbjudet att ”sätta upp tält”, är det den fysiska påverkan av att sätta upp tält man avsett att förbjuda. Att sätta upp tält, tarpar, eller hängmattor med ”tak” i form av regnskydd och myggnät och tarpar, räknas som att ”sätta upp tält”. Övernattning i en hängmatta utan ”tak” som sätts upp under bar himmel är däremot inte förbjuden.