Sköna sovaute-ställen - 14 tips

Siesta under tallar, sov med raviner eller tälta med utsikt

Vet du inte vart du ska bege dig med tält eller hängmatta eller behöver du nya idéer? Här har vi samlat många fina tips där du kan slå läger. Du vet väl också att du kan sova ute i stort sett överallt - med några undantag.

I våra strövområden finns tusentals underbara ställen att sova på. Det finns bara en gyllene regel: inte störa, inte förstöra. Läs mer längst ned på sidan om Allemansrätten och att sova ute.

Fjorton förslag på sovaute-ställen

- Sov med raviner i Klåveröd – slå upp tält i bokskogen kring Snuvestuan vid mäktiga tio meter höga klippor. Grillplats finns också nedanför Snuvestuan.

- Tälta vid fridfull damm i Klåveröd - vid Klåverödsdammen har du en spegel att vila blicken på. Läge för ett morgondopp?

- Slumra på stranden i Friseboda - slå upp tältet på stranden eller hängmatta i tallskogen. Inget tältförbud råder i detta unika fina naturreservat.

- Kryp in i vindskydd i Grytåsa – med alla bekvämligheter du kan tänka dig, vindskydd, ved och grillplats, får du en skön natt. Rulla ut ditt liggunderlag och sovsäck och sov sött. Rödmarkerade leden Bäckaslingan samt Skåneleden passerar.

- Somna och vakna till storlommen i Breanäs - längst ut på udden i strövområdet kan du sätta upp tältet och slå dig till ro. Stor chans finns att höra storlommens stämningsfulla läte. i Breanäs finns också vindskydd att sova i längs vår vandringsled samt Skåneleden.

- Tälta med utsikt i Vedema – slå ned tältpinnarna uppe på höjden på Vedema hall och beundra kvällssolen och den betagande utsikten över Vedema strövområde. Ingen grillplats finns här, men använd dig av trangia istället.

- Häng vid bäcken i Djurholmen – längs Århultsbäcken i Djurholmen strövområde är naturen vildvuxen och sevärd. Sätt upp din hängmatta här och låt bäckens porlande vagga dig till sömns. Ta en tur ut på mossen sedan. Tänk på att Djurholmamossen är ett naturreservat där du inte får elda och grilla (endast på fasta grillplatser vid parkeringen). Stormkök fungerar däremot bra!

- Vila i eftermiddagssolen i Snogeholm - i tallskogen längs norra delen av gulmarkerade Snogeholmsleden (strax väster om Snogeholmsån) i strövområdet finns det perfekta stadiga tallar att spänna upp hängmattan i. Ta en eftermiddagslur eller sov hela natten här.

- Vakna med morgonsol i ansiktet i Vitemölla - slå upp tältet strax norr om Vitemölla strövområde, utanför naturreservatet, där du kan slå ned tältpinnarna på sandheden. Här är du på första parkett för att se solen gå upp i öster.

- Ta en natt vid Barsjön i Vedema - vid sjön finns brygga och grillplats som gör det bekvämt att sova här. Om du har tur kommer sångsvanarna för att säga hej till dig. 

- Njut en natt i Bjeveröd i norra Fulltofta - för dig med rullstol kan du enkelt komma åt grillplats, vindskydd och vandringsled på träspång. Naturen med porlande bäck under lövverk är rogivande.

- Spontanövernatta i Snogeholm - gör en "Markus Torgeby" och packa bilen med en skummadrass och täcke. Kör till närmaste parkering i Snogeholm strövområde och lägg dig under en gran.

- Övernatta på en vulkan i Frostavallen - sök dig till tätortsnära, frodiga Frostavallen strövområde i mitten av Skåne, där du kan vandra och vila i vacker bokskog, t ex uppe på vulkanen Ulfsbjär där du har viss utsikt. Du har också ett vindskydd vid södra delen av Dagstorpssjön där du kan blicka ut över sjön.

- Tälta med andra i Snogeholm - i Snogeholm strövområde vid Raftarp finns en tältplats med toaletter att använda sig av, som kan vara praktiskt att använda för förstagångs-utesovaren.

Sov ute överallt i naturen - utom på några ställen

Allemansrätten gör det möjligt att sova ute ett par, tre tält i ett dygn i skog, mark och på stränder. Det finns några undantag: aldrig på odlad mark eller betesmark, aldrig nära någons hus, aldrig så att du skadar växter, mark eller djur och sällan i naturskyddade områden som t ex naturreservat. I vissa naturreservat råder tältförbud och/eller eldförbud, i andra naturreservat får du tälta. Kolla upp reglerna i området innan du ger dig ut. På kommunal mark som stadsparker och badplatser råder lokala regler, kolla upp dem i förväg.

Allt fler väljer idag hängmatta - vilka regler gäller då i naturreservat med tältförbud? Det är inte tillåtet med hängmatta eller tarp i sådana reservat, eftersom föreskriftens syfte är att skydda natur mot slitage, störning mm enligt Länsstyrelsen. Att slå lina om en trädstam kan skada barken.