Utelov: Sju tips för höstlovet

Topptur, höstvandra, stjärnjakt, brasmys - utehäng hela veckan

Måndag: Vandra med ficklampa. Tisdag: Testa parkour i skogen. Onsdag: Gå på norrskens- eller stjärnjakt. Torsdag: Vandra en heldag. Fredag: Ordna fredagsmys ute i skogen. Här finns tipsen för hela veckan.

Höstvandra

Vi tipsar om 25 härliga vandringar i exempelvis Grytåsa, Tjörnedala, Djurholmen, Fulltofta och Vedema på max 5 km som passar för små och stora barn. Flera av dem kan du nå med buss/tåg. I Snogeholm strövområde kan du även gå på egen safari på Viltspåret där du nästan har djur-garanti morgnar och kvällar. Ännu ett tips är att vandra i fotspår efter spöken, häxor och troll (ta med dig historierna ut).

Gå på stjärnjakt i mörkret 

På kvällen och natten är det extra mysigt att vandra med pannlampor eller ficklampor, men se till att ha en kompis med dig. I Fulltofta strövområde är det dessutom öppet på caféet hela kvällen 1-2 nov och vi arrangerar reflexvandring för de minsta och Mörkervandring för de lite äldre (förbokning krävs).

Om du har riktig tur kan du se stjärnhimlen och vid vissa tillfällen även se norrsken. Håll koll på molnkartan, blicka mot norr och ta hjälp av någon av de norrskensappar som finns eller Norrsken Sveriges FB-sida.

Gör en topptur i Skåne

Det finns några få toppar och höjder att "bestiga" i Skåne. Några exempel är Vedema hall i Vedema strövområde, klipporna vid Snuvestuan i Klåveröds strövområde eller vandra upp på åsen vid Hammars backar i närheten av Kåseberga. Det finns fler höjder och små toppar att klättra upp på i Skåne på t ex Kullaberg och Romeleåsen. Titta närmare på höjdkurvorna på en Skånekarta.

Skärmtid i naturen

Vi listar appar med roliga spel, quiz, labb och info om djur och natur, som Xnote, Viltappen, Skräplabbet och Naturboken, som lockar dig ut i naturen. Kika i Appar får barn att gå ut.

Gå på minisafari

I närmaste skogsparti kan du hitta mycket spännande om du tar dig tid att leta bland alla detaljer. Kottar, en spindel, en sten som ser ut som ett ansikte eller en bokstav? Hittar du något vasst eller något runt? Ge dig ut på liten safari och "naturbingo" för de minsta, där du kryssar av allt du hittar. Läs mer i vår broschyr Skogen är en skatt. Ännu ett tips är att vandra kvällstid för att lyssna efter pip och fladder, t ex längs Ravinslingan i Fulltofta strövområde bort till Sagostubben. Ta kvällspicknick där inne! Kommer du dagtid kan du fika på Fulltofta Naturcentrum.

Testa parkour i skogen

Om du vill köra parkour i skogen eller närmaste stadspark har vi tips på några övningar. Var lite försiktig om det är blött ute så att du inte slinter på hala stammar och stenar. 

Laga kanelbullar och pizzapinnbröd över eld - eller testa Dante Zias rätter

Färdiga upphöjda grillplatser med galler finns det många av i våra strövområden. Gör upp eld och grädda nybakade kanelbullar! Vårt tips är att använda färdig pizzadeg som du rullar ut och brer smör, kanel och socker på. Rulla sedan ihop, klipp till bitar och lägg i panna på elden. Täck med lock och grädda. Fler klassiker att laga ute är krabbelurer, pinnbröd eller grillade marshmallows som är goda att äta när man är till skogs. Några recept finns här. Testa gärna Dante Zias rätter som han gärna tillagar på bärbart kök (du har nog sett honom i SVT:s Sommarlov).