Promenera till svampen

Hitta ut till dina ställen

Trattkantareller, soppar, kremlor. I de skånska skogarna där du kan hitta läckra matsvampar. Vi guidar dig till några ställen som passar för både vandring och svampplockning!

I flera av våra strövområden finns det goda chanser att hitta svamp. Tidig höst kan du hitta gula kantareller i t ex de norra delarna av Fulltofta strövområde inne i den gamla granskogen. Även i Frostavallen och Vedema finns det chans att se kantareller, likaså Karl-Johan och taggsvamp. Glöm inte att ta med dig en korg eller plastbunke så mår den plockade svampen allra bäst.

I mossig barrskog gärna i områden där gammal ved och stubbar finns i t ex Vedby, Snogeholm, Vedema, Fulltofta och Grytåsa strövområden finns trattkantareller som oftast växer i stora familjer.

Tänk på att särskilda regler kan råda i naturreservat och nationalparker när det gäller svampplockning. På våra skyltar i våra strövområden finns tydlig info om vilka lokala regler som gäller i respektive naturreservat med hänvisning till Länsstyrelsen.

Plocka bara de svampar du är helt säker på

Gula kantareller är det få som tar miste på. När det gäller övriga svampar råder vi dig att utgå från en tydlig svampflora. I dag kan du också hitta appar som t ex Svampguiden som beskriver 100 av våra bästa matiga svampar i både text och bild. Till varje artbeskrivning finns bilder och länkar till "förväxlingssvampar" på snarlika svampar. Dessutom finns en svampnyckel med Ja- och Nej-frågor som gör det lättare att komma fram till vilken svamp du just hittat.

Carpaccio med Karljohan

Stefan Olsson, skogs-och egendomsförvaltare, delar med sig av ett delikat recept på carpaccio, fast på svamp:

Utgå från små nyplockade Karl-Johan. Skiva dem så tunt du kan och lägg på bädd av ruccolasallad. Droppa över olivolja, krydda med svartpeppar och hyvla över parmesan. Njut!

 

Mer om Frostavallen

Uteliv året om

Frostavallens strövområde är bokskogar, glittrande sjöar och öppet landskap. Stiftelsen Skånska Landskap och Höörs kommun erbjuder flera...

Läs mer

Mer om Vedema

För skogens vänner

Vedema är skog. Dunkel granskog, en del tallskog men också torra bokbackar och fuktdrypande lövskog där du hittar Stiftelsen Skånska...

Läs mer

Mer om Grytåsa

Betade skogsbackar

Grytåsa strövområde passar för kortare vandringar på någon av de tre markerade lederna. Möllers skog är en av få skogar med skogsbete,...

Läs mer

Mer om Vedby

Hundraårig skogshistoria

I Vedby strövområde är trädslagen ovanligt många. Längs Trädslingan möter du till exempel gran som luktar apelsin och barrträd som fäller...

Läs mer