Utelov: Nio tips för höstlovet

Djursafari eller brasmys - vi har fyllt en lista med utehäng

Mörkervandra med lampa, djurspana, träna parkour, paddla eller testa Dante Zias utemat . Vi döper om höstlovet till utelovet och ger dig tips!

Vandra i skön höstskog bland troll och djur

Vi tipsar om 25 härliga vandringar som passar på max 5 km som passar för mindre barn. Några fungerar för barnvagn och rullstol. Gå upp en timme tidigare och spana efter djur från t ex ett utsiktstorn i Snogeholm, där du har god chans att se dovhjort och vildsvin. I Snogeholm strövområde kan du gå på safari och titta efter Skånes stolthet kronhjorten på Viltspåret. I Vedema strövområde kan du lyssna efter troll på Vedema hall. Enligt sägnen ska det nämligen bo ett troll under berget sedan den dagen då en liten flicka rövades bort från en bonde...

Paddel och mys på vår pop-up

Under onsdagen 3 nov på höstlovet finns våra naturvägledare på plats i Frostavallen vid Dagstorpssjön, där du kan testa att paddla och laga mat över eld samt bärbart kök. Läs mer

Mörkervandra med pannlampa

Skogen får liv på kvällen. Ta med en kompis och vandra längs en stig när det mörknat med fick- eller pannlampa. Lyssna efter pip och fladder. Se om ni får ögonkontakt med några glimmande ögon. Vandra kvällstid längs Ravinslingan i Fulltofta strövområde bort till Sagostubben och ta en kvällspicknick där inne? Kommer du dagtid kan du fika på Fulltofta Naturcentrum.

Labba och lek med appar

Vi listar appar med roliga spel, quiz, labb och info om djur och natur, som Xnote, Viltappen, Skräplabbet och Naturboken, som lockar dig ut i naturen. Kika i Appar får barn att gå ut.

Gå på minisafari

I närmaste skogsparti kan du hitta mycket spännande om du tar dig tid att leta bland alla detaljer. Skalbaggar, spindel, en sten som ser ut som ett ansikte eller en bokstav? Hittar du något vasst eller något runt? Ge dig ut på liten safari och "naturbingo" för de minsta, där du kryssar av allt du hittar. Läs mer i vår broschyr Skogen är en skatt

Sov ute under stjärnor

Tipsa dina föräldrar om att det går att sova ute i tält eller vindskydd. Middagen kan ni ordna vid elden. Fajitas med färs och grönsaker till exempel. Glöm inte att poppa popcorn i panna som smakar extra gott utomhus. Här hittar du tipsen om Sköna sovaute-ställen. I Snogeholm finns även stugor och i Klåveröd finns vandrarhem.

Testa cykling eller parkour i skogen

I t ex Järavallen, Kronoskogen, i Bockeboda och Klåveröd strövområden finns mtb-leder som funkar fint för barn. Låna cykel av en kompis. Läs mer om våra mtb-leder på totalt 45 km. För de minsta är det lättast att cykla på våra grusvägar. Om du vill köra parkour i skogen har vi tips på några övningar.

Laga utemat - testa Dante Zias rätter

Färdiga upphöjda grillplatser med galler finns det många av i våra strövområden. Gör upp eld och grilla en toast med ost och skinka där. Andra klassiker är krabbelurer, pinnbröd eller grillade marshmallows som är goda att äta när man är till skogs. Ett enkelt tips på nybakade kanelbullar ute är att använda färdig pizzadeg som du rullar ut och brer smör, kanel och socker på. Rulla sedan ihop, klipp till bitar och lägg i panna på elden. Täck med lock och grädda. Några recept finns här. Testa gärna Dante Zias mat (om du såg honom i SVT:s Sommarlov).

Fiska upp middagen

I Snogeholm kan du fiska gratis från bryggan om du är barn. Vuxna måste däremot köpa fiskekort. Andra ställen som är gratis att fiska är Fiskedammen i Finnstorps strövområde och Barsjön i Vedema strövområde.