Mountainbike och stigcykling

Cykla inte på mjuka vandringsleder

Teknisk slinga i tallskog eller lättcyklat terrängområde för barn. Hitta till våra mtb-leder på cirka 45 km. Undvik att cykla på mjuka leder för vandring under vår och höst.

I Järavallen, Klåveröd, Kronoskogen, Bockeboda och Skrylle finns cirka 45 km led för mountainbike och stigcykling, även särskilda cykelområden i Bockeboda samt Kronoskogen. Kartor över våra mtb-leder hittar du under Strövområden samt en beskrivning längst ned här på sidan.

Cykla hänsynsfullt

Det finns inget allmänt förbud att cykla på motionsspår och vandringsleder, men de är i första hand anlagda för dem som går eller springer. Därför måste du ta det lugnt och räkna med att de som springer eller går har företräde. Läs gärna om vad Allemansrätten säger om cykling.

Tänk också på att cykling sliter hårdare på marken och det kan finnas restriktioner där man ska ta hänsyn till markens hårdhet. På stigar med ytliga trädrötter ska man också se upp, då en skadad rot kan skapa röta i trädet vilket medför att trädet kan dö. När du är ute, tänk särskilt på att:

  • undvika mjuka stigar, särskilt på våren och hösten, när det är blött i markerna
  • undvika att cykla över känsliga marktyper. Exempel är lavmarker, berghällar med mossor och lavar, mjuka ängsmarker, mossar och kärrmarker
  • anpassa körsätt efter underlag
  • grovmönstrade däck lätt skadar stigar och ömtålig mark.

Järavallen

Den 6,6 kilometer långa mountainbikeslingan i Järavallen är lätt kuperad, med inslag av mer tekniska partier. Leden korsar vandringsstigar på fem ställen, där cyklister måste vara extra uppmärksamma. Stigen börjar vid västra parkeringen och går medsols.

Mer om Järavallen

Kronoskogen

I Kronoskogen finns ett markerat område särskilt för cyklister, där du kan cykla både på stigar och fritt i terrängen. Du cyklar i tallskog och sanddyner. Stranden ligger nära om du vill kombinera med ett dopp i havet. Lergöksrundan - en cykelled som går genom stora delar av Ängelholm - går också genom strövområdet och passerar det markerade cykelområdet.

Mer om Kronoskogen

Klåveröd

På slingriga kuperade stigar, över rötter och stenar och på lättcyklade skogsvägar går vår rosamarkerade mtb-led, 5,3 km, i Klåveröd. Det är ingen extrem runda, men ändå tillräckligt utmanande. Mjölksyra får du lätt i några av Söderåsens branta backar. Från 31 maj finns även en ny blåmarkerad mtb-led, 14 km, som testas under ett år. Denna led finns därför inte med på ordinarie Klåverödkarta utan kan laddas ned här och även mer info om den nya mtb-leden. På Klåveröds vandrarhem kan du sova över. Vandrarhemmet hyr ut cyklar och arrangerar guidade cykelturer.

Mer om Klåveröd 

Skrylle

Mountainbikespåret i Skrylle går genom barr- och lövskog. Spåret är ca 11 km långt och graderas som lätt till medelsvårt, med vissa krävande passager. Slingan går mestadels i skogsterräng samt kortare sträckor på asfalterad cykelväg vid Skryllegården och i Dalby.

Mer om Skrylle (skrylle.se) 

Bockeboda

Bockebodas mtb- och trailslinga är en smal och teknisk skogsstig. Stigen är 6,4 km lång, men kan kortas med 2,8 kilometer eller förlängas med två varv i den norra delen så att den blir 3,6 kilometer längre. Var uppmärksam på varningssymboler och ta det försiktigt där stigen korsar vandringsleder och motionsspår. Stigen är framtagen i samarbete med CKC4 i Kristianstad och Härlövs IF. I strövområdet finns även ett särskilt cykelområde för barn. 

Mer om Bockeboda