Äta ute med Dante Zia

"Använd gaskök - det är mycket enklare"

Han är den skånska kocken som vurmar för okomplicerad utemat. Dante Zia syns just nu i en rad barnprogram, där matlagning är i fokus. Testa hans risotto med svamp, pasta aglio el olio och nudlar med halloumi och sesamfrön.

-Det går att göra massor av lättlagad god mat om du har med dig lite parmesan, svampbuljong, en klick smör eller olivolja. Risotto är en typiskt bra rätt att laga ute om du bara har med dig några goda ingredienser. Nudlar är också lättlagat och tacksamt att smaksätta som du vill med till exempel sesam, chili, soja eller ingefära. Annars är det absolut enklaste såklart pasta pesto eller carbonara med skinka eller svamp, säger Dante Zia, som gärna tar in italienska influenser i maten.

Som före detta landsbygdsbo från Holmeja har han alltid tillbringat mycket tid i naturen i Bökebergstrakten. Det var faktiskt också kantarellerna från hemmaskogen som tog honom till finalen i Sveriges Mästerkock för några år sedan. Dante Zia gillar fortfarande att vandra och vanligtvis blir det kortare dagsturer med lätt packning då han vill undvika att bära på onödiga kilon. Samma filosofi präglar matlagningen utomhus.

-Jag föredrar att köra på gaskök då det är lätt, smidigt och dessutom enkelt att kontrollera värmen. Att göra upp eld med ved är mer ett vindskyddsprojekt och är kanske lite mer Robinson, men jag gillar ju mer ett bärbart kök, konstaterar kocken.

Brukar du även använda dig av nässlor och svamp och annat du hittar i skogen?

 -Ja, om jag hittar något gott ute, men jag räknar inte med att hitta något (skratt) utan tar med mig allt hemifrån.

Han är van vid att laga mat med barn och vet vad de gillar. Under våren har han lett programmet Fixaräventyret där åtta barn skulle hitta en skatt genom att steg-för-steg ta sig igenom olika tävlingar som att exempelvis laga mat över öppen eld. Skogsnachos och krabbelurer var några av de rätter som tillagades av de små utekockarna.

-Barn är duktiga och har fantasi. Det är roligt att laga mat ute och det gör ju inget om man spiller lite, säger Dante Zia.

 

UTEMAT MED DANTE ZIA

Risotto med ost och svamp, 2 port

  • 1/2 gul lök
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 dl avorioris
  • ev 1 dl vitt matlagningsvin
  • 6 dl vatten
  • 1 svampbuljongtärning
  • 2 nävar svamp, t ex kantareller eller champinjoner
  • 1 bit parmesan

Skala och hacka löken. Fräs den i olja så att den svettas i pannan. Häll i riset i pannan och rör om någon minut. Häll över ev matlagningsvin och låt puttra. Förbered buljongen genom att koka upp vatten och buljongtärning. Häll i den varma buljongen i rispannan och låt riset puttra på svag värme i cirka 30-40 min. Ett tips: när riset kokat 2/3 av tiden - ta av pannan från köket och "slå in i fleecetröja" så att den får efterkoka klart. Fräs under tiden svampen i en annan panna. Riv osten. När riset är kokt, smaka av med peppar. Rör ned osten och fördela den frästa svampen ovanpå.

Pasta aglio el olio, 2 port

  • 200 g pasta, bucatini
  • 1/2 dl olivolja
  • 6 vitlöksklyftor
  • 1 torkad piri piri
  • persilja
  • lite citronsaft
  • salt

Koka pastan tills den är nästan färdig. Häll av kokvattnet och täck över pastan så att den hålls varm. Skala och skiva vitlöken. Fräs i olja i en annan panna. Lägg i den kokta pastan tillsammans med piri piri och persilja. Salta och smaksätt med citron. Njut tillsammans med grönsaker, till exempel paprika och tomat.

Nudelbowl med ägg, grönt och sesamfrön, 4 port

  • 400 g risnudlar
  • 200 g halloumi
  • 1/2 dl olja
  • en liten bit rödkål
  • 2 salladslökar
  • 1/2 gurka
  • 2 kokta ägg (koka hemma och ta med)
  • Sås: 2 dl majonnäs + 2 msk soja (blanda hemma och ta med)
  • 2 msk sesamfrön

Koka nudlarna och håll varma. Strimla kålen, strimla löken och skär gurkan i små kuber. Skala och skiva äggen. Skär även halloumin i kuber. Fräs rödkål och halloumi i oljan. Fördela nudlarna i kåsor och toppa med grönsaker, stekt ost, ägg, sesamfrön och sås. Häll över sojamajonnäsen. Njut.

Skogens carbonara - fast med svamp, 4 port

  • 400 g pasta, t ex spaghetti
  • 3 dl kantareller eller champinjoner
  • 50 g smör
  • 1 dl riven hårdost
  • salt och svartpeppar efter smak
  • persilja

Koka pastan och häll av kokvattnet. Täck pastan så att den hålls varm. Lägg kantareller i en panna på medelhög värme. När vattnet försvunnit, lägg i smöret och låt svampen få ordentligt med färg. Häll på osten. Smaksätt med peppar och ev salt. Njut tillsammans med pasta.

 

Om du tänder en öppen eld vid fast grillplats:

Kanelbullevåfflor, 8 port

  • I färdig pizzadegsrulle
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk kanel
  • Tillbehör: valfri sylt, t ex hallonsylt och färdig sprutgrädde el vaniljsås

Börja med att göra fyllningen. Tvätta händerna och jobba därefter ihop smör, socker och kanel till en jämn smet. Förvara i rumstemperatur om du inte använder den direkt. Ställer du in det i kylen blir det för hårt och då är det svårt att bre ut smeten på degen!
Rulla ut degen. Bred på ett jämnt lager av fyllningen på hela degen. Rulla ihop och dela i åtta lika stora bitar = 8 kanelbullar.
Värm på ett våffeljärn. Lägg en kanelbulle på varje våffeljärnsplatta och stäng locket. Grädda i ca 3 minuter.
Låt kanelbullevåfflorna svalna lite och servera sedan med t ex vaniljglass och sylt. Klart! Nu kan du njuta av världens kanske godaste life hack. Smaklig måltid!

 Skogsnachos, 5-7 port

  • 300-400 g nachos
  • 100 g riven ost
  • 1 stor burk färdig tacosås
  • 4 förkokta majskolvar (går också bra med burkmajs)
  • 5 dl creme fraiche
  • 2 gurka
  • 5 tomater

Tänd elden. Lägg kolen/veden på en sida så det är möjligt att tillaga maten med indirekt värme (=inte direkt ovanför kolen/veden). Annars är risken stor att det är för varmt och att chipsen bränns långt innan osten har smält. Det vill vi undvika!
Skär med en kniv av majskornen från de förkokta majskolvarna. Använder du burkmajs häller du här av spadet från majsen. Hacka gurkan och tomaterna i mindre bitar. Sprid ut nachosen på murikkan. Klicka ut tacosåsen och strö därefter på majs och ost över nachosen. Täck med aluminiumfolie och placera på elden så att den tillagas med indirekt värme. Skogsnachosen är klara när osten smält.  OBS viktigt att ständigt ha koll på tillagningen så att den inte bränns. Servera med creme fraiche, gurka och tomater.