Kom igång att vandra för att må bra
Välj lagom lång led och gå i bekväma skor
Börja vandra för att bli piggare? Börja med en kortare helgrunda, en tur efter jobbet eller använd lunchen för att ge dig ut. Här är några tips på hur du kommer igång.
Att vandra är egentligen inget annat än att ge sig ut på den hederliga gamla skogspromenaden. Våra strövområden har många korta vandringsleder i form av rundslingor och dessutom utspridda över hela Skåne. Ladda ned vår broschyr Uteliv i Skåne för en praktisk översikt. Nedan ser du fem tips om hur du tar steget över tröskeln:
Fem enkla tips
1. Börja enkelt med rundslinga och vandringsled från A till A
Ladda ned våra kartor (klicka på Strövområden) där du ser våra vandringsleder. Alla är "rundslingor" där du kommer tillbaka till samma startpunkt. Är du mycket ovan eller går ostadigt, börja med 1-2 km på våra tillgängliga leder som består av bred träspång eller hårdgjort underlag för extra stabilitet. Våra övriga vandringsleder har blå, grön, gul, vit eller svart färg. I våra strövområdeskartfoldrar beskrivs varje led och om det är backigt, naturstig eller grusväg, mycket rötter och stenar. På kartan kan du också se om det finns toaletter och grillplatser.
2. Stressa inte
Ta vandringen i ditt tempo, glöm klockan hemma. Att vandra är att njuta av naturen, så det finns ingen anledning att springa fram.
3. Ta hand om dina fötter
Använd redan väl använda kängor eller gympaskor så att du inte får skoskav. För att ytterligare förebygga skav kan du dra på dig två tunnare strumpor där strumpan närmast foten bör vara av syntet och den andra av t ex ull. Undvik bomull. Ett alternativ är att tejpa områden på fötterna som är lite känsliga. Ännu ett knep är att alltid vädra fötterna och dra av strumporna när du stannar. Torra fötter = fötter som mår bra.
4. Ta med dryck och liten fika
En liten ryggsäck med en macka, frukt eller chokladbit förhöjer alltid vandringsturen. Ta gärna med en flaska vatten att dricka.
5. Några extrasaker att packa med sig om du går lite längre
En extratröja och regnplagg är alltid bra att ha med sig om vädret förändras. Solskyddsmedel, fästingplockare och keps kan också vara bra att ha i en liten packning. Du vet själv vad du behöver på din tur.
Vandring är bra för din hälsa visar forskningen
Den samlade forskningen visar att friluftsliv som innebär regelbunden fysisk aktivitet och att vara ute i naturen leder till kraftfulla effekter på fysisk hälsa, till exempel genom att öka kondition, öka muskelstyrka, förbättra benhälsan, motverka hjärtsjukdomar, högt blodtryck och diabetes typ 2. Friluftsliv kan även förbättra den motoriska förmågan (Eigenschenk et al, 2019; WHO, 2016).
Regelbunden fysisk aktivitet och friluftsliv bromsar även våra mest allvarliga folksjukdomar, som främst drabbar medelålders och äldre, medan många timmar av stillasittande ökar risken för förtida död och sjukdom. Några exempel är höga blodfetter, depression, oro/ängslan och övervikt och fetma. Även kortvariga besök i friluftsområden får effekter på hälsan: Puls, blodtryck och stresshormoner i blodet minskar under vistelser i naturen (WHO, 2016).
Mer om Breanäs

Sagolika skogsäventyr
Breanäs strövområde kallas ibland Sveriges sydligaste vildmark. I det lilla området längs Immelns västra strand möter du Stiftelsen...
Läs merMer om Kronoskogen

Tallskog, hav och lummig skog
Kronoskogen är salta bad, lång vit sandstrand, unika sandmarker, sanddyner och tallskog. I denna idyll finns Stiftelsen Skånska Landskaps...
Läs merMer om Möllerödssjö

En runda runt sjön
I strövområdet Möllerödssjö är sjön den naturliga medelpunkten - oavsett om du vill bada, fiska, spana efter fågel, promenera eller bara...
Läs merMer om Frostavallen

Uteliv året om
Frostavallens strövområde är bokskogar, glittrande sjöar och öppet landskap. Stiftelsen Skånska Landskap och Höörs kommun erbjuder flera...
Läs mer