Pulka, skidor och skridskor

Njut av snön

Passa på att njuta av snön. Var finns pulkabackar, spår och sjöar för skridskor i våra strövområden? Här får du även tips på mer "dolda ställen" där det ofta är mer plats på helger.

Soliga helger med snö får många att åka ut i naturen. Hitta ett eget smultronställe genom att välja mindre besökta strövområden som Finstorp, Friseboda, Vedema och Grytåsa - eller något av de 300 skånska naturreservaten som du hittar via Länsstyrelsen.

Skidor - var finns det spår?

På flera håll som t ex Bockeboda, Klåveröd, Skrylle och Kronoskogen strövområden spårar ofta de lokala idrottsföreningarna. I just Bockeboda är det Härlövs IF som arbetar med elljusspåret vid Bockatorpet och i Klåveröd är det Klåveröds skidklubb. Sök info om spårstatus via www.skidspar.se, via Friluftsfrämjandets lokala avdelningar eller din kommuns hemsida. Spåra själv kan du alltid göra om du t ex har turskidor. För dig som vandrar: tänk på att inte gå eller dra pulka i skidspåren.

Pulkaguide - var finns backar?

I Vedema strövområde finns en gammal skidbacke som passar utmärkt för pulka. I Fulltofta strövområde finns en snällare pulkabacke som passar bra för de minsta. Även Kronoskogens norra mtb-område med småbackar fungerar för mindre barn samt även Tjörnedalas och Vitemöllas sluttningar på ängarna som passar att kana i. Dessutom finns Järavallen, Finstorp och Skrylle strövområden som tips. 

Andra pulkabackar utanför strövområden men intill Skåneleden är Brösarps backar, Hammars backar, Glumslövs backar och Romeleåsen.

Skridskor - var finns sjöar och dammar

Snöfattiga men kalla vintrar kan betyda härlig skridskoåkning. I några av våra strövområden som t ex Arriesjön och Dagstorpssjön i Frostavallen går det att åka t ex långfärdsskridskor när det frusit ordentligt. Även Sövdesjön i Snogeholm samt Ringsjön i Fulltofta kan vara möjliga att åka på, men en ordentlig koll krävs först om isläget. Tänk på att du ger dig ut på egen risk. Naturis är ett levande och föränderligt material. Bryggor, vass, utlopp och broar påverkar isens hållbarhet och det krävs kunskap och erfarenhet för att kunna bedöma om isen håller eller inte. Och du ska alltid ha ispik, isdubb och livlina med dig om du ger du ut på naturis. Åk aldrig ensam.

Vinterfiske

På Snogeholmssjön i Snogeholms strövområde kan du fiska från isen. Vill du laga till fångsten finns grillplats vid strandkanten. Även vid Rögle dammar i närheten av Skrylle kan du ibland pimpla från isen. Hämta information via Skryllegården. Glöm inte fiskekortet bara.

Utförsåkning

I Sjöbo kommun håller Friluftsfrämjandet i Orebackens skidanläggning och det finns även spår i området. Läs mer om aktuella öppettider på hemsidan.

Rid islandshäst

I norra Fulltofta strövområde i Bjeveröd kan vuxna och barn rida islandshäst genom Aspås turridning. Även i Klåveröds strövområde finns Söderåsens turridning som arrangerar ridturer året runt.

Bra att veta: Våra besöksparkeringar hålls normalt öppna hela vintern. Skogsbilvägarna plogas däremot mer sällan vintertid.