Ge dig ut på geo-äventyr

Orientera dig fram till "skatter" i våra strövområden

Att leta skatter i skogen med geocaching eller checkpoints är kul sätt att upptäcka naturen. Hittaut finns i strövområden under 2023.

Det finns tusentals "skatter" gömda i de skånska skogarna, även i våra strövområden. Geocaching påminner om orientering med gps och fungerar för både stora och små, ja en perfekt aktivitet att göra tillsammans i familjen. I korthet går detta ut på att med hjälp av gps och karta hitta ”cacher”; små gömmor eller skatter som människor placerat ut.

Cachen består oftast av en behållare med en loggbok, där du kan anteckna dig. En del gömmor innehåller förstås föremål, som du gärna får ta med dig hem. Men glöm inte att lägga dit ett annat föremål så att det finns något till kommande geocachare.

Komma igång med geocaching med app

Börja med att skapa ett konto på geocaching.com. Med hjälp av din smartphone med inbyggd gps kan du hitta koordinaterna. Utgå t ex från den officiella appen Geocaching (Groundspeak) som finns för både Iphone och Android.

I appen beskrivs olika cacher, svårighetsgrad och ledtrådar. Appen söker efter cacher i närheten av den plats där du befinner dig. Sen är det bara att följa markeringen i kartan och börja leta. Vissa cacher och funktioner kommer du bara åt via betalversion av appen.

Leta checkpoints med Hittaut

Under 2023 finns Hittaut bl a i Järavallen, Vedby, Bockeboda, Vedema och Grytåsa strövområden. Tryckta kartor kan hämtas på Fulltofta Naturcentrum - eller ladda ned via appen. Troligen kommer checkpoints att finnas i andra strövområden också. Håll utkik efter mer info via Hittaut

Ta med kartan ut i naturen under din promenad och sök efter dessa utmarkerade platser. Vid varje checkpoint finns en kod som du kan registrera på ditt konto. Kontot skapar du på webbsidan ovan i detta friskvårdsprojekt som tagits fram av Svenska Orienteringsförbundet.