Åtta äventyr för höstlovet

Ute är inne - häng i naturen under lovet

Mörkervandra med lampa, gå med barnvagn och ordna fikamys i ett "ufo". Eller utmana dig genom att gå minst 1 km per dag och tagga #pepkm. Läs mer i tipsen!

Mörkervandra med ficklampa

På kvällen och natten är det extra mysigt att vandra med pannlampor eller ficklampor, men se till att ha en kompis med dig. Om du har riktig tur kan du se stjärnhimlen och vid vissa tillfällen även se norrsken. Håll koll på molnkartan, blicka mot norr och ta hjälp av de norrskensappar som finns.

Vill du ha fler vandringstips? Vi föreslår 25 härliga rundvandringar i exempelvis Grytåsa, Tjörnedala, Djurholmen, Fulltofta och Vedema på max 5 km som passar för små och stora barn. Längre vandringar på 10 samt 20 km hittar du under Uteliv på vår sida.

Vandra med barnvagn

Vi har tillgängliga leder som passar för hjul (barnvagn och rullstol) i 11 områden. Utöver dem finns dessa barnvagnsvänliga tips som kan fungera om du har terränggående vagn: Gå Gydarpsslingan 3,8 km i Snogeholm strövområde som fungerar rätt bra, men tänk på att du kan behöva lyfta vagnen vid plankspång. I Vedby strövområde fungerar alla stigar för barnvagn på varierad naturstig och grusväg. I Järavallen strövområde kan Röda slingan 2,2 km samt Gula slingan 4,3 km fungera. Här kan rötter och ojämnheter förekomma, men mestadels relativt breda stigar med bra underlag.

Se Skåne från ovan

Det finns några toppar och höjder att "bestiga" i Skåne. Skånes höjdpunkt är det 210 meter höga utsiktstornet Höjehall i Klåveröd strövområde. Ännu en fin utsiktsplats är Vedema hall på 105 meter höjd i Vedema strövområde. Det finns fler höjder och små toppar att klättra upp på i Skåne på t ex Kullaberg och Romeleåsen. Titta närmare på höjdkurvorna på en Skånekarta.

Laga kanelbullar och pizzapinnbröd över eld

Färdiga upphöjda grillplatser med galler finns det många av i våra strövområden. Gör upp eld och grädda nybakade kanelbullar! Vårt tips är att använda färdig pizzadeg som du rullar ut och brer smör, kanel och socker på. Rulla sedan ihop, klipp till bitar och lägg i panna på elden. Täck med lock och grädda. Fler klassiker att laga ute är krabbelurer, pinnbröd eller grillade marshmallows som är goda att äta när man är till skogs. Några recept finns här.

Häng på utmaningen #pepkm

Undre höstlovet kan du gå, cykla, springa 1 km varje dag och delta i Pep Kilometern genom Generation Pep. Ladda ned ett schema för din rörelseglädje här! Dela och tagga med #pepkm och #skanskalandskap när du är i våra strövområden.

Mys i en Sagostubbe

Ta med filt, sagobok och batteridriven ljusslinga för att pimpa Sagostubben i Fulltofta till ditt mysiga ställe. Vindskydd är ännu ett alternativ. I Fulltofta finns flera stycken. Även i t ex Snogeholm, Breanäs och Vedema. I västra Vedema vid Hågnarp finns till och med en stugliknande känsla i dessa skydd. Ladda ned en packlista för att sova ute så att du inte fryser. I Kronoskogen finns nybyggt vindskydd, 4rest, med avtagbart tak och i Barsebäckshamn cirka 6 km utanför Järavallen finns ett ufo-liknande vindskydd "Näste" att sova i.

Vandra bakåt i tiden - gå i mammutspår

Gå i mammutars spår i Arriesjön strövområde. Inne i den 20 meter höga kullen Risebjer har man nämligen hittat mammutrester. 1934 hittade man också en stor mammuttand. Gå upp på den höga kullen och beundra utsikten. Nog är det svindlande att tänka att det troligen för ca 30 000 år sedan var en stor stäpp här med betande mammutar, ullhåriga noshörningar, steppbison och myskoxar.  Under hundratals år gick "berget" under namnet Risebjer – danska för ”det stora berget”. Inlandsisen och forsande isälvar har skapat det böljande landskapet med sandiga kullar samt utsiktspunkter att klättra upp på. Risebjär består av olika lager av lera, kalkrikt inälvsgrus och sand med moränlera i botten.

Fotbolls-vandra

Låter det knasigt? Nej, bara kul. Ta med en boll ut på vandringsstigen och se till att den hålls i rullning mellan dig och din kompis under hela vandringen. Gör en regel om att den får vara stilla i max 10 sekunder (om den skulle fastna). Garanterat bra träning!