Appar som får barn att gå ut

Fågelguide, naturbok, digital tipsrunda och rörelse-pepp

Vill barnen bara sitta inne med mobilen? Låt appar bli första steget ut. Vi listar nio olika appar med spel, quiz, labb och info om djur och natur.

Ibland kan man behöva ta till knep som ett rafflande spel eller en klurig utmaning för att få med sig barnen ut i skogen. Mobilen kan bli steget ut. Genom roliga och lärorika appar kan barnen triggas till utomhusaktiviteter, lek, varva ned eller lära sig om djur. Här är nio appar:

Xnote - tipsrunda: I appen kan du skapa digitala skattjakter genom gömma något i en träddunge eller vid en brygga genom att sätta ett kryss och sedan sända kartan till skattletaren. Exempel på skatter kan vara en ett roligt meddelande på en lapp, en fin sten eller en fikapåse. De flesta av våra strövområden är sökbara i appen.

Viltappen: Tassar med fem tår, klövar eller spår av fågel - i appen finns spår och även spillning från våra vanligaste svenska vilda djur och fåglar. I Snogeholm, Vedema, Breanäs och Djurholmen har du god chans att se djur- och fågelliv. En app från Svenska Jägareförbundet.

Kvitter: En fågelapp med fågelläten från 238 fåglar i Sverige och Västeuropa. Varje fågel har 40 sek fågelsång, bildspel och quiz.

LärKvitter: Ännu en app där du kan lära dig om våra vanligaste fåglar, utseende, läten och beteenden. En app som tagits fram av Jordbruksverket i samarbete med bland annat LRF och SOF.

Naturboken och Skogsmulle: I appen Naturboken för mindre barn kan du lära känna Skogsmulles vänner myran, fisken och älgen som hjälper dig att se naturen nära där du bor. Appen är framtagen av Friluftsfrämjandet.

Hittaut eller Geocaching: Leta efter digitala checkpoints i naturen - ungefär som orientering - som är kul för både barn och vuxna. Hittaut finns i Vedema och Bockeboda strövområde. Appen har tagits fram av Svenska Orienteringsförbundet. Ett annat alternativ är geocaching där du jagar efter cacher, gärna via en app. Börja med att starta ett konto på geocaching.com 

Skräplabbet: En app som ska få barn att plocka skräp i havet, i naturen, i staden - och förstå vad nedskräpning får för effekt för miljön. Spel, filmer och info finns laddade i appen som tagits fram av Håll Sverige Rent.

Fisknyckeln: Med hjälp av denna app kan du lära känna vanliga fiskar i svenska vatten. 240 arter finns i appen som blir en fiskguide, fast i mobilen. Appen har tagits fram av Sportfiskarna, Nationalnyckeln och Svenska artprojektet.

Telia PEP!: Appen lockar barn till mer vardagsmotion genom små rörelseutmaningar som i sin tur ger belöningar. Appen är framtagen av Generation Pep och Telia.