Om Skrylle

Skrylle ligger på Romeleåsens nordvästra del och består av flera naturreservat och nationalparken Dalby Söderskog. Här möter du ett skiftande landskap med öppna fäladsmarker, flera dammar och ett vattenfyllt stenbrott. Skogen är till stora delar planterad, men du hittar också gammal ädellövskog. I södra Skrylle äger Stiftelsen Skånska Landskap marken, där du bl a hittar parkering samt Trädstigen på 1,5 km.

Göra och uppleva

Vandra och promenera

Tio olika vandringsleder och sex olika motionsspår finns i strövområdet som består av naturreservat och nationalpark. Tre spår är belysta och det finns en rullstolsvänlig slinga. Lederna passerar varierande miljöer i form av fäladsmark, Ula kärr, Trollskogen med dess vresbokar och Måkullsbacken med en fantastisk utsikt. Det finns både kortare rundor i närområdet och Skåneledens rundslinga om ca 17 km. I södra Skrylle finns t ex Trädstigen, ca 1,5 km, med informationsskyltar om olika träd. Hämta karta över Skrylle.

Naturum

Är du nyfiken på traktens växter, fåglar, insekter och djur? Eller vill du veta mer om områdets kulturhistoria och geologi? Då ska du besöka Naturum Skrylle, som drivs av Lunds kommun.

Träna i motionsspår

Från Skryllegården utgår ett antal motionsspår av olika längd som passar bra för både löpning och promenad. Fyra av spåren är elbelysta varav det längsta är 5 km. Ett av spåren är tillgänglighetsanpassat. Gratis spårkartor finns att hämta i receptionen. Läs mer

Vandra med hund på Hundspåret

Promenera med din hund längs hundspåret väster om vägen mellan Dalby och Södra Sandby. Utmed stigen finns informationsskyltar som visar lydnadsövningar att göra med din fyrfota vän. Kom ihåg att hunden ska hållas kopplad inom Skrylle naturreservat öster om stora vägen. Längs hundspåret kan du ha hunden okopplad under förutsättning att du har god kontroll.

Åka skidor

Någon eller några av befintliga motionsslingor spåras för längdskidåkning under vintern, beroende på snötillgång. Skryllegården ansvarar för spårningen.

Rida

I den västra delen av Skrylle kan man rida en kort kuperad slinga över Rögletippen på en anlagd ridväg. En lite längre runda går från Rögletippen österut via skogsvägar mot P-platsen vid Billebjärsvägen. Efter en kortare slinga norrut vänder ridvägen åter västerut mot Rögletippen. Det är även möjligt att rida längs Hällestadsvägen som löper genom Skrylleområdet från Dalbyvägen till Torna Hällestad. I söder finns det ridmöjligheter på den gamla banvallen ”Hällestadsspåret”. Från Hällestadsvägen kan man rida ner till spåret och via en slinga om ca 5 km komma åter till Hällestadsvägen.

Vid Rögletippen finns det en större p-plats där avlastning av hästar oftast är möjlig. I den södra delen av Skrylle finns det en större parkeringsplats öster om Dalby-Sandbyvägen. Här finns det också plats för avlastning av hästar. 

Speja från utsiktsplatser

Vandra till en av de högre punkterna inom naturreservatet och njut av en magnifik utsikt över omkringliggande landskap. Vid Måkullsbacken nordost om Skryllegården kan du njuta av utsikten över Vombsänkan. Billebjer bjuder på en utsikt över jordbruksmarkerna ända bort till Malmö.

Fiska

Vid Rögle dammar finns en vacker och avkopplande miljö där du både kan sportfiska och meta. I dammarna finns bland annat regnbågslax, öring, gädda, aborre och braxen. Kom hela familjen och prova fiskelyckan. Vid expeditionen löser du fiskekort och får råd och tips. Läs mer

Cykla MTB

På slingriga stigar, över rötter och stenar, och genom barr- och lövskog går mountainbikespåret i Skrylle. Spåret är ca 11 km långt och graderas som medelsvårt, med vissa krävande passager.

Om du kommer med bil är det lämpligt att starta och sluta på parkeringsplatserna vid Dalbybadet eller Skryllegården. Vid Skryllegården följer MTB-spåret den asfalterade cykelvägen västerut och passerar under Dalby-Sandbyvägen. Därefter går spåret i skogsterräng ner till Dalby. När spåret närmar sig Dalby går det på asfalterad cykelväg genom ett bostadsområde och därefter mot Dalbybadet. Därifrån tar återigen skogsterräng vid hela vägen tillbaks till Skryllegården. 

 

Äta

Fjorton olika grillplatser placerade i spännande miljöer finns i området. Grillplatser är gratis att använda, men flertalet av dem måste bokas i receptionen. Ett par av grillplatserna i närområdet går inte att boka och är därmed fria att använda för alla. Det finns även grillplatser som inte behöver bokas i andra delar av Skrylleområdet. Ved kan köpas i receptionen. 

Här finns också restaurang med café. I anslutning till restaurangen finns konferensrum.

Bo

Det finns flera vindskydd som bokas via Skryllegårdens reception.

Hitta hit

Skrylle ligger mellan Södra Sandby och Dalby en dryg mil från Lund. Från Dalbyvägen är det väl skyltat. Det går buss hela vägen till Skryllegården/Naturum Skrylle, och det finns flera hållplatser längs Dalbyvägen.

Med buss+

Buss 175, Dalby busstation-Södra Sandby, stannar vid flera hållplatser längs med Dalbyvägen/Lundavägen. Till Skryllegården tar du dig bäst från hållplatsen "Skrylle" och följer då en gångväg ca 600 m österut. Läs mer i tidtabell för buss 175.

Buss 159, Dalby busstation-Lund C, stannar vid flera hållplatser längs med Dalbyvägen och Lundavägen (Skrylle, Billebjersvägen och Dalby Dalbybadet) som korsar strövområdet. Vissa turer går bara under del av året. Bussen stannar även vid "Skryllegården" där Naturum Skrylle finns. Läs mer i tidtabell för buss 159.

Buss 160 går mellan Lund och Sjöbo där du kan hoppa av vid hållplats Knivåsen för att vandra där på Skåneleden. Läs mer i tidtabell för buss 160 samt buss 161.

Med bil+

Från väg 102, följ skyltning mot Södra Sandby. Från Dalbyvägen är det sedan skyltat mot Skryllegården. Från E22 ta avfart 23 och följ skyltar mot Gårdstånga och sedan mot Södra Sandby. När du passerat Södra Sandby är det skyltat mot Skryllegården.

Karta och vägbeskrivning till Skryllegården på hitta.se

Gps till Skryllegården

WGS84 DDM 55°41.587'N, 13°21.505'E
RT90 6176478, 1346143

Ladda ner

Bra att veta

Ägare och skötselansvar

Naturreservaten i Skrylle förvaltas av Lunds kommun och Länsstyrelsen. Lunds kommun ansvarar för Naturum Skrylle och Skryllegården drivs av Friluftsfrämjandet i Lund. Stiftelsen för fritidsområden i Skåne (som förvaltas av Stiftelsen Skånska Landskap) äger delar av Skrylle naturreservat.
Mer info: www.skrylle.se

Naturreservat

Delar av Skrylle är naturreservat. Det betyder att särskilda bestämmelser gäller för delar av området som innebär vissa inskränkningar i allemansrätten.
Föreskrifter för Skrylle på Länsstyrelsens webb

Tillgänglighet för rullstol och barnvagn

Flera stigar är tillgängliga, läs mer på skrylle.se/tillganglighet.

  • Besökscentra (0)
  • Hållplats (14)
  • Parkering (19)
  • Rastplats (8)
  • Stuga (0)
  • Vindskydd (1)