Walk-and-talks i naturen
Ta med mötet ut i skogen på vandringsleden. Tips finns i vår walk-and-talk-guide för allt från lönesamtal till avdelnings- och heldagsmöten.
Ta med mötet ut i skogen på vandringsleden. Tips finns i vår walk-and-talk-guide för allt från lönesamtal till avdelnings- och heldagsmöten.
En kort promenad från Fulltofta Naturcentrum ligger Sagostubben. Kika gärna in och spana på trädkronorna från andra våningen. I oktober...
Tips om friluftsliv och café. Fulltofta Naturcentrum är dörren ut i Fulltofta strövområde där fjorton vandringsleder väntar. Öppet...
Fulltofta strövområde är ett vandringsparadis mitt i Skåne. Där finns Fulltofta Naturcentrum med utställningar om naturen, café, konferenslokal och aktiviteter. Stiftelsen Skånska Landskap erbjuder fjorton olika markerade vandringsleder, men här finns inga cykelleder. Landskapet är omväxlande med djupa skogar, öppna gläntor och hagmarker, vida fälader med mäktiga ekar, dammar och flera små bäckar. Tänk på att du t ex inte får tälta eller ställa upp husvagn i naturreservaten i Fulltofta. Vi på Stiftelsen Skånska Landskap tar hand om hela strövområdet.
Välkommen in att se utställningen Uteliv i Skåne på andra våningen. På nedervåningen bygger vi nu om inför utställningarna "SKOOGLA - upptäck och må bra i skogen" samt "Sötvatten - en värld av liv" som öppnar 15 oktober. Fulltofta Naturcentrum har öppet tis-sön under april-september. I vårt café kan du köpa med dig enklare lunch, matiga mackor, rödbetshamburgare med fetaost, värmande grytor eller soppa. Även bullar/kakor där det mesta är hembakat och hemlagat. Vi använder ibland även halvfabrikat från lokala producenter som Adolfssons Fisk i Ringsjön. Maila gärna fulltofta@skanskalandskap.se om du vill veta menyn eller ring 0415-51245.
Stiftelsen Skånska Landskap har fjorton markerade vandringsleder av olika längd, där tre är barnvagns- och rullstolsvänliga som Ravinslingan, Strandpromenaden och nyrenoverade Fiskestigen (med nytt namn Lugna linjen) i Bjeveröd. Andra längre vandringsleder är Vasahusslingan på 6 km, Dansbanerundan på 5,3 km, Sjömossen på 5,2 km samt Magnhilds runda på 17 km. I området passerar också Skåneleden. Ladda ned karta här. Merparten av lederna finns också i appen Outdooractive. Ladda ned vårt Höstprogram för aktiviteter 2023 eller hämta på Naturcentrum.
Kika efter rastande flyttfågel, sjöfåglar och djur vid Gäddängen från utsiktstorn i västra Fulltofta. Vid det östra utsiktstornet kan du pausa under tak i nybyggt fågelskådarhus, Gjuseboet. Höst och vinter är bommen öppen så att du kan du köra ända fram via infart Fulltofta gård (när korna inte är på bete). Hela året kan du vandra dit. En liten bit därifrån, vid Storkhägnet, kan du också se ett 25-tal storkar på nära håll och lära dig mer om arbetet med att återfå en livskraftig stam. Storkprojektet som pågått sedan 1989 står bakom arbetet för att få tillbaka en vild storkstam i Skåne. Flera aktiviteter för allmänheten finns att boka in sig på!
Boka vår fullt utrustade konferenslokal på Fulltofta Naturcentrum och ge dig ut för att vandra under delar av dagen för en walk-and-talk. Vandra till exempel vår Konferensstig på 3 km, rullstolsvänliga Ravinslingan genom lövverket eller dagslång vandring på Magnhilds runda på 1,7 mil. Runt Fulltofta Naturcentrum finns alla möjligheter att skapa just det möte som du vill ha. Konferenslokalen rymmer 40-50 personer. Från café och restaurang kan du beställa frukost, fika eller lunch. Vill du flytta ut hela eller delar av mötet i naturen går det utmärkt. Läs mer om vår konferenslokal.
Inga ridleder finns i Fulltofta strövområde, med rid gärna på grusvägar där du kan hålla dig till mittsträngen för att skona underlaget. I Bjeveröd finns arrangerade ridturer på islandshäst på en utvald slinga för entreprenören Aspås turridning.
Du får meta i Bjeverödsdammarna utan fiskekort. Ett spö/person gäller. Fiske i Kvesarumsån och övriga dammar i Fulltofta är däremot förbjudet. I Ringsjön, som är Skånes näst största sjö, kan du fiska abborre, gös, gädda och sik. Fiskekort för Ringsjön köper du via www.ringsjon.net Öster om utsiktstornet vid Gäddängen finns också ett fågelskådarhus för den som vill spana sjöfågel - eller skyla undan regn.
En bit bort från Fulltofta Naturcentrum finns Sagostubben. Ta din fika inne i stubben eller bara pausa undan regnet.
Kartskyltar med zoner finns uppsatta i strövområdet för att få olika friluftsgrupper att samsas - vandrare, hundägare, cyklister mfl. Fulltoftakartan har olika färgade zoner som guidar besökare om var känslig natur finns, var du måste leda cykeln, var det är mycket folk etc. Fulltofta välkomnar allt friluftsliv, men tävlingscykling och andra fartfyllda aktiviteter sker bäst på andra håll. Här har vandrare företräde på vandringslederna. Här får du inte heller cykla i gul zon under okt-mars. I området finns även små skyltar med goda råd t ex Visa hänsyn, Långsammast går först och Plinga med ringklockan.
I området finns två vindskydd. Ved kan du köpa på Fulltofta Naturcentrum. Du får sätta upp ditt tält ett dygn eller två enligt Allemansrätten. I naturreservaten Fulltofta gård och Fulltofta-Häggenäs får du dock inte tälta eller ställa upp husvagn - läs mer längst ned på sidan. Våra stugor Jägarbostaden samt Bjeverödshuset är inte tillgängliga pga långtidsuthyrning.
Områdena Fulltofta Gård, Fulltofta-Häggenäs och Östra Fulltofta är tre naturreservat med känslig natur och djurliv, där reglerna skiljer sig. I Fulltofta Gård får du t ex inte tälta och ställa upp husbil annat än på anvisade platser och i Fulltofta Häggenäs får du t ex inte ha okopplad hund, göra upp eld, tälta och ställa upp husbil. I Östra Fulltofta får du t ex inte ha okopplad hund, inte heller elda på annat än fasta eldplatser (se karta) och inte samla ved och pinnar.
Tänk alltid på Allemansrätten & skyldigheten. Elda säkert vid fasta eldplatser, aldrig på bergshällar, torv och mossa. Bryt inte kvistar, grenar och bark från levande träd. Ta ditt skräp till våra soptunnor eller ta med hem för att sortera. Läs mer om Allemansrätten.
Det finns en liten pulkabacke invid parkeringen vid Fulltofta Naturcentrum. Några pulkor samt stjärtlappar finns för utlåning när Naturcentrum är öppet, så ta helst med egen pulka.
Se hur bina gör honung i Biboet en bit från Naturcentrum. Under maj-september (lördag och söndag kl 13-16) finns Ringsjöbygdens biodlarförening på plats och berättar om hur ett bisamhälle fungerar och hur honungen tas till vara.
Äta, bo och göra i närheten av strövområdet: se Hörby kommun, www.horby.se, Höörs kommun, www.hoor.se eller visitskane.se
Från väg 13 mellan Höör och Hörby är det skyltat till Fulltofta Naturcentrum. På helgen går Natur- och kulturbussen linje 469 hela vägen till naturcentrat. Vardagar stannar buss 470 längs väg 13, härifrån är det 1,5 km till naturcentrat. Tidtabeller finns nedan.
Regionbuss 469 går mellan Höör och Hörby på lördagar och söndagar, där Fulltofta Naturcentrum är en av hållplatserna. Bussen är synkad i Hörby med SkåneExpressen från Malmö, Lund och Kristianstad. Läs mer i tidtabellen för buss 469.
Buss 470, Höör-Hörby går dagligen och stannar vid flera hållplatser längs väg 13. Från hållplatsen "Ramstorp Fulltofta" kommer du direkt till den röda slingan. Härifrån är det ca 1,5 km till Naturcentrum. Till södra delen av strövområdet är det närmast från hållplats "Fulltofta Riksvägen". Då följer man en lågtrafikerad asfaltsväg in i området. Obs, på helger är det flera turer som körs med taxi och måste förbokas. Läs mer i tidtabellen för buss 470.
Från väg 13 mellan Höör och Hörby är det skyltat mot Fulltofta Naturcentrum. Från E22 mellan Malmö och Kristianstad, ta avfart 29 (väg 13, Hörby) och sväng sedan vänster på väg 13 mot Höör.
WGS84 DDM 55°53.320'N, 13°38.448'E
RT90 6197654, 1364577
Fulltofta Naturcentrum
Tel 0415-512 45
fulltofta@skanskalandskap.se
Delar av Fulltofta strövområde är naturreservat såsom Fulltofta-Häggenäs, Fulltofta gård och Östra Fulltofta. Det betyder att särskilda bestämmelser gäller för delar av området som innebär vissa inskränkningar i allemansrätten. Du får t ex inte tälta eller ställa upp husvagn i naturreservaten. I Fulltofta-Häggenäs måste du koppla hunden året om och du får inte heller elda här. I Östra Fulltofta måste du koppla hunden året om och du får inte elda utanför anvisad plats.
Föreskrifter för Fulltofta-Häggenäs och Fulltofta gård - samt föreskrifter för Östra Fulltofta på Länsstyrelsens webb.
Tre stigar är tillgänglighetsanpassade; Ravinslingan/Trädpromenaden nära Fulltofta Naturcentrum, Fiskestigen vid Bjeverödsdammen och Strandpromenaden vid Ringsjön. Fulltofta Naturcentrum och båda våra stugor är rullstolsvänliga. Området är certifierat av Equality.
Beskrivning av Fulltofta på equality.se
Hämta aktuell vandringskarta här på webben. Nytt är att grönmarkerade Konferensstigen är borttagen, men syns fortfarande på våra kartskyltar. Dansbanerundan är dessutom ommålad till ljusblå färg, men är vitmarkerad på kartskyltar.
Den yttersta delen, dvs "träbron" på Ravinslingan är avstängd tills vidare pga underhåll.
Sept: Tis-sön kl 11-17 och café 11.30-16.30.
Okt-Mars: Ons-sön kl 11-16 och café 11.30-15.30.
Välkommen in att se utställningen "Uteliv i Skåne" där du får tips kring friluftsliv. På nedervåningen bygger vi nu om inför utställningarna "SKOOGLA - upptäck och må bra i skogen" samt "Sötvatten - en värld av liv" som öppnar 15 oktober.
Fika, soppa, lunchmackor och lättare luncher mm finns i vårt café med platser både inom- och utomhus.
Parkfestival i Malmö, skogsfest i Fulltofta, trollvandring i Vedema och nya utställningarna SKOOGLA och Sötvatten på Naturcentrum.. Under hösten sker...
Läs merNu finns nya inspirerande skyltar som lockar barn att röra på sig i Fulltofta strövområde. Gör en after-fritids med barnen ute i naturen! Mellis kan du...
Läs merDen 1 april släpps årets 500 första checkpoints för Hittaut, bland annat i Järavallen och Vedby strövområden. Senare i vår är det dags för till exempel...
Läs merDra ut på skogsäventyr! Här får du tips på våra hinderbanor för barn (och vuxna). Och ladda ner barnens egen skogsguide och annat kul.
Här får du tips på korta och långa turer på våra markerade vandringsleder i Fulltofta.