Om Friseboda

I detta paradis möts du av vidsträckta sandstränder och friska bad. Där sanddynerna slutar tar den trolska tallskogen vid med vandringsvänliga småstigar samt ett ridområde. Arkeologiska fynd visar att människor bott och fiskat här sedan stenåldern. Längs hela kusten ligger ålabodarna tätt. Naturvårdsarbetet SandLife har gett fina resultat i de unika strandmarkerna tack vare bl a Stiftelsen Skånska Landskaps insatser. Hela strövområdet är naturreservat. Tänk på att det t ex är förbjudet att cykla utanför cykelleden, att ha hunden okopplad, ställa upp husbil/husvagn över natten och tälta närmare än 250 m från hus. Inga hundar får vara på badstranden 15 maj-15 sept. Vi på Stiftelsen Skånska Landskap tar hand om hela Friseboda strövområde.

Göra och uppleva

Vandra och promenera

Strövområdet, som är ett naturreservat, förvaltas av Stiftelsen Skånska Landskap. Här finns många naturstigar och traktorvägar, dock inga markerade stigar. Från parkeringsplatserna i områdets norra och södra del finns även rullstolsvänliga stigar ner till de tillgänglighetsanpassade utsiktsplattformarna (obs den södra plattformen måste vi stänga pga all sand). Ladda ned karta över Friseboda. Ta gärna del av naturvårdsarbetet med SandLife genom insatser från bl a Stiftelsen Skånska Landskap, läs mer längst ned på sidan. Tänk på att hunden alltid måste vara kopplad i detta strövområde och naturreservat.

Bada och njut på drömstrand

Bad är den självklara aktiviteten i Friseboda sommartid. Tänk på att kraftiga pålandsvindar kan ge farliga undervattensströmmar. Bad sker på egen risk. Tänk på att du inte får ha med hund el annat sällskapsdjur på badstranden 15 maj-15 sept enligt de kommunala bestämmelserna.

Rid i skön tallskog

Ett nytt ridområde samt -led finns i de norra delarna av strövområdet. Läs mer i kartan ovan över Friseboda.

Cykla på Sydostleden - aldrig utanför

Cykla på Sydostleden genom området, en cykelled mellan Växjö och Simrishamn. Etappen genom Friseboda går på gamla markvägar alldeles intill havet. Du får däremot inte cykla utanför denna led i strövområdet pga naturreservatsregler. Parkera cykeln och upptäck till fots.

Övernatta i tält - men förbjudet att parkera med husbil/husvagn över natten

I Friseboda strövområde och naturreservat är det förbjudet att ställa upp husbil och husvagn över natten. Välj istället Rigeleje camping samt Martins rökeri och camping med många husbilsplatser. Vid norra parkeringen "Frisebodaboden" är det förbud att parkera för personbil klass 2 alla dagar kl. 22-06 - men däremot är de välkomna dagtid. Detta på grund av rådande regler i det känsliga naturreservatet. Vid mellersta och södra parkeringarna "Kongaboden" samt "Stockholmsboden" får endast personbilar klass 1 stå (gäller perioden 1 juni-1 sept). MC kommer att kunna parkera vid vissa platser på dessa båda parkeringar. Tydlig skyltning finns i fält.

Du kan tälta/sova i hängmatta i naturen trots att det är naturreservat, men tälta aldrig närmare än 250 m från hus - och därmed aldrig på någons tomt och alltid med hänsyn till djur och natur.

Fiska

Den skånska ostkusten är känd för sitt fina havsöringsfiske. Det är dock förbjudet att fiska från den 15 september till den 30 april.

Grilla inte i området

Du får inte elda och grilla i området på grund av regler i naturreservatet. Även fasta iordningställda eldplatser saknas. Använd bärbart friluftskök istället!

Restaurerade sandmarker genom SandLife

Under åren 2014-2018 pågick ett stort arbete för att återskapa sandmarker för att kunna främja växter och djur. Tallskogen närmast havet hade slutit sig och växtligheten blivit för tät. Genom att gräva fram sandblottor, bränna bort markvegetation och glesa ut tallskogen tillsammans med Länsstyrelsen har vi gynnat fältpiplärka, sandödla, svartfläckig blåvinge och en rad andra arter. Läs mer om SandLife.

Tänk på att du är i ett naturreservat med specialregler och tänk på #allemansskyldigheten

Hela Friseboda är ett naturreservat med känsligt fågelliv, insekter och natur. Koppla hunden året om, cykla aldrig utanför Sydostleden, ställ inte upp husbil/husvagn över natten och elda aldrig där (fasta grillplatser saknas). Det är tillåtet att tälta en natt i naturen, men aldrig nära hus, på någons tomt etc. Läs mer om alla reservatsregler. Tänk alltid på Allemansrätten & skyldigheten. Bryt inte kvistar, grenar och bark från levande träd. Ta ditt skräp till våra soptunnor eller ta med hem för att sortera. Läs mer om Allemansrätten.

I närheten

Äta, bo och göra i närheten av strövområdet: se Kristianstad kommun, www.kristianstad.se eller visitskane.se

Hitta hit

Friseboda ligger söder om Åhus längs den skånska ostkusten. Det finns tre parkeringar i området. Du når alla från väg 19. Regionbuss 551 går också dagligen från Åhus till Åhus Glashyttan. Se tidtabell nedan. Ta cykeln ut på Sydostleden som går genom Friseboda strövområde. Tänk på att du bara endast får cykla på leden, men i strövområdet/naturreservatet måste du leda cykeln.

Med bil+

Från väg 19 följ skylt mot Åhus in på väg 118. Efter ca 3 km är det skyltat mot Friseboda. Följ asfaltvägen rakt fram. Ta höger på asfaltsvägen Slussvägen, sedan första till vänster för att komma till norra parkeringen eller tredje till vänster till Kongaboden. För att komma till parkering Stockholmsboden följ skyltar mot Olseröd från väg 118. Efter ca 1 km följer du skylt mot Nyagrop. Följ vägen ca 3 km till parkeringen.

Gps till parkering

Norra parkeringen:
WGS84 DDM 55°48.681'N, 14°12.356'E
RT90 6188085, 1399732

Stockholmsboden:
WGS84 DDM 55°47.306'N, 14°12.055'E
RT90 6185541, 1399359

Med buss+

Regionbuss 551 går dagligen från Åhus till Åhus Glashyttan. Tidigare fanns närtrafikservice från Glashyttan. hyttan till Friseboda - dock inte i dagsläget. Därifrån kan ni samåka el hyra cykel i Åhus för vidare färd. Läs i tidtabell för buss 551.

 

Bra att veta

Tillgänglighet för rullstol och barnvagn

Utsiktsplattformarna i norr och söder är tillgänglighetsanpassade, liksom stigarna hit från parkeringarna. Området är certifierat av Equality.
Beskrivning av Friseboda på equality.se

Naturreservat

Hela Friseboda strövområde är naturreservat. Det betyder att särskilda bestämmelser gäller för området som innebär vissa inskränkningar i allemansrätten. Du får inte ställa upp husbil/husvagn över natten, ha hunden okopplad och elda där. Du får inte heller cykla i naturreservatet - endast på markerad cykelled. Enligt kommunala bestämmelser får du inte heller ha hund på stranden 15 maj-15 sept (se karta).
Föreskrifter för Friseboda på Länsstyrelsens webb

SandLife

I delar av området pågår restaureringsåtgärder inom ramen för EU-projektet SandLife där en stor rad insatser gjorts för att bevara och återskapa de unika sandmarkerna i området. Stiftelsen Skånska Landskap har varit en av aktörerna. Mer information på sandlife.se

Nya parkeringsregler & cykelförbud utanför Sydostleden

  • Nya parkeringsregler gäller i Friseboda där vi också har parkeringsövervakning för att stävja felparkeringar, att inga räddningsfordon blockeras samt skydda naturreservatet med dess regler.

  • Det är förbjudet att cykla utanför markerade Sydostleden, eftersom strövområdet är ett känsligt naturreservat. 

  • Besökscentra (0)
  • Hållplats (0)
  • Parkering (3)
  • Rastplats (1)
  • Stuga (0)
  • Vindskydd (0)