Om Finstorp

På Söderåsens sydliga backar ligger strövområdet Finstorp, ett lättillgängligt område och populärt utflyktsmål sedan förra sekelskiftet. Här möter du omväxlande natur med bokskogsbackar, områden med planterad granskog och två dammar anlagda i ett gammalt alkärr. Vandra på Stiftelsen Skånska Landskaps markerade vandringsleder för kortare turer.

Göra och uppleva

Vandra och promenera

Finstorps strövområde är perfekt för kortare promenader och vandringar, den längsta rundan är knappt tre kilometer. Stiftelsen Skånska Landskaps olika markerade vandringsleder beskrivs i vår folder för Finstorp, som du kan ladda ner som pdf.

Äta

Det finns gott om bänkar och bord i området, flera med sjöutsikt. Vid parkeringsplatsen öster om Fiskedammen finns ett grillhus.

Fiska

I Fiskedammen är fisket gratis. Här fångar du bland annat sutare, mört och abborre. I Fågeldammen är det däremot fiskeförbud, för att inte störa fågellivet.

Spana efter fågel

Från utsiktstornet vid Fågel­dammen spanar du bäst efter sjöfåglar som sothöns, knipor och gräsänder. Har du lite tur kan du se häger som fiskar.

I närheten

Äta, bo och göra i närheten av strövområdet: se Svalövs kommun, www.svalov.se eller visitskane.se

Hitta hit

Från Kågeröd följ skylt mot Stenestad. Härifrån är det ca 3 km till området. Buss 230 mellan Billesholm - Kågeröd – Svalöv – Teckomatorp stannar på hållplats Kågeröd Lunnaskolan, ca 2 km från området. Tidtabell för buss 230 finns nedan.

Med buss+

Regionbuss 230 från Billesholm mot Teckomatorp via Svalöv, går alla dagar till hållplats "Kågeröd Lunnaskolan", som ligger sydöst om området. Härifrån är det ca 2 km längs med en lågtrafikerad väg med stundtals smal vägren. Tidtabell för buss 230.

 

Med bil+

I Kågeröd (där väg 106 och 109 möts) följ skyltning mot Stenestad. Härifrån är det ca 3 km till området. Här är det skyltat till fyra parkeringar.

Gps till parkeringen Fiskedammen

WGS84 DDM 56°1.342'N 13°6.722'E
RT90 6213697, 1332082

Bra att veta

Tillgänglighet

Från grillhuset, över dammens bro och fram till en rastplats är det tillgänglighetsanpassat. Området är certifierat av Equality.
Beskrivning av Finstorp på equality.se

På gång

  • Utsiktstornet i Finstorp är avstängt och ska fraktas bort inom kort.

  • Besökscentra (0)
  • Hållplats (1)
  • Parkering (4)
  • Rastplats (3)
  • Stuga (0)
  • Vindskydd (0)