Om Arriesjön

En dryg mil från Malmö ligger Arriesjön strövområde – tidigare ett grustag och nu en oas i det storskaliga odlingslandskapet. Det är ett litet behändigt område, som du lätt tar dig runt i. Här finns Stiftelsen Skånska Landskaps utsikts- och fiskeplattformar, rullstolsvänliga stigar, ridstig och flera grillplatser. Tänk på att t ex hunden alltid måste vara kopplad och att du inte får elda utanför fasta eldplatser i detta naturreservat. Vi på Stiftelsen Skånska Landskap tar hand om hela strövområdet.

Göra och uppleva

Vandra och promenera

Området är perfekt för kortare promenader som du ser i karta. Den blåmarkerade leden syns också i appen OutdoorActive. Denna led går upp och ned i bitvis backigt landskap. Vill du ha en lättare stig så välj den tillgänglighetsanpassade leden med vilobänkar längs stigen. För att nå parkeringen där leden startar behöver du kod till bommen vid industribyggnaden; ring kontorstid till oss. Du kan även vandra på den vitmarkerade ridstigen, men lämna alltid företräde till ryttare. Tänk också på koppla hunden året om i Arriesjön, som är ett naturreservat. Läs mer längst ned på sidan.

Rida

Det finns en 3,2 kilometer lång ridstig i området. Respektera förbudet att rida på samtliga övriga stigar och rid aldrig på badstranden eller ut i sjön.

Isälv och mammutrester - klättra upp på Risebjär

Inne i den 20 meter höga kullen Risebjär har man hittat mammutrester. 1934 hittade man också en stor mammuttand. Gå upp på den höga kullen och beundra utsikten. Nog är det svindlande att tänka att det troligen för ca 30 000 år sedan var en stor stäpp här med betande mammutar, ullhåriga noshörningar, stäppbison och myskoxar.  Under hundratals år gick "berget" under namnet Risebjer – danska för ”det stora berget”. Inlandsisen och forsande isälvar har skapat det böljande landskapet med sandiga kullar samt utsiktspunkter att klättra upp på. Risebjär består av olika lager av lera, kalkrikt inälvsgrus och sand med moränlera i botten.

Leka & klättra

Det finns en hinderbana för barn vid den norra parkeringen.

Fiska

Du kan fiska abborre, gädda, mört och sarv. Det finns en fiskeplattform som är tillgänglighetsanpassad. Kom ihåg att köpa fiskekort genom arriefiske.se Dagskort kostar 70 kr och årskort 750 kr (kvitto erhålls) och du kan betala med Swishnummer 123 371 68 91. Kontroller görs regelbundet, om du överträder riskerar du polisanmälan.

Spana efter fågel

Fågelrikedomen stor runt sjön. För att inte störa fåglarna får du inte stiga iland på öarna. Bäst spanar du kanske från någon av de två utsiktsplattformarna, som båda är tillgänglighetsanpassade.

Äta

Det finns flera iordningsställda rastplatser i området. En av grillplatserna är tillgänglighetsanpassad. Tänk på att du aldrig får elda utanför fasta eldplatser i områdena, eftersom det är naturreservat. Läs mer längst ned på sidan. Från den 8 juli finns Arriesjöns café i det gamla tegelbruket vid norra P. 

Bada bastu

I Arriesjön är det fint att bada, till exempel från stranden vid södra parkeringen. I området finns även en bastuflotte där du kan boka in dig för events. Stiftelsen Skånska Landskap har avtal med företaget What-Sup Malmö. 

Cykla till Arriesjön

Cykla gärna ut till Arriesjön från t ex Malmö. En nyanlagd cykelväg går hela vägen fram till macken. Du behöver därför endast cykla landsväg på Krusebergavägen. I strövområdet finns dock inga cykelleder.

Tänk på att du är i ett naturreservat med regler och tänk på #allemansskyldigheten

Hela Arriesjön-Risebjär är ett naturreservat med känsligt fågelliv och natur. Koppla hunden året om, elda aldrig utanför de fasta grillplatser (syns på vår karta), var aldrig närmare än 30 m från fågelöarna mars-juli och sjösätt aldrig kajak eller båt utan att fråga oss. Du får inte heller ställa upp husbil eller -vagn över natten. Läs mer om alla reservatsregler.

Tänk alltid på Allemansrätten & skyldigheten när du är i naturen. Elda säkert vid fasta eldplatser, aldrig på berghäll, torv och mossa. Bryt inte kvistar, grenar och bark från levande träd. Ta ditt skräp till våra soptunnor eller ta med hem för att sortera. Läs mer om Allemansrätten.

Skridsko

Vintertid går det att åka skridskor på sjön. Tänk på att du ger dig ut på egen risk. Naturis är ett levande och föränderligt material.

Hundraårig fabriksbyggnad

Den hundraåriga fabriksbyggnaden vid norra parkeringen vittnar om en tid då grustaget hade sin storhetstid. Många hus i Malmö har byggts med kalksandsten från Arrie. Vi hade länge en plan om att renovera byggnaden, men för höga kostnader gjorde det omöjligt. Sommaren 2021 såldes byggnaden till en entreprenör som nu renoverar lokalen (läs i vår nyhet på sidan) som ska rymma flera verksamheter.

Hitta hit

Arriesjön ligger en dryg mil från Malmö. Cykelväg går hela vägen från Malmö ut. Från väg 101 följ skyltning mot Törringe. Buss 379 mellan Vellinge och Ingelstad stannar vid Arrie skola, 1 km från södra parkeringen. Buss 144 stannar vid Arrie mitt i byn.

Med buss+

Regionbuss 379 mellan Vellinge - Ingelstad stannar vid hållplats Arrie skolan. Härifrån är det ca 1 km att gå till södra parkeringen längs med en lågtrafikerad landsväg utan vägren. Läs mer i tidtabell för buss 379.

Buss 144 stannar också i norra delen av byn. Läs mer i tidtabell för buss 144.

Med bil+

Från väg 101 följ skyltning mot Törringe. Vill du till norra parkeringen, sväng direkt vänster mot Törringe. Sväng sedan höger mot Arriesjön för att komma till parkeringen. För parkering vid badplatsen följ istället vägen rakt fram mot Bröddarp. Sväng sedan vänster mot Arriesjön för att komma till parkeringen.

Gps till parkering

Industribyggnaden:
WGS84 DDM 55°31.401'N 13°6.077'E
RT90 6158186, 1329242

Södra parkeringen:
WGS84 DDM 55°31.037'N 13°5.957'E
RT90 6157516, 1329090

Bra att veta

Tillgänglighet för rullstol och barnvagn

Flera stigar, de två utsiktsplattformarna och toaletterna är tillgänglighetsanpassade. Vägen upp till den tillgängliga stigen är väldigt brant. Vill du nå den tillgängliga parkeringen, ring 0415-512 45 (dagtid kl 8-16) för att få kod för att öppna vägbommen. Området är certifierat av Equality.
Beskrivning av Arriesjön på equality.se

Naturreservat

Arriesjöns strövområde består av naturreservatet Arriesjön-Risebjär. Det betyder att särskilda bestämmelser gäller för området som innebär vissa inskränkningar i allemansrätten. Du måste t ex alltid ha hunden kopplad året om, du får inte elda och grilla utanför fasta eldplatser, inte ha husbil och husvagn över natten och inte sjosätta kanot/båt el dyl utan vårt tillstånd. Du får inte heller vistas närmare än 30 m från fågelöarna 15 mars-15 juli. Läs mer på lansstyrelsen.se

Projektstöd från EU

Strövområdet byggdes upp under 2009-2012 och har finansierats med hjälp av projektstöd från EU:s och Länsstyrelsens landsbygdsprogram.
EU-kommissionens webbplats för jordbruk och landsbygdsutveckling.

Nytt café sedan 8 juli & inga husbilar över natten

  • Vi har sålt den gamla kalkstensfabriken till intressent som renoverar lokalen. Från 8/7 finns Arriesjöns café att besöka.

  • I detta strövområde samt naturreservat är det förbjudet att ställa upp husbil över natten. Hitta info om föreskrifter här intill. 

  • Besökscentra (0)
  • Hållplats (1)
  • Parkering (3)
  • Rastplats (3)
  • Stuga (0)
  • Vindskydd (0)