Om Arriesjön

En dryg mil från Malmö ligger Arriesjön – tidigare ett grustag och nu en oas i det storskaliga odlingslandskapet. Det är ett litet behändigt område, som du lätt tar dig runt i. Här finns utsikts- och fiskeplattformar, rullstolsvänliga stigar, ridstig och flera grillplatser. Stora delar av området är naturreservat med inriktning på friluftslivet.

Göra och uppleva

Vandra och promenera

Området är perfekt för kortare promenader på Stiftelsen Skånska Landskaps markerade stigar. Tänk på att vissa stigar går upp och ner i det kuperade landskapet. Flera av stigarna är tillgänglighetsanpassade och här finns vilobänkar längs stigen.

Rida

Det finns en 3,2 kilometer lång ridstig i området. Respektera förbudet att rida på övriga stigar.

Leka & klättra

Det finns en hinderbana för barn vid den norra parkeringen.

Fiska

Du kan fiska abborre, gädda, mört och sarv. Det finns en fiskeplattform som är tillgänglighetsanpassad. Kom ihåg att köpa fiskekort.
arriefiske.se

Spana efter fågel

Fågelrikedomen stor runt sjön. För att inte störa fåglarna får du inte stiga iland på öarna. Bäst spanar du kanske från någon av de två utsiktsplattformarna, som båda är tillgänglighetsanpassade.

Äta

Det finns flera iordningsställda rastplatser i området. En av grillplatserna är tillgänglighetsanpassad.

Bada

Vid den södra parkeringsplatsen badar många besökare, men det är ingen iordningställd badplats. Bad sker på egen risk, tänk på att sjön snabbt blir väldigt djup. För säkerhets skull har vi hängt upp en livboj vid platsen. Vill du få info om vattenkvalitet? Kontakta Vellinge kommun.

Skridsko

Vintertid går det att åka skridskor på sjön. Tänk på att du ger dig ut på egen risk. Naturis är ett levande och föränderligt material.

Hundraårig fabriksbyggnad

Den hundraåriga fabriksbyggnaden vid norra parkeringen vittnar om en tid då grustaget hade sin storhetstid. Många hus i Malmö har byggts med kalksandsten från Arrie. Läs mer om områdets historia i folder för Arriesjön.

Planen var länge att renovera byggnaden för att bland annat öppna café, men för höga kostnader gör att dessa planer lagts på is.

Hitta hit

Arriesjön ligger en dryg mil från Malmö. Från väg 101 följ skyltning mot Törringe. Buss 379 mellan Vellinge och Ingelstad stannar vid Arrie skola, 1 km från södra parkeringen. Aktuell tidtabell för buss 379 finns nedan.

Med buss+

Regionbuss 379 mellan Vellinge - Ingelstad stannar vid hållplats Arrie skolan. Härifrån är det ca 1 km att gå till södra parkeringen längs med en lågtrafikerad landsväg utan vägren. Obs, turen går dock ej 17 juni-18 aug 2018. Läs mer i tidtabell för buss 379

Med bil+

Från väg 101 följ skyltning mot Törringe. Vill du till norra parkeringen, sväng direkt vänster mot Törringe. Sväng sedan höger mot Arriesjön för att komma till parkeringen. För parkering vid badplatsen följ istället vägen rakt fram mot Bröddarp. Sväng sedan vänster mot Arriesjön för att komma till parkeringen.

Gps till parkering

Industribyggnaden:
WGS84 DDM 55°31.401'N 13°6.077'E
RT90 6158186, 1329242

Södra parkeringen:
WGS84 DDM 55°31.037'N 13°5.957'E
RT90 6157516, 1329090

Bra att veta

Tillgänglighet

Flera stigar, de två utsiktsplattformarna och toaletterna är tillgänglighetsanpassade. Vägen upp till den tillgängliga stigen är väldigt brant. Vill du nå den tillgängliga parkeringen, ring 0415-512 45 (dagtid kl 8-16) för att få kod för att öppna vägbommen. Området är certifierat av Equality.
Beskrivning av Arriesjön på equality.se

Naturreservat

Stora delar av Arriesjöns strövområde är naturreservatet Arriesjön-Risebjär med inriktning på friluftslivet. Det betyder att särskilda bestämmelser gäller för området som innebär vissa inskränkningar i allemansrätten.
Läs mer på lansstyrelsen.se

Projektstöd från EU

Strövområdet byggdes upp under 2009-2012 och har finansierats med hjälp av projektstöd från EU:s och Länsstyrelsens landsbygdsprogram.
EU-kommissionens webbplats för jordbruk och landsbygdsutveckling.

  • Besökscentra (0)
  • Hållplats (1)
  • Parkering (3)
  • Rastplats (3)
  • Stuga (0)
  • Vindskydd (0)