Vi firar att våra skogar fyller 150 år

Vi är inne i en grön vecka just nu. Den 15-16 oktober hyllar vi vårt skogsgeni Otto Daniel Krook som 1873 skänkte pengar till att skapa nya skogar i Skåne. Det blev grunden till Klåveröd, Bockeboda, Snogeholm, Vedema och flera andra strövområden.

Den förmögna helsingborgaren Otto Daniel Krook var under 1800-talet bekymrad över att skogen skövlats i Skåne. Den 16 oktober 1873, en månad före sin död, gjorde han slag i saken. I testamentet skrev han att två stora donationer skulle gå till att köpa skogsmark. De båda landstingen Malmöhus och Kristianstad skulle erhålla 50 000 riksdaler vardera och bilda varsin stiftelse. Då lades grunden till gröna skogar i Skåne. Bockeboda, Vedema, Djurholmen, Vedby, Klåveröd, delar av Fulltofta, Grytåsa, Möllerödssjö och Snogeholm köptes in. Idag är det vi som har ansvaret för skogarna och vi öppnar dem  för våra vandringsleder, mtb-leder och övrigt friluftsliv som ger folkhälsa för skåningarna. Naturligtvis tar vi också hand om skogarna på ett modernt och tidsenligt sätt som ger biologisk mångfald och klimateffekt.

Vi firar vår skogsentreprenör genom att 15 oktober öppna två nya utställningar på Fulltofta Naturcentrum - en om skog och en annan om vatten. Utställningen SKOOGLA - upptäck och må bra i skogen" skildrar flera gröna sidor av skogen. Utställningen "Sötvatten - en värld av liv" är en berättelse om vattendrag, sjöar, våtmarker och bäckar, framtagen av Regionmuséet och Johan Hammar.

Söndagen 15 oktober arrangeras en SKOGSFEST på Fulltofta Naturcentrum med friluftsaktiviteter, tårtkalas och även plantering av träd för alla som vill komma, vuxna som barn. Under förmiddagen den 15 oktober har vi bjudit in styrelse och andra särskilt inbjudna till mingel, föreläsning och plantering kl 10-12.

Ännu en del i höstens firande är att vi planterar "framtidens skog" med elever i ett skolprojekt. Vi arrangerar också några föreläsningar om bland annat trädjättar och vindskydd i trä.

 

 

Publicerat: 2023-10-11