Lekfulla vattenstationer öppnas i Bjeveröd

Hissa upp vatten från bäcken, pumpa upp vatten till ett vattenfall eller varför inte titta i vattenkikaren? I påsk öppnas vattenstationer i Bjeveröd i Fulltofta i ett samarbete mellan Vattenverkstaden och oss.

Genom nya vattenstationsaktiviteter vid Bjeverödsdammen i Fulltofta strövområde är det lätt att uppleva och upptäcka bäcken på ett lustfyllt sätt. Arvsfondsprojektet Blå lådan och Vattenverkstaden har i samarbete med Stiftelsen Skånska Landskap byggt aktivitetsstationer längs den tillgängliga vandringsleden ”Fiskestigen” på bred träspång som fungerar både för rullstol, barn och äldre. 

Elever har tagit fram idén bakom vattenstationer

Idén till vattenstationerna är framtagen av deltagare från grundsärskolor, gymnasiesärskola och LSS-fritidshem, i samspel med Blå lådans pedagoger och snickarkonstnär Mats Hansson. Elever från Örtagårdsskolans grundsärskola i Malmö har byggt upp samt testat stationerna.

Tanken med att få fler att ta steget ut i naturen ligger helt i linje med Stiftelsen Skånska Landskaps uppdrag. I dag har elva av stiftelsens 19 strövområden tillgängliga vandringsleder, ramper eller bryggor.

-Vår förhoppning är att många ska hitta ut till vackra och fridfulla Bjeverödsdammen. Den är en dold pärla en bit från de mer trafikerade delarna. Med stöd av aktivitetsstationerna tillgängliggörs vattnet även för t ex rullstolsburna. Att uppleva vatten med alla sina sinnen är både spännande och lekfullt för de allra flesta, säger Åsa Johansson, Stiftelsen Skånska Landskap.

Vattenstationer öppnas i påsk

Från och med den 1 april kl 10 finns aktiviteterna öppna för att testas på plats. Tänk på och beakta FHM:s restriktioner angående avstånd när ni genomför aktiviteterna. Endast ett sällskap i taget vid platsen. Invänta er tur. Ta gärna med egen handsprit.

Den 1-2 april finns 'även Blå Lådan och/eller Stiftelsen Skånska Landskap på plats för ev frågor. Vattenstationerna finns kvar även efter påsklovet. Naturen är alltid öppen! Var försiktig med stationerna så att många kan få glädje av dem framöver.

För mer information om projektet, kontakta Stephanie Anvelid, Vattenverkstaden, tel 070-3777612,    stephanie@vattenverkstaden.se eller Åsa Johansson, tel 0768-871883, Stiftelsen Skånska Landskap, asa.johansson@skanskalandskap.se

Publicerat: 2021-03-22