Bada inte i Saxtorpssjöarna på grund av hotande mussla

Bada inte i norra och södra Saxtorpssjöarna i Järavallen strövområde. Tusentals sk vandrarmusslor har upptäckts. En invasiv art som hotar att slå ut andra djur och hela ekosystem. Hjälp oss nu att utrota den!

Det är första gången som denna främmande, invasiva art av vandrarmussla hittats i södra Sverige - och nu i populära Badsjön, som den kallas, i Järavallen strövområde. Musslan, som är zebrarandig, finns i tusentals i dessa sjöar. Ingen vet hur den kommit dit, men troligen genom besökare då musslan kan spridas genom att dess mikroskopiska larver följt med vatten från någon annan sjö, exempelvis via blöta badkläder. Länsstyrelsen Skåne har tagit fram rekommendationer för att utrota musslan.

Stoppa vandrarmusslan genom att följa Länsstyrelsens råd

- Undvik att bada i dessa sjöar - välj andra badplatser.

- Om man ändå badar gäller det att se till att man inte får med sig vatten i exempelvis badleksaker, gummibåtar och liknande. Vattnet kan innehålla mussellarver eller små musslor och risken är stor att man sprider arten vidare till nästa sjö man badar i.
- Badkläder som har använts i sjöarna ska tvättas i 60 grader för att man ska vara helt säker på att inga larver överlever.

- Håll utkik om ni ser vandrarmusslorna på andra ställen i Skåne. Skicka då en bild på vandrarmusslorna och information om platsen till Länsstyrelsen.

Mer om vandrarmusslan

Vandrarmusslan, även kallad zebramussla, kommer ursprungligen från Svarta havet och Kaspiska havet. Första fyndet i Sverige gjordes i Mälaren 1926. Idag finns den Mälaren och Hjälmaren, och i en del mindre insjöar i Uppland. Musslan finns även i de inre delarna av Bråviken och de östgötska sjöarna Glan och Roxen.

Vandrarmusslan räknas till en av världens 100 värsta invasiva arter, enligt Global Invasive Species Database, då den sprider sig snabbt, bildar täta kolonier och kan slå ut andra arter.

 

Publicerat: 2022-08-20