Starkt intresse för Hittaut i skånska strövområden

Besökarna och registreringarna blev dubbelt så många i år för Hittaut Skåne jämfört med förra året. Fantastiskt roligt att många vill ut i den skånska naturen, menar Robert Lood, projektledare för Hittaut. Järavallen och Klåveröd var två nya populära besöksmål.

- Inom projektet Hittaut Skåne har vi nästan fördubblat siffrorna jämfört med fjolåret, från 1700 deltagare till 2950. Likadant gäller antalet registrerade checkpoints där vi har cirka 463 000 registreringar i år, vilket alltså är dubbelt upp. Vi tycker att det är så roligt att fler har upptäckt Hittaut Skåne och att projektet vuxit i sin utbredning, säger Robert Lood för HittaUt.

Nytt för i år var uppsatta checkpoints i till exempel Lödde och Järavallen strövområde, Klåveröd strövområde samt Simrishamn/Bäckhalladalen, där Hittaut inte funnits tidigare. I övrigt har checkpoints suttit uppe i bland annat Fulltofta, Bockeboda, Vedby, Breanäs och Vedema.

Han ser också en trend med många unga och nya besökare.

- Vi upplever att det är många familjer som är ute, både med vuxna och unga barn. I år har strax över 10 procent (ca 300 st) av deltagarna dessutom varit yngre än 18 vilket är en ökning med nästan 150 stycken. Vi tror samtidigt att det finns ett stort mörkertal, det vill säga många familjer är sannolikt ute och letar checkpoints, men registrerar bara på ett konto när de i själva verket kanske är fyra-fem personer. I Ludvigsborg utanför Fulltofta har det på ICA gått åt ca 500 kartor under säsongen, men vi kan i statistiken "bara" se cirka 200 deltagare.

Han menar att intresset vuxit stadigt för just Hittaut Skåne och fått en extra skjuts av årets tryckta kartor som marknadsfört satsningen lite extra. Totalt sett i Skåne har en liten minskning skett vad gäller registreringar för de sammanlagt sex olika HIttaut-projekten. Generellt i Sverige har Hittaut backat med ca 10 procent sedan rekordåret 2021.

- Årets siffror i Skåne ligger i linje med resultatet 2020 vilket ändå var ett väldigt bra år. Vi kan se samma nedgång inom andra typer av friskvårdsaktiviteter inom orienteringsvärlden. Sannolikt beror det på att människor har fler valalternativ i samband med att pandemin är över. 

 

 

Publicerat: 2022-12-01