Sonys anställda plockade skräp i Järavallen

Säckar med förpackningar, fimpar och hundbajspåsar. En fin skräpplockarinsats gjordes av anställda på Sony i Lund som använde en "frivilligdag" i Järavallen strövområde. Vill du också hjälpa oss - hör av dig!

Förra året samlades en grupp från Sony i Lund för att plocka upp skräp längs Lomma kommuns strandlinje för att bidra till Sonys One Blue Ocean-projekt. I förra veckan samlades de igen för en ny insats i Järavallen strövområde.

- Vi var alla överens om att det var toppen att både träffa kollegor och samtidigt bidra till en bättre miljö, så vi bestämde oss för en repris, säger Lisa Lessing, PR-ansvarig på Sony i Lund.

De delade upp sig i två grupper, en grupp som tog sig an stränderna längs Badsjön och en annan som gick längs vandringslederna. Och visst fanns det skräp. Ofantliga mängder av små plastbitar, snus och inte minst cigarettfimpar.

- Jag kunde inte låta bli att räkna när jag insåg att stranden verkar fungera som en enda stor askkopp. Jag plockade 396 fimpar på knappt två timmar, berättar Lisa Lessing.

Vad var det värsta och mest förvånande ni hittade?

- Det låg en öppen blöja rakt fram på badstranden. Det kändes ganska märkligt! Minst sagt. Vi funderade också mycket kring varför vi hittade flertalet hundbajspåsar slängda i buskarna. Varför bemöda sig om att plocka upp hundbajs i en påse och sedan slänga tillbaka den i naturen? Då är det väl bättre att bara låta den vara, så försvinner den snabbare, funderar Lisa Lessing.

Liksom föregående år väckte gruppen en hel del uppmärksamhet. Flera stannade för att fråga vad som pågick. Någon efterlyste också sådana aktiviteter på den egna arbetsplatsen.

-Det är ju strålande om vi kan inspirera till att fler ger sig ut för att plocka skräp. Team-building måste ju inte innebära att man träffas för att spela kubb eller brännboll, menar Lisa Lessing.

Stiftelsen Skånska Landskap är tacksamma över den fina insatsen. I just Järavallen strövområde finns flera utmaningar med bland annat nedskräpning som lett till ett pågående skräpprojekt med Håll Sverige Rent. Stiftelsen har tidigare arrangerat skräpplockningsdagar, senast i våras i Vitemölla strövområde. 

Vill du som förening eller företag också göra en insats - hör av er!

 

 

 

 

Publicerat: 2021-07-08