Skånes höjdpunkt har öppnat

Välkommen upp till en panoramavy på 210 meters höjd. Vårt populära utsiktstorn i Klåveröds strövområde har rustats upp och nyinvigdes i fredags. Icke höjdrädda besökare kan åter få en makalös utblick.

Ett tunt snötäcke har lagt sig över Klåveröds strövområde denna soliga fredag. Den kalla, klara luften ger extra lång sikt för de församlade gästerna. Uppe på höjden vid Höjehall reser sig det ståtliga 15 meter höga utsiktstornet, vars nya träreglar lyser i solen. För två år sedan dömdes utsiktstornet ut och det var länge tal om rivning.

- Vi satte upp lappar och informerade. Men reaktionen från allmänheten var att man inte ville att det skulle rivas. Vi kontaktade då Svalövs kommun för att höra efter om vi kunde göra något tillsammans för att se till att tornet skulle vara kvar. Man beslutade att rusta upp det gamla tornet och Svalöv gick in med pengar, säger Sofia Hillbertz, strövområdesutvecklare på Stiftelsen Skånska Landskap.

Niklas Fonskov på Svalövs kommun stämmer in med föregående talare.

- Det är en glädje att se så många som engagerar sig i Söderåsen och vår vackra natur. Och det är i sanning ett samarbete, säger Niklas Fonskov.

Festlig nyinvigning

Det är en uppsluppen stämning bland det 15-tal personer som samlats för att skåla i cider, njuta av festliga snittar och lussefika, som ordnats av Klåveröds logi & café. Lagom till nyinvigningen har en ny grillplats byggts och några träd har röjts bort så att man njuta av makalösa utsikten. På plats finns även några "VIP-are".

- Vad som är extra roligt är att Calle och Olle på Skogssällskapet som faktiskt också var med och byggde tornet i slutet på 80-talet, nu nästan fyrtio år senare, har rustat upp det igen, säger Sofia Hillbertz.

Mats Svensson, Skogssällskapet, säger att de är "så tacksamma för förtroendet". Han berättar om den spännande utmaningen att rusta upp tornet.

- Det går ju inte att komma upp hit med maskiner eller lyftkranar, så vi har använt rep och taljor för att kunna hissa upp allt material. Det var en stabil grund att jobba med, så vi har bara bytt det som måste bytas, säger Mats Svensson.

Högsta punkten?

Den stående frågan är dock: Är detta Skånes högsta punkt? Nej, Magleröd på Söderåsen ligger på 212 meter. Höjehall reser sig med utsiktstornet på 15 meter till 210 meter, men har en bättre utsikt. På Linderödsåsen, nordost om Stänkelösa, finns även en punkt på 210 meter. Skånes högsta berg är däremot Hallandsåsen.

 

Hur hittar man till tornet? Parkera vid Augusa hall och följ skyltning och markerad röd led upp till Höje hall.

Läs mer om Klåveröds strövområde med alla vandringsleder.

 

Publicerat: 2021-11-29