Järavallens sjöar saltas för att stoppa mussla

200 ton salt ska stoppa spridningen av den invasiva vandrarmusslan som fått fäste i Saxtorpssjöarna i Järavallen strövområde. En åtgärd som är helt ofarlig för människor, men tar kål på musslan som annars kan utrota andra arter.

- Det är inte skadligt för andra djur som fiskar, insekter, vattenväxter, hundar och människor, men det är dödligt för musslorna, säger Nils Carlsson, enhetschef vid art- och naturenheten på Länsstyrelsen Skåne.

Det var i augusti som tusentals vandrarmusslor upptäcktes i Saxtorpssjöarna som dessutom är välbesökta badplatser sommartid. Än så länge har musslan inte hunnit sprida sig till andra sjöar och vattendrag i Skåne, vilket gör det extra angeläget enligt Nils Carlsson att satsa på Järavallen. 

- Vi har undersökt E-DNA från massor av skånska vatten och även letat efter fysiska musslor. Vad vi vet så finns de bara på Järavallen.

Vandrarmusslan, som också kallas zebramusslan, kommer ursprungligen från Svarta och Kaspiska havet och räknas som en av världens 100 värsta invasiva arter då den snabbt kan slå ut andra arter. I Sverige har den hittills bara hittats i områden kring Mälaren, Hjälmaren, Bråviken, Glan och Roxen.

Kaliumklorid, det vill säga salt, ska råda bot på problemet med musslorna i Järavallen. Saltet kommer att ligga kvar på botten i cirka 20 år vilket förhindrar en framtida invasion av musslorna. Att använda salt är en otroligt skonsam och bra metod, men den är dyr och logistiskt svår.

-Man tillför kaliumklorid tills vi har en koncentration på knappt 0,1 gram per liter. Denna koncentration är ofarlig utom för musslor. Den enda inhemska mussla som skulle kunna finnas där är dammussla. Tveksamt om den finns - men oavsett så kommer även den stryka med. Det gör den även om vi inte gör någon behandling eftersom vandrarmusslorna fäster sig på andra musslors skal tills de blir helt överväxta och dör. Fisk, fågel, vattenväxter och vattenväxter påverkas inte. Detta har gjorts förr, i USA och Kanada, säger Nils Carlsson som lugnar ned eventuella oroliga besökare.

- Människor kan vara helt lugna. Ett spädbarn skulle till exempel behöva dricka 10 liter vatten med denna koncentration av kaliumklorid för att precis komma upp till dagsbehovet av kalium, säger Nils Carlsson.

Tanken är att Länsstyrelsens åtgärd sker i februari-mars före badsäsongen nästa år. Sedan i höstas finns tydliga skyltar på plats i Järavallen som avråder från bad och lek i vattnet, även med hundar.

Läs mer om vandrarmusslan i vår tidigare nyhet.

Så här ser de små vandrarmusslorna ut. 

Publicerat: 2022-11-28