Kampanj: Semestra i naturen? Kom ihåg att visa kärlek

Tillsammans med Västkuststiftelsen och Upplandsstiftelsen går vi ut med samma budskap i sociala medier till semesterfirare: ta hand om och visa kärlek till naturen i sommar. Vi påminner om Allemansrättens sju dont's - sju dödssynder.

Trenden att hemestra i Sverige verkar hålla sig även i sommar. Och för att det ska bli trevligt för alla är det bra att ”packa ned” omtanke och hänsyn till naturen innan du ger dig ut. Genom att vi samarbetar med andra heta sommardestinationer via Västkuststiftelsen och Upplandsstiftelsen får vi ut samma tankar om Allemansrätten & skyldigheter till många.

Vi "skojar" till det och listar Allemansrättens sju dödssynder och vad du kan göra för att undvika dem:

 

#1 VREDE   Elda på berghällar eller brandkänsliga marker och när det är eldningsförbud.

Använd fasta eldstäder i stället - just nu är det eldningsförbud på flera platser. Krisinformation.se och Brandrisk ute har aktuell information.

 

#2 FROSSERI   Frossa i picknick och lämna skräpet på marken.

Ta med en påse för att kunna ta med eget och annat skräp från naturen. Tack för att du hjälper till att hålla skräpfritt!

 

#3 HÖGMOD   Bajsa i naturen utan att gräva ned det.

Skit med stil i stället – gräv ned och täck över om du inte hittar ett dass, en bajamaja eller wc.

 

#4 GIRIGHET   Bryta grenar eller hugga ned träd för att elda med.

Om du planerar att elda, ta med kol/ved hemifrån för att vara på den säkra sidan. Ibland finns det ved på plats men det är ingen garanti. I vissa naturreservat får du inte ens ta död ved.

 

#5 VÄLLUST    Ha hunden lös och springandes fritt.

Håll koll på vilka regler som gäller i den natur du befinner dig i och koppla din hundvän. Hundar kan skrämma och störa djurungar, tamboskap och människor. 

 

#6 AVUND  Parkera husbilen hur som helst och var som helst, och få andra att längta av avundsjuka.

Håll koll på terrängkörningslagen och lokala regler där du vill stå. Det är långt ifrån alla platser man får parkera med husbil. Hoppas du finner en mysig plats!

 

#7 LÄTTJA  Slänga hundbajspåsen i naturen. 

Ta med påsen till en soptunna, det gäller även nedbrytbara hundbajspåsar. Och inga påsar i dassen, det förstör nedbrytningsprocessen. Tack!

 

Klicka här för att läsa mer om Allemansrätten och dess skyldigheter. Dela gärna dina tips på Instagram och tagga med #allemansskyldigheten 

 

Publicerat: 2023-07-04