Premiär för Hittaut i påsk

Den 1 april släpps årets 500 första checkpoints för Hittaut, bland annat i Järavallen och Vedby strövområden. Senare i vår är det dags för till exempel Grytåsa, Vedema och Bockeboda strövområden. Alla kartor kan hämtas på Fulltofta Naturcentrum som blir en infopunkt för Hittaut.
Att som en detektiv söka efter markörer och checkpoints i naturen lockar allt från hundägare till familjer och tonåringar. Orientering har nästan blivit ett folkligt fritidsintresse.
-I år går startskottet för Hittaut Skåne den 1 april med 500 checkpoints som genom de ideella samarbetsföreningarna placerats i Järavallen strövområde, Vedby strövområde, Orup, i områden kring Fulltofta strövområde som t ex Ludvigsborg, Tjörnarp, Höör och Fogdaröd. Simrishamn, Trelleborg, Perstorp, Vinslöv och Vittsjö. Den 1 april släpper även Hittaut Osby sina checkpoints för årets säsong, säger Robert Lood, projektledare för Hittaut Skåne.
Den 15 april är det dags för det andra släppet när Grytåsa strövområde med Örkelljunga, Helsingborg samt Klöva hallar tillkommer. Senare i april kommer andra orienteringsklubbar att lansera nya checkpoints som till exempel Pan Kristianstad i Bockeboda strövområde och troligen även i april eller maj i Vedema strövområde genom Hässleholms OK.
-Ja vi planerar att ha Hittaut i någon del av Vedema enligt senare överenskommelse om tider. I Bjärnum har vi i samarbete med OK Torfinn checkpoints. Bjärnumsområdet sträcker ut sig så att man kommer ner till Möllerödssjö på nordvästra sidan av sjön, säger Jan-Erik Liljefors i Hässleholms OK.
Andra strövområden som kan bli aktuella är Finnstorp och Snogeholm. I år kommer dock inga checkpoints att finnas längs Skåneleden från säsongstarten.
-Vi har ett par idéer på hur vi skulle kunna integrera ett par delleder i årets projekt. Men inga checkpoints kommer finnas längs med leden från säsongstarten, menar Robert Lood.
Samtliga kartor kommer att finnas att på Fulltofta Naturcentrum med café som blir ett utlämningsställe. Naturcentrum har öppet tisdag-söndag under april-september ( i mars öppet onsdag-söndag).
Hittaut Skåne vill även få fler i år att faktiskt ta sig tid att registrera sina checkpoints via appen eller datorn och därigenom bli en del av statistiken.
-Vi upplever att många använder kartorna för att ta sig ut i naturen vilket är fantastiskt roligt och själva grundsyftet med Hittaut. Men projektet drivs av ideella föreningar och deltagarstatistiken är avgörande för att vi ska kunna visa vikten av Hittaut för samarbetspartners och därigenom säkerställa projektets fortlevnad, säger Robert Lood.
Förra året tappade dock de sex Hittaut projekten i Skåne ungefär 10 procent av deltagarna jämfört med 2021. Trenden går igen i hela Sverige. En förklaring är att intresset exploderade under pandemin då extra många tog sig ut, men alla återvände inte året efter. På frågan hur organisationen ska få fler att ge sig ut i år svarar Robert Lood:
-Vi vill få fler att upptäcka att Hittaut finns på fler platser utöver hemorten och är ett utmärkt sätt för deltagare att utforska och besöka nya platser. Oavsett om du är på resa till Gotland, Stockholm eller Simrishamn finns Hittaut punkter tillgängligt dygnet runt, gratis via Hittaut-appen.
Vissa lyckas att ta rekordmånga checkpoints som Patrik Lindqvist som tog 1602 stycken förra året runt om i Skåne och i landet. Även Magnus Thuresson lyckades att registrera alla 693 checkpoints i Skåne men även på andra håll. vilket gav över 1200 stycken. Utöver deltagare är han arrangör genom orienteringsklubben Silva och hämtar de första kartorna redan den 29 mars på Fulltofta Naturcentrum.
Fantastiskt - är detta ditt stora fritidsintresse?
-Nej då, men jag är ju en van orienterare och är ute mycket. Jag tycker att det är så roligt med dessa checkpoints, säger Magnus Thuresson.
Senaste nyheterna


Musslan utrotad i Järavallen - okej att bada igen
