Nytt naturreservat och stig i Djurholmen

Lövskogsklädd ravin, forsande vattenfall och myrliljor. Vandra vår nya Grönalidsstigen, 2,8 km, som tar dig in i vårt senaste naturreservat Århultsbäcken i Djurholmen strövområde.

Den slingrande Århultsbäcken går genom en sprickdal rakt igenom Hallandsåsen. Uppe från den stora myren Djurholmamossen löper bäcken ned till djup dalgång och ravin med gammelskog av hundaråriga bokar, liggande stammar, lummer, dvärghäxört och ormbunkar. På träden växer mossor och lavar som till exempel dunmossa, orangepudrad klotterlav och guldlocksmossa. Håll utkik efter den sällsynta nattfjärilen jättesvampmal och den vita kallan missne. Svalka fötterna i vattenfallet som är ett av de större i Skåne (besök gärna vår och vinter när vattenflödet är som störst).

Njut av naturen genom att ta en avstickare ned till ravinen på nya Grönalidsstigen 2,8 km som du hittar via Mossestigen 4,4 km. Håll utkik efter de vackra myrliljorna som växer på den lilla mossen söder om ån. Här finns också den ovanliga växten kambräken. Grönalidsstigen är tydligt markerad i fält i strövområdet, men syns dock inte än på vår tryckta karta samt kartskylt.

I detta unika naturreservat gäller särskilda bestämmelser: du får t ex inte ha okopplad hund, inte cykla, gräva upp växter samt elda/grilla (endast vid fast grillplats vid parkeringen).

Andra vandringsstigar och rundslingor i Djurholmen strövområde är Mossestigen 4,4 km, Gubbalyckestigen 1,5 km och Källstigen 1,5 km.

Läs mer om Djurholmen strövområde med vandringsleder, toalett och grillplatser. Ännu ett naturreservat i området är Djurholmamossen. 

 

 

Publicerat: 2022-07-25