Ny ridled i Järavallen

En naturskön ridled på vajande fält, i lummiga dungar och tallskog. Vår nya ridled på ca 6 km i Järavallen testades i veckan av ryttaren Sabina Swärd som ger högsta betyg.

Gräsheden i Järavallen är inbäddad i ett filmiskt vitt morgonljus av sol och lätt dimma. Ryttaren Sabina Swärd tar sats och skrittar fram på hästen Kóngur på ridleden. Det är en vacker duo som smälter in i landskapet. Strax intill leden ligger det nya ridområdet som består av en stor sandig grässlätt. På just denna mark blir sprättande hovar en viktig naturvårdsåtgärd för att få fram fler öppna sandytor som gynnar örter, fjärilar och insekter.

På frågan om varför vi även utökar ridleden svarar Sofia Hillbertz, strövområdesutvecklare på Stiftelsen Skånska Landskap.

- Vi vill möta det stora intresset för ridning. Genom att förlänga den existerande leden i väster och söder blir den ungefär dubbelt så lång, ca 6 km.

Den välmarkerade ridleden slingrar sig vidare norrut, rundar Saxtorpssjön och löper sedan söderut igen. Tydliga symbolmarkeringar i fält visar vägen för ryttare. Än syns dock inte ridleden på våra befintliga kartskyltar, men vi kommer att märka ut den vitprickade leden tydligare inom kort. Informationsskyltar om leden finns också på anslagstavlor (se länk nedan).

Plötsligt kommer ytterligare tre ryttare förbi och hejar glatt. Trots att ridleden bara funnits i en månad är den populär. Sabina Swärd utnyttjar strövområdet ofta.

- Ridleden är verkligen jättefin och ligger i ett vackert område. Underlaget är till den största delen sand vilket gör att det är torrt och bra att rida på året runt. Vi är väldigt tacksamma att Stiftelsen Skånska Landskap har skapat denna ridled kring sjöarna på Järavallen, säger Sabina Swärd.

Hon har flera värdefulla synpunkter om den nya leden, bland annat på ett ställe söder om Saxtorpsjön och vindskyddet. Där förlänger vi nu ridleden längs en befintlig väg.

Har du testat leden? Hör gärna av dig om vad du tyckte till info@skanskalandskap.se 

Ladda ned karta över den nya ridleden och ridområdet i Järavallen strövområde.

 

Tänk på att följa dessa ridregler för ryttare och andra:

- Ryttare har företräde på ridleden. Hundägare måste koppla sina hundar så att de inte skrämmer hästarna. Alla cyklister får hålla sig till mtb-leden. Vandrare får gärna vandra, men lämna företräde.

- Ibland korsar ridleden leder för vandring och på andra ställen löper lederna parallellt. Ta hänsyn och håll uppsikt så att det inte blir krockar.

-Rid gärna på grusvägar, men håll dig i mittsträngen då hovar lätt slår sönder vägar (särskilt när det är blött).

 

 

Publicerat: 2021-10-14