Naturvärdar guidar sommarens besökare

Svara på frågor, visa vägen och kanalisera besökare. Under juni-augusti finns naturvärdar på plats i till exempel Vitemölla, Tjörnedala och Arriesjön för att hjälpa semesterfirare.

 -Oavsett om man är en van eller ovan friluftslivsutövare kan det upplevas knepigt att hålla reda på vad som gäller när det kommer till Allemansrätten och lokala föreskrifter, säger projektledare Louise Liljeqvist.

Därför satsar Stiftelsen Skånska Landskap på 23 naturvärdar som fått utbildning i frågor kring friluftsliv, värdskap, Allemansrätten och regler i skyddad natur. Vanliga frågor som stiftelsen märker av är varför hunden måste vara kopplad, var barnvagnsvänliga vandringsstigar finns och alternativa parkeringsplatser.

Projektet genomförs i samarbete med Vellinge, Simrishamn, Bromölla och Hässleholms kommuner där naturvärdarna är anställda. Ett syfte med projektet är att individer som är berättigade någon form av anställningsstöd eller motsvarande från Arbetsförmedlingen, har möjlighet att få utbildning från Stiftelsen Skånska Landskap för att sedan arbeta som naturvärdar. Under perioden juni-augusti kommer naturvärdarna, i tydliga gröna västar, cirkulera runt för att hjälpa besökare i Vitemölla, Tjörnedala, Vedema och Arriesjön strövområden, men också Knäbäckshusen, Hovdala, på Skåneleden och cykelleder.

-Under soliga dagar arbetar de kanske nära badplatser och molniga dagar är de mer i strövområden eller på vandringsleder, menar Louise Liljeqvist.

Det stora besökstrycket i naturen under pandemin ger också en annan viktig roll för naturvärdarna: att vara vägvisare till andra naturområden bortom populära hotspots. Här är Besökskartan en viktig hjälp.

Projektet med naturvärdskap leds av Stiftelsen Skånska Landskap och finansieras av Region Skåne. Under projekttiden bollas frågor med kommuner, Arbetsförmedlingen och Länsstyrelsen.

Vill du veta mer om arbetet med naturvärdar? Kontakta Louise Liljeqvist, louise.liljeqvist@skanskalandskap.se, 0725-99 93 36

Publicerat: 2021-07-06