Luften är fri i skånska strövområden

Friluftslivets år är igång! Aldrig förr har uteliv lockat så många människor ut i skog och mark som nu. Under 2021 ”gasar” vi och erbjuder en mångfald av aktiviteter, inspiration och tips.

Friluftslivets år är en storsatsning av Svenskt Friluftsliv för att få fler människor att prova friluftsliv under 2021. Under året växlar vi upp för att få fler "nybörjare" och andra ovana naturbesökare att ta sig ut i syfte är att väcka ett långsiktigt intresse kring friluftsliv och naturupplevelser. Barn och unga är en fortsatt prioriterad grupp för våra friluftslivsaktiviteter under året.

Vad har vi på gång? Coronarestriktionerna har påverkat planerna, men under året väntar t ex trädvandring i Frostavallen, sportlovsaktiviteter som t ex testa stormkök i Möllerödssjö, Hela Skåne sover ute, vattenverkstad i Bjeveröd i Fulltofta, parcours för barn i Arriesjön och mycket annat. På Fulltofta Naturcentrum, som är en ”entré” för ovana ut i naturen, öppnar vi en ny utställning om Speciella träd. På Besökscentrum Snogeholm satsar vi på en utställning om det vilda djurlivet i området. Håll utkik på skanskalandskap.se  samt på vår Facebook där aktiviteter läggs in efterhand.

I sociala medier och på vår webb fyller vi på med idéer, handfasta tips, guider om roliga vandringar, sova-uteställen, men även uteliv på andra språk, Snapchat för barn och kampanjer om Allemansrätten och hänsyn i naturen. Friluftslivets år har tolv temamånader som vi hakar på: januari var kickoff och invigning för projektet, februari har tema "Inspiratör för friluftsliv", mars är "Friluftskompis", april har tema "Hela Sveriges friluftsdag", maj handlar om "Friluftsliv i skyddad natur", juni har tema "Äta ute", juli har tema "Sova ute", augusti har tema "Jag har aldrig".., september "Gilla friluftslivet", oktober "Lära ute", november "Laga mat ute" och december står för "Dialog friluftsliv".

Allt görs i stöd av och i samarbete med Region Skåne. Vi jobbar också nära Skåneleden, Sydost-sydkustleden, Länsstyrelsen Skåne, kommuner och organisationer.

Läs mer på skanskalandskap.se, följ oss på vår Instagram @skanskalandskap och Facebook.

Publicerat: 2021-02-09