Var god visa hänsyn - i Fulltofta samsas allt friluftsliv om samma leder

Är du en cyklist som tar hänsyn till naturen? Skippar du hojen när det är blött? Vårt zonprojekt i Fulltofta strövområde ska minska krockar på lederna och samtidigt skydda naturen.

Sedan 2020 har pågår ett zonprojekt i Fulltofta strövområde för att få vandrare, cyklister, hundägare mfl att samsas på samma leder. Idag finns nämligen ingen mtb-led i Fulltofta. Allt friluftsliv är välkommet i Fulltofta, men tävlingscykling och andra fartfyllda aktiviteter sker bäst på andra håll. I området har vandrare företräde på vandringslederna. Du får inte heller cykla i gul zon med känslig mark under okt-mars, då det ofta är blött och däcken riskerar att skada rötter.

Fulltoftakartan har olika färgade zoner som guidar besökare om var känslig natur som t ex naturreservat finns, var du måste leda cykeln, var det är mycket folk etc. I området finns även små skyltar med goda råd som påminner om t ex att Visa hänsyn, Långsammast går först, Plinga med ringklockan.

De fyra zonerna i Fulltofta strövområde innebär:

Stillsam zon - grön: Vill du uppleva lugnet har du störst chans att göra detta i gröna zoner. Cyklister leder cykeln genom betesmarker.

Entrézon - röd: Många besökare och stor parkering. Här finns toaletter, tillgängliga slingor, bänk och bord samt grillplatser. Cyklister leder cykeln på tillgängliga slingor.

Aktiv zon - blå: Här vistas många olika friluftslivsutövare. Till skillnad från röda zoner är det inte lika tätt med besökare. Här finns många olika slingor och rastplatser.

Känslig zon - gul: Områdets röda slinga används av både vandrare och cyklister. Under vintern kan det vara blött på stigen, särskilt över mossen. För att minska slitaget undanbedes cykling under oktober–mars.

Vill du veta mer om vårt projekt, kontakta Sofia Hillbertz, sofia.hillbertz@skanskalandskap.se

 

Publicerat: 2021-03-30