Hittaut i allt fler strövområden

700 checkpoints släpps i Skåne under våren. Redan 1 april är det dags för Klåveröd, Fulltofta och Järavallen. Senare i april släpps kontroller i Bockeboda, Breanäs, Vedby och Vedema.

Det är bara några dagar kvar till årets släpp 1 april av checkpoints i bland annat Järavallen, Klåveröd och Fulltofta strövområden. Intresset för Hittaut växer och i år utökas därmed antalet checkpoints rejält, från 531 till 700 stycken. Tack vare ett brett samarbete med markägare och 31 föreningar går det att bygga ut kartan steg för steg.

-Jättekul! I år satsar vi mycket på rundslingor så att det ska bli enklare att komma åter till samma startpunkt. Två tredjedelar av våra checkpoints kommer att vara uppe i början av april och senare i vår blir fler klara i andra områden, säger projektledare Robert Lood.

Han nämner till exempel de västra delarna av Fulltofta strövområde kring storkhägnet, Ludvigsborg och Frosta härads.  Senare i vår tillkommer även checkpoints i Bockeboda strövområde via Pan Kristianstad och i Breanäs strövområde genom FK Göingarna. Även i Vedema strövområde kommer kontroller att finnas för den som passera med cykel.

.- Huvudsläppet i Hässleholm sker 12 april med Magle våtmark som nytt område. Områden för cykling kommer att finnas norr och nordöst om Hässleholm där rundorna passerar till exempel Vedema och Hörlinge, säger Jan-Erik Liljefors, Hässleholms orienteringsklubb.

Även i Vedby strövområde kommer en checkpoint att finnas för de cyklister som kommer från Klippan. Checkpoints i anslutning till Sydostleden tillkommer också för den som vill motionera på cykelsadeln. Därtill en rad kontroller längs Skåneleden på olika håll i Skåne.

Nytt för i år är att Hittaut kommer att försöka sprida besökare till "ny" natur som är mindre besökt såsom Klöva hallar, Vittsjö Ubbalt, Breanäs och Vedema jämfört med populära platser som Järavallen och Klåveröd. I år satsar Hittaut på marknadsföring genom tryckta papperskartor över alla områden. Dessa kartor kan hämtas på ett stort antal utlämningsställen som till exempel Fulltofta Naturcentrum, kommuner, turistkontor mm.

Intresset är stort. 2021 deltog 112 000 svenskar i Sverige, en 10-procentig ökning jämfört med året innan. Av dem var det 11 500 besökare i just Skåne. 

-330 000 friskvårdstimmar har lagts på att leta checkpoints förra året i Skåne, vilket gör detta till en stor folkhälsosatsning. I hela Sverige lades 1,5 miljoner friskvårdstimmar under 2021 och deltagarna hittade sammanlagt 5,5 miljoner checkpoints, säger Robert Lood.

Läs mer om Hittaut Skåne.

 

 

 

Publicerat: 2022-03-30