Grytåsa har fått pris

Örkelljunga kommun har delat ut miljö- och byggnadspriset till Grytåsa strövområde för magisk natur, stora rekreationsvärden och ett lockande besöksmål för alla. Kommunens motivering gör oss stolta och glada.

Det var den 10 oktober som byggnadsnämnden delade ut priset till bland annat Stefan Olsson och Sofia Hillbertz hos oss. Även Mats Svensson, Skogssällskapet, Bengt Johansson, arrendator, Eva-Karin Johansson, arrendator och Jonas Johansson, arrendator, fanns på plats i Grytåsa strövområde.

Hela motiveringen till utnämningen lyder:

"Magiska Grytåsa strövområde är en fantastisk upplevelse med stora värden för kultur, natur och rekreation. Området innehåller flera olika landskapskaraktärer, däribland det unika skogsbetet i Möllers skog. Det är en av få platser som varit utmarksbete, som fortfarande används för bete, med lång obruten kontinuitet. Det är av stort värde att gärningen att hålla betesdjur i Möllers skog fortsätter in i framtiden för kommande generationer. Rekreationsvärdena i Grytåsa strövområde höjs genom Skåneleden och de olika vandringslederna här. Svampplockning, fågelskådning vid fågeltornet i Flinka sjö, cykling och vandring gör området till ett lockande besöksmål för alla.”

Publicerat: 2023-10-11