Besökskartan hjälper dig att hitta lugn natur

Grönt eller rött i naturen? I den nya Besökskartan kan du enkelt hitta till natur med mindre trängsel. Kartan är ett samarbete med Länsstyrelsen och Region Skåne.

Inför sommaren 2021 har Stiftelsen Skånska Landskap tillsammans med Region Skåne och Länsstyrelsen tagit fram den nya Besökskartan (aktuell endast juni-sept) för att visa vägen till nya vandringsställen, cykelleder, stränder och natur. I kartan syns rödmarkerade naturområden som signalerar välbesökta platser medan gröna naturområden visar var det är lugnare och färre besökare.

- Vi vill hjälpa besökare att hitta alternativ för att minska trängseln och slitaget i naturen. I fjol såg vi hur många ville ta sig ut, ofta till samma turiststråk och överbelastade strövområden, säger Manuela Kronen, Stiftelsen Skånska Landskap, som ansvarar för kartan.

I kartan kan du klicka på naturområden för att få mer information om sevärdheter, vandringsstigar och parkeringsplatser. Kartan visar merparten av all natur för friluftsliv i Skåne, dock inte alla naturreservat och inte heller kommunala reservat. Under sommaren kommer kartan att uppdateras regelbundet så att den visar aktuell status för besökare. 

- Kartan är i ständig utveckling. På sikt skulle man till exempel kunna ha mer information om olika zoner i ett naturområde eller ännu en gradering i till exempel gul färg, säger Manuela Kronen.

Kartan med länk är sökbar endast under högsäsong 20 juni-20 sept.

Här kommer fem tips om du vill ge dig ut i naturen i sommar:

  • Lämna gamla hjulspår och se något nytt.
  • Åk ut morgon eller kväll.
  • Undersök om det finns mindre parkeringsplatser i t ex utkanten av ett område.
  • Undvik bilen och ta bussen eller cykeln.
  • Tänk på #allemansskyldigheten och visa hänsyn till andra, natur och djurliv. Tänk också på att Allemansrätten är begränsad i naturreservat och att speciella föreskrifter gäller
Publicerat: 2021-06-22