Bättre klätterväggar i våra områden

Nya bultar har tillkommit i klippväggarna i Snuvestuan i Klåveröd strövområde. Vi kommer under våren även att ordna ny bultning vid klippan nedanför Vedema hall. Välkommen alla klättrare!

I samarbete med Skånes klätterklubb håller vi på att bulta om våra "klättringsbara" klippor i strövområdena. Det är Säkerhetskommittén i Skånes klätterklubb som utför arbetet efter att vi som markägare gett tillstånd. Först på tur var klippväggarna i Klåveröd där Snuvestuan är redo för vårens klättringar. Därefter är det dags för Vargadalens klippor att rustas upp.

-Vi vill helt enkelt locka till ett brett friluftsliv med många olika typer av aktiviteter. Detta är ett sätt att locka besökare till rörelse., säger Sofia Hillbertz, strövområdesförvaltare.

Senare i vår är det dags för klippväggen vid Vedema hall i Vedema strövområde att få helt nya uppdaterade bultar.

Klätterklubben ser ett ökande intresse för klättring i Skåne.

-Snuvestuan har sin plats som en liten familjär klippa med klättring för framförallt nybörjare till medelerfarna. Jag kan inte säga exakt, men under vår och sommar besöks det relativt frekvent som klätterdestination. Man kan däremot inte jämföra frekvensen eller storleken med Kullaberg i väst eller Kjugekull i öst. Vedema är lite mer av en doldis bland klättrare i Skåne och besöks mer sällan. Med uppseglandet av klätterklubb i Kristianstad och aktiva i Hässleholm har klipporna där dock sin betydelse och en av lederna ”Tuff tid” anses vara en klassisk och betydelsefull led för skånska sportklättrare med goda kvaliteter, menar Fredrik Rapp i Skånes klätterklubb.

Vill du börja klättra? Tänk på att alltid ha kunskap själv eller kunniga personer med dig. Läs mer om vad Skånes Klätterklubb erbjuder. Om du vill läsa recensioner från dessa områden kan du titta i appen/hemsidan 27crags.

 

Publicerat: 2023-03-20