Arrie industribyggnad väcks till liv igen

Bistro och naturcentrum. Den gamla kalkstensfabriken i Arriesjön strövområde har sålts till en arkitektbyrå som med varsam hand vill realisera sin plan. Redan sommaren 2022 blir det ett popupcafé.

Under många år har den teglade industribyggnaden i norra Arriesjön strövområde varit övergiven. Stiftelsen Skånska Landskap, som ägde byggnaden, hade först planer på ett café och har sedan försökt sälja huset, men inte lyckats hitta någon köpare. Strax före beslut om rivning dök en kulturbyggnadsintresserad grupp bestående av bland andra Skepnad Arkitektbyrå upp.

- Anledningen till att vi bestämde oss för Arriesjön är den fantastiskt charmiga industribyggnaden mitt i en skånsk oas. Varför åka till Österlen när Arrie är 10 min bort från Malmö, frågar sig Gustav Skarin, Skepnad Arkitektbyrå, en av de nya ägarna.

Vandrare och besökare i strövområdet har upptäckt att det pågår aktivitet i lokalen sedan en månad tillbaka. Både inomhus och utomhus har det röjts sly, gammal inredning och skräp. 

-Ja vi håller på för fullt och är snart klara. Sedan väntar lagning av en del av taket innan vi påbörjar den stora renoveringen och gestaltningen av byggnaden, säger Gustav Skarin, som tänker gå varligt fram och bevara så mycket det går av atmosfären i den 1100 kvm stora ytan.

En kombination av kultur och natur är tanken som snurrar i hans huvud. Konst i den stora utställningslokalen skulle kunna samspela med ett naturcentrum och kanske en teater.

- Det känns rätt att i ena flygeln ha ett naturcentrum och i en annan del ha ett öppet utställningsrum. Bistro med mat och café är också rätt, och kanske även ett bryggeri om det går. Så ser i alla fall vår vision ut. 

Arkitektbyrån har tidigare arbetat med andra fastigheter i Malmö där industriell charm bevarats och gamla byggmetoder värnats, bland annat genom att bygga upp en hyresgästkultur där alla bidrar med sin profession för att sakta bygga upp något unikt. I det långa loppet är ambitionen att starta "Skånska kulturbyggnader" där olika äldre fastigheter  kommer att ingå och bevaras med sina olika unika egenskaper.

Den gamla kalkstensfabriken hade sin storhetstid i början av 1900-talet när den försedde Malmös husbyggen med grus, kalksandstegel och murbruk från Arrie. Både Folkets park och Cementgjuteriet byggdes av material från fabriken. 1998 stängdes fabriken i samband med att grustäktsverksamheten upphörde. Snart började unika fåglar, djurliv och växter återvända till området. 2013 bildades ett naturreservat och strövområde i den lilla oasen med vandringsstigar, ridstig, grill- och rastplatser och utsikts- och fiskeplattformar. 

Charlotta Kabo Stenberg, VD för Stiftelsen Skånska Landskap, är mycket glad över att industribyggnaden får liv igen.

- Det har varit viktigt för oss att hitta en verksamhet som kan samspela med vårt strövområde så att värdet av detta förstärks, säger Charlotta Kabo Stenberg.

På frågan om hur tidsplanen ser ut tror Gustav Skarin att de redan om nio månader kan öppna dörrarna.

- Ett temporärt sommarcafé ska vi nog kunna ha redan från juni månad nästa år. Vi hoppas det i alla fall, säger Gustav Skarin.

Restaurangdelen hamnar i en av flyglarna.

 

Publicerat: 2021-09-13